Niujorko aukcione pasiektas F. Kahlo darbų kainos rekordas | KaunoDiena.lt

NIUJORKO AUKCIONE PASIEKTAS F. KAHLO DARBŲ KAINOS REKORDAS

Retas Fridos Kahlo (Fridos Kalo) paveikslas antradienį aukcione Niujorke buvo parduotas už beveik 35 mln. dolerių (30,8 mln. eurų) – didžiausią sumą, kada nors sumokėtą už šios legendinės meksikiečių dailininkės kūrinį.

Per tą patį aukcioną rekordas buvo pasiektas ir dėl prancūzų menininko Pierre'o Soulages'o (Pjero Sulažo) darbų, vieną jo paveikslą pardavus už 20,2 mln. dolerių (17,8 mln. eurų).

Kaip ir tikėtasi, F. Kahlo 1949 metų autoportretas „Diegas ir aš“ (Diego y yo), kuriame ant dailininkės kaktos nupieštas jos vyro Diego Riveros veidas, parduotas už sumą, viršijusią ankstesnį jos darbų kainos rekordą – 2016-aisiais sumokėtus 8 mln. dolerių.

„Diegas ir aš“ tapo pačiu brangiausiu aukcione parduotu Lotynų Amerikos meno kūriniu. Anksčiau šis titulas priklausė D. Riveros 1931 metų paveikslui „Varžovai“ (Los Rivales), 2018-aisiais parduotam už 9,76 mln. dolerių.

„Diegas ir aš“ yra vienas F. Kahlo autoportretų, pasižyminčių giliu ir paslaptingu žvilgsniu, išgarsinusiu šią meksikiečių tapytoją ir feminizmo figūrą visame pasaulyje.

Paveiksle D. Riveros veidas nupieštas ant Fridos kaktos, virš išraiškingų jos antakių ir tamsių akių su keliomis išriedėjusiomis ašaromis.

Pasak meno ekspertų, D. Riveros, kuris tuo metu buvo artimas meksikiečių aktorei Mariai Felix (Marijai Feliks), pavaizdavimas trečiąja akimi simbolizuoja, kaip kankinamai jis buvo užvaldęs F. Kahlo mintis.

F. Kahlo ir D. Rivera tuokėsi du kartus. Ji mirė vos 47-erių, 1954 metais.

Praėjusį kartą „Diegas ir aš“ „Sotheby's“ aukcione buvo parduotas 1990-aisiais, už 1,4 mln. dolerių.

P. Soulages'o paveikslas, daugiau kaip 30 metų priklausęs vienai privačiai kolekcijai, priskiriamas „raudonajam“ šio 101 metų prancūzų dailininko kūrybos periodui.

Už 20,2 mln. dolerių jis buvo parduotas po įnirtingo kelių pirkėjų varžymosi. Kai kurie pirkėjai buvo „Sotheby's“ aukciono salėje, o kai kurie dalyvavo telefonu.

Galiausiai suma gerokai viršijo ankstesnį šio dailininko kainos rekordą – 2019 metais Paryžiuje sumokėtą 9,6 mln. eurų sumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS