N. Čereškevičienė: vaikus reikia paleisti savuoju keliu | KaunoDiena.lt

N. ČEREŠKEVIČIENĖ: VAIKUS REIKIA PALEISTI SAVUOJU KELIU

"Talentas labai priklauso nuo to, ką tau pirmiausia davė tėtis ir mama, kokią kibirkštėlę tau nuleido Dievulis. Ir jeigu ta kibirkštėlė yra, jeigu ji laiku pastebima, ji tik laukia savo laiko, kada nušvis, kada išsiverš iš to žmogeliuko", – žino ne vieną Lietuvos talentą užauginusi legendinės TV laidos ir grupės "Tele bim-bam" mama, pedagogė Neringa Čereškevičienė. Šiandien ji – ir viena iš projekto "Lietuvos talentai. Supervaikai" teisėjų.

Atradimai ir pastabos

Pirmąjį įspūdį "Lietuvos talentai. Supervaikai" filmavimo aikštelėje Neringa apibūdino ilgai negalvojusi: "Sveika, sugrįžusi į televiziją! Prisiminiau specifinį darbą, intensyvumą, mašinos dydį. Tikrai labai džiaugiuosi filmavusia TV3 komanda. Darbo buvo daug, kiekvieną naują kolektyvą ar žmogeliuką reikia pamatyti šviežia akimi, objektyviai vertinti."

Kaip dainininkė, N.Čereškevičienė sako kiek pasigedusi dainuojančių vaikų, tačiau ją nustebino daugybė gatvės šokių kolektyvų, duetų, oro akrobatų pasirodymai, puikūs instrumentalistai, keli išskirtiniai akordeonistai. "Jau du favoritus turiu. Manau, kad kova užvirs tarp šokėjų ir vieno iš akordeonistų", – išduoda ji.

"Vieni šokėjai mane labai nustebino: savo choreografija, užsidegimu, kaip treneris sugebėjo juos uždegti, sustatyti ir nuteikti šokiui. O vienas aštuonmetis akordeonistas ir tikrai gerai grojo, ir artistiškas, ir sceniškas buvo. Stebėdama vieną akrobatikos pasirodymą, ištirpau, kai kūnas su muzika, su rodomu vaizdu susijungia…" – dalijasi N.Čereškevičienė.

Nepaisant ryškių talentų, pastabų, daug metų su talentingais vaikais dirbanti N.Čereškevičienė irgi turi. "Jos būtų skirtos ne tiek vaikeliams, kiek jų vadovams, pavyzdžiui, dėl choreografijos klausimų, aiškumo, šviežumo. Manau, kad su tokiais talentingais vaikais būtų galima šviežesnio požiūrio į vaiko repertuarą įnešti. Tai yra mano bendras palinkėjimas kitiems turams", – atvirauja moteris.

Talentai nesikeičia?

Šiemet N.Čereškevičienės užaugintas "Tele bim-bam" fenomenas švenčia savo trisdešimtmetį. Kurį laiką nuo televizijos atsitraukusi moteris jau dešimt metų vadovauja "Tele bim-bam" darželiui, trečius metus – savo įkurtai "Upės" pradinei mokyklai, organizuoja šeimų stovyklas. Per visus šiuos metus pedagogė sutiko ir ugdė daugybę jaunųjų Lietuvos talentų. Ar ilgainiui jie keičiasi?

Pirmąjį įspūdį "Lietuvos talentai. Supervaikai" filmavimo aikštelėje Neringa apibūdino ilgai negalvojusi: "Sveika, sugrįžusi į televiziją!"

"Talentas yra talentas. Jis buvo turbūt ir prieš trisdešimt metų, ir yra dabar. Kaitos didelės neįmatau. Žmogaus širdis keičiasi labai lėtai. Talentas labai priklauso nuo to, ką tau pirmiausiai įdėjo tėtis ir mama, kokią kibirkštėlę tau nuleido Dievulis. Ir jeigu ta kibirkštėlė yra, jeigu ji laiku pastebima, ji tik laukia savo laiko, kada nušvis, kada išsiverš iš to žmogeliuko. Metai, laikai čia nieko nereiškia. Nemanau, kad vaikai yra tiek pasikeitę, technologijos tiek neveikia. Talentas yra širdyje, tai yra tam tikros protinės veiklos produktas", – tiki ji.

"Svarbiausia – vertybių suvokimas, atskleidimas, nes, žinote, talentai gali būti muzikiniai, gali būti bendravimo, gali būti empatijos talentas, kai žmogus puikiai jaučia kitą žmogų, jaučia save, moka išreikšti savo mintį, jo žodynas išsakyti tai minčiai yra labai geras, jo sakiniai jau ankstyvoje jaunystėje yra sklandūs, pilni, pažįstantys emocijas. Tai yra dalykai, kurie absoliučiai nesensta", – priduria pedagogė.

Vaiko emocinis pasaulis

Dirbdama su vaikais ji pastebėjo, kad didžiausias iššūkis ugdant vaikus šiandien yra vaiko emocinio pasaulio atskleidimo klausimai, jo emocijų pažinimas.

"Vaiko mokėjimas išreikšti savo pasitenkinimą, nepasitenkinimą, įvardyti savo emociją, nebijoti to pasakyti. Su psichologais ir vaikais kalbame emocinio intelekto vertybių klausimais, čia esame padarę tikrai labai didelių darbų", – sako N.Čereškevičienė.

"Kai vaikas pažins save, nenorės prisitaikyti, nenorės būti geresnis, negu yra, nelygins savęs su kitu… Tai yra praeitų dešimtmečių pedagoginė kaina, kai vaikas yra vertinamas pažymiu, kai vaikas yra vertinamas pagal elgesį, kai vaikas visada yra suvokiamas kaip lyginimo su kitais objektas. Reikia neleisti jam to pajusti ir tobulinti stipriąsias jo savybes. Visada sakyti, kad turi visada stipresnių savybių, kurių kitas neturi", – rekomenduoja ji.

Pašnekovės įsitikinimu, tuo metu vaiko silpnosios pusės tarsi atsigauna, vaikas įgauna drąsos. "Mūsų devizas ir yra: "Einu savuoju keliu." Paleisti vaiką savuoju keliu ir kuo greičiau pamatyti jo būsimąsias galimybes, atsižvelgti į jo norus", – priduria N.Čereškevičienė.

O anksčiau tėvai, pedagogai tokius vaikų norus rečiau pastebėdavo. "Reikėdavo daugiau daryti taip, kaip reikia, mokykloje – taip, kaip patogu. Neturėti vadinamųjų nepatogių vaikų, o nepatogus vaikas dažniausiai būna tas, kuris daugiau suvokia už bendraamžius, kuris greičiau atlieka užduotis, kuris po to nuobodžiauja pamokos metu ir kurį reikia labai individualiai stebėti. Mūsų mokykloje – mažos klasės, iki dešimties vaikų, – optimalus skaičius. Mokytoja, galėdama asmeniškai bendrauti su kiekvienu iš jų, gali pasiekti tikrai puikių rezultatų. Kiek mes esame stiprūs muzikoje, padeda matematikoje. Pas mus privalomas instrumentas yra pianinas. Mokslininkų įrodyta: grojimas lavina tą smegenų dalį, kuri reikalinga matematikai. Turime puikių pavyzdžių, šie dalykai tikrai yra labai susiję", – pabrėžia N.Čereškevičienė.

"Lietuvos talentai". Supervaikai" – sekmadieniais 19.30 val. per TV3 nuo kovo 15 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Janina

Labai malonu matyti p. Neringą TV ekrane. Tai nuoširdi ir kompetentinga komisijos narė. Sėkmės Jums .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS