Namie nuobodžiaujančiam šuniui – speciali TV programa | KaunoDiena.lt

NAMIE NUOBODŽIAUJANČIAM ŠUNIUI – SPECIALI TV PROGRAMA

Ką šunims veikti namie visą dieną, kai šeimininkai dirba? Lakstyti iš kampo į kampą nerimaujant, kaukti, pagraužti šlepetes ar kėdės koją, sulapnoti vienišus pietus. Arba žiūrėti televiziją.

Pirmasis televizijos kanalas šunims „Dog TV“ įkurtas JAV dar 2012-aisiais. Mintį nuraminti, pradžiuginti paliktus šunis ir rasti jiems užsiėmimą Ronui Levi pamėtėjo jo...katinas, šeimininkui kasryt apeliuodavęs į sąžinę graudžiu žvilgsniu. Vyras sumanė augintinį paguosti iš interneto parsiųstais klipais apie paukščius, voveres, žuvis ir liko apstulbintas katino dėmesio jiems. Kadangi nepriklausomybę dievinanties katinams vienatvė neatrodo tokia kankynė kaip namie „įkalintiems“ šunims, pastariesiems R. Levi sumanė saviguodos kanalą.

„Dog TV“ buvo kuriama tariantis su veterinarais, šunų dresuotojais ir pavyko tikra gyvūnų terapijos programa, sudaryta iš trumpų, 3–6 min. trukmės laidelių. Kas jose? Daugiausia raminantys gamtos vaizdai su tokia pat ramia muzika, kiti šunys – snaudžiantys, tyrinėjantys aplinką, žaidžiantys.

Vos atsiradus kanalui netrūko skeptikų, gyvūnų elgsenos specialistų, teigiančių, kad šunys apskritai nesidomi televizija ir apskritai nesuvokia jos vaizdų, o kad palikti jie „neitų iš proto“, užtektų prietemos ir ramios muzikos. Visgi tyrėjai konstatuoja: žmonėms reikia nuo 50–60 vaizdų (Hz) per sekundę, kad juos suvoktų kaip ištisinį filmą, šunims – daugiau kaip 70 kadrų per sekundę. Jei senieji televizoriai tiek „neištraukdavo“, tai naujieji vaizdų generuoja gerokai daugiau ir išties atkreipia šunų dėmesį.

Tiesa, kai kurie dalykai lieka objektyviai nekintantys, pvz., šunys kitaip mato spalvas – jei žmogus regi raudoną, tai šuo – baltą ar gelsvą, ir, kadangi šuo vaizdus jau gali matyti gerai, gali pulti atvaizduojamą šunį ar kitą gyvūną, tačiau dauguma suvokia, kad jų iš tiesų ten nėra.

Kanalas šunims stengiasi pravaikyti ir jų „klasikines“ baimes – fejerverkams, audrai, siurbliams, kt. Belfasto mokslininkai nustatė, kad šunys, kurie matė šiuos vaizdus ir girdėjo tokius garsus, priprato ir vėliau jautė mažiau streso nei tie, kurie susidūrė šias patirtis turėjo išgyventi be „televizinio apšlimo“.

 

 

Kad šuo negalės atlipti nuo ekrano, rizikos nėra. Šuo dėmesį sutelkia trumpam laikui ir greitai ima nuobodžiauti. Atliktas tyrimas parodė, kad, palikus televizorių įjungtą 6 valandas per dieną rodant CNN, „Animal Planet“ ir „Dog TV“, šunys žiūrėjo tik apie 10 proc. to laiko. 6 minutes be pertraukos jie žiūrėjo „Dog TV“ programą.

Kuo rizikuoja šeimininkai, žiūrintys programą šunims? Niekuo. Kanalo įkūrėjas tikina sulaukiantis padėkų iš žmonių, kurie apskritai neturi šunų, o kanalą įsijungia dėl atpalaiduojančių vaizdų ir muzikos – lėtosios televizijos alternatyva. Be to, yra ir laidų, kuriose rodomi žiūrovų atsiųsti vaizdeliai su augintiniais.

Prieš kelerius metus kanalu džiaugėsi tik JAV šunys, šiandien jis transliuoja D.Britanijoje, Airijoje, Olandijoje, Japonijoje, Kinijoje, Pietų Korėjoje, Kaimanų salose ir kt. O tų šalių, kur kanalas nesiūlomas TV pakete, tarp jų – ir Lietuvos gyventojai savo augintinius gali pradžiuginti „online“ programa. Už transliacijas internetu reikia mokėti 9,99 JAV dolerių. Beje, prieš tai siūloma mėnesį nemokamai išmėginti – gal išties jūsų šuniui televizija – kaip penkta koja.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kaune

daug zmogbezdzioniu :D

Katinas

Cia tikra kaciu diskriminacija

kaunas

NUZMOGEJIMAS....., is didelio rasto isejom is krasto....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS