Nevados dykuma ir įspūdingasis festivalis vėl sudegino Žmogų | KaunoDiena.lt

NEVADOS DYKUMA IR ĮSPŪDINGASIS FESTIVALIS VĖL SUDEGINO ŽMOGŲ

Juodosios uolos (angl. – Black Rock) miestas dykumoje – trečias pagal dydį Nevados valstijoje, JAV, bet šis miestas egzistuoja tik savaitę per metus. Kai vyksta įspūdinga šventė "Burning Man" – vienas didžiausių ir keisčiausių šiuolaikinio meno festivalių pasaulyje.

Meilės dvasia

Festivalyje "Burning Man" (liet. – degantis žmogus) nieko nestebina didžiulis važiuojantis katinas, nuogi žmonės, žaliai ar mėlynai išsidažę kompanijos "Google" įkūrėjai (jie nepraleidžia nė vieno renginio "Burning Man"!) ir milžiniškos judančios ar šviečiančios instaliacijos, pagamintos iš neįtikimų medžiagų.

Muzika, šokiai, pasirodymai, smėlio audros, keisčiausios meno skulptūros, 50 tūkst. linksmų, laimingų, įvairiausiais kostiumais pasidabinusių ar nuogų žmonių – tokį "Burning Man" šių eilučių autorė išvydo šiemet.

Šiame festivalyje darniai sugyvena ir bendrą kalbą randa skirtingų tautybių ir rasių atstovai, įvairaus amžiaus, įsitikinimų ir pomėgių žmonės. Klubinis jaunimas, roko muzikantai, baikeriai, laisvamaniai, gėjai, lesbietės, senyvo amžiaus hipiai ar tiesiog keistuoliai – visi čia sutinkami ir išlydimi su meile.

Meilės aura, tvyranti dykumoje, tiesiog nepaaiškinama. Kiekvienas sutiktas žmogus šypsosi, sveikinasi, ką nors dovanoja, vaišina ar pasisiūlo pavėžėti savo sukurta transporto priemone. Tai gali būti didžiulis riedantis laivas, paukštis, vabalas ar kojomis minamas nenusakomos formos vežimaitis.

Beveik viskas – už dyką

Festivalyje "Burning Man" yra priimta dalytis. Vieni prieis ir užmaus tau medinių karoliukų apyrankę ant rankos, kiti dovanos žybsinčių švieselių, treti pakvies užeiti pasivaišinti.

Festivalyje neegzistuoja pinigai, čia visko gali gauti už dyką. Keletą dolerių išleisi tik šaldyto vandens ledukų maišui ar centrinėje stovykloje įsikūrusioje kavinėje, kur gali nusipirkti kavos, arbatos ar gaiviųjų gėrimų išsinešti. Daugiau pinigų visą savaitę net nėra kur išleisti.

Ledukai dykumoje tampa geriausia valiuta – jie beriami į gertuves, dalijami ištroškusiems ar nuvargusiems nuo saulės festivalio dalyviams. "Vienas vaikinas šventė savo gimtadienį ir aš ilgai dvejojau, ar jam padovanoti savo mėgstamiausią vėrinį. Tačiau tą pačią akimirką, kai užkabinau vėrinį jam ant kaklo, manyje tarsi kažkas atsivėrė. Staiga panorau dalytis viskuo vis daugiau ir daugiau", – pasakojo festivalyje sutikta lenkaitė Aga.

Dalytis norėjosi ne vien Agai. Netrukus ant jos piršto atsidūrė sidabrinis žiedas, keletas apyrankių, o vėliau iš kažkur atsirado ir naujas kaklo vėrinys.

Į dykumą – iš viso pasaulio

Nors daugiausia žmonių į šį festivalį atvyksta iš šalia Nevados valstijos esančios Kalifornijos, dalyvių galima sutikti iš viso pasaulio – kanadiečių, škotų, šveicarų, prancūzų, anglų, rusų, vokiečių, estų, suomių, brazilų, saujelę lietuvių ir net australų.

Automobilius, riedančius į Juodosios uolos miestą, nesunku atpažinti. Dažniausiai jie būna pilnut pilnutėliai, prigrūsti turistinio inventoriaus, apkabinėti dviračiais. Kai kurie tempia pačių sukonstruotas ir išdabintas meno mašinas.

Pro automobilių, vykstančių į šventę "Burning Man", langus žvelgia draugiškai besišypsantys keliautojai, kurie suprantingai linksi galvas, sutikę tokius pačius, kaip jie, "burners" (liet. – degintojus).

Nenuostabu, kad automobiliai, judantys dykumos link, sausakimši. Be palapinių, čiužinių, miegmaišių, pavėsinių, lauko baldų ir dviračių, reikia pasiimti maisto ir vandens, kurio užtektų visai savaitei – ir gerti, ir praustis.

Sveiki sugrįžę namo!

Bilietas į festivalį kainuoja apie 300 JAV dolerių. Kaina svyruoja priklausomai nuo to, kada perki – gerokai iš anksto ar vos kelias dienas prieš atvykstant.

Sumokėjus už bilietą, apie pinigus gali pamiršti. Kaip ir apie mobilųjį telefoną, kuris čia tiesiog neveikia.

Pirmą festivalio dieną nuo ankstyvo ryto pradeda rinktis dalyviai. Kartais prie pagrindinių vartų būna tokios eilės, kad tenka laukti net po 3–4 valandas, norint įvažiuoti į renginio teritoriją.

"Sveiki sugrįžę namo!" – taip visus atvykusiuosius pasveikina ir apkabina sutinkančiųjų komanda. Pirmą kartą besilankantieji festivalyje turi daužti gongą ir išsivolioti dykumos dulkėse. Tai tarsi krikštas įžengusiesiems į sueižėjusios dykumos žemę.

Priešas – smėlio audros

Staiga kylančios smėlio audros gali per kelias minutes viską padengti smėlio dulkėmis. Todėl vienas svarbiausių dalykų, kuriuos reikia turėti, – apsauginiai akiniai ir skarelė, kurią galėtum užsirišti ant burnos ir nosies, kad į kvėpavimo takus patektų mažiau dulkių.

Reikia pasiimti ir šiltų drabužių, nes, nusileidus dieną kepinusiai saulei, gerokai atšąla. Naktį temperatūra gali siekti vos 4–5 laipsnius šilumos.

Atvykstant į Nevados dykumą reikia nepamiršti vienos pagrindinių taisyklių – tau išvykus negali likti nė vienos šiukšlės.

Metropolio labirintuose

Miestas dykumoje kiekvienais metais išsidėsto pasagos forma, puslankiu einančios gatvės šiais metais turėjo miestų pavadinimus, mat šio festivalio tema buvo "Metropolis".

Vykstant šventei "Burning Man", dieną ir naktį gali dalyvauti renginiuose: šokti, klausytis koncertų, mokytis masažo, jogos, meditacijos. Gali rasti piešimo klasę ar tokią stovyklą, kur tave perrengs nuo galvos iki kojų tam tikru kostiumu.

Čia nutįsta eilės prie nemokamų blynų, kavos ar sumuštinių – tereikia ateiti su savo lėkšte ir puodeliu.

Centrinė stovykla – tikras traukos centras. Čia visą dieną groja gyva muzika, didelėje palapinėje eksponuojami menininkų darbai, o prigulus ant pagalvių galima stebėti įvairius šou, žonglierių, akrobatų, klounų pasirodymus.

Viena svarbiausių šio festivalio idėjų yra ta, kad dalyvauti turi ir pats.

Kulminacija – liepsnos

Kiekvienais metais viduryje dykumos pastatoma medinė šventykla. Vieni ant jos sienų išrašo savo meilės prisipažinimus, kiti ant specialiai paliktų medinių lentelių užrašo savo ketinimą tapti geresniu žmogumi, treti prisega nuotraukas, atsisveikina su išėjusiais draugais. Kas nors negarsiai muša būgnelį ar groja gitara, kitas tyliai kamputyje medituoja ar verkia.

Festivalio kulminacija – 12 m medinės žmogaus skulptūros deginimas. Ji yra deginama šeštadienio naktį, o paskutinę, sekmadienio, naktį sudeginama ir šventykla.

Deginant Žmogų visi linksminasi, groja muzika, o paskutinį vakarą, uždegus šventyklą, keliasdešimt tūkstančių žmonių nuščiūva. Spengiančioje tyloje kiekvienas, stebėdamas ugnį, mintyse tarsi sudegina savo baimes, apmąsto svajones, lūkesčius ar tiesiog susikaupia prieš grįždami į pasaulį.


Tik stebėti negalima, privaloma dalyvauti!

Festivalio "Burning Man" gimimo data – 1986-ieji, gimimo vieta – San Franciskas. Du vietiniai menininkai Saulės grąžos (atitikmuo – mūsų Joninės) šventei sugalvojo ritualą – paplūdimyje sudeginti didelę medinę žmogaus skulptūrą. Vėliau ši tradicija persikėlė į Nevados dykumą. Ir galiausiai išsiplėtojo į grandiozinį renginį, pavadintą "Burning Man".

1992 m. festivalyje dalyvavo tik 600 žmonių, o 2007 m. – jau beveik 50 tūkst. Maždaug tiek – ir šiemet.

Jei atvykai į šventę "Burning Man", privalai dalyvauti milžiniškame meno plenere su visais. Ir visai nesvarbu kaip – sukursi instaliaciją, vaidinsi spektaklyje, tiesiog įdomiai apsirengsi ar visai nusirengsi.

Per festivalį organizatoriai siekia Juodosios uolos miestą paversti vieta, kurioje karaliauja tik menas ir išnyksta vartotojiška visuomenė. Viena festivalio taisyklių – jokių pinigų.

Dar viena festivalio taisyklė – negalima naudoti jokių transporto priemonių, išskyrus dviračius ir ekologiškus automobilius mutantus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS