Po Lietuvą – baidarėmis | KaunoDiena.lt

PO LIETUVĄ – BAIDARĖMIS

  • 0

Plaukimą baidarėmis daugelis sieja su alkoholinių gėrimų vartojimu, įkaušusiais kolegomis, visu garsu grojančia muzika ir vakarą vainikuojančiu triukšmingu vakarėliu, po kurio retai kam būna lengvas rytas. Pranas Gataveckas, vienas kelionių baidarėmis organizatorių, siekia pakeisti plaukimo baidarėmis kultūrą ir siūlo sveikas, tvarias ir draugiškas gamtai pramogas.

Plaukimas gali būti kitoks

„Turiu daug veiklų. Viena iš jų – kelionės, žygiai baidarėmis ir irklentėmis“, – pasakoja P. Gataveckas.

Karantino metu jis drauge su bendraminčiais pradėjo kurti platformą www.upiukelias.lt, kurioje siūlomi baidarių turistiniai maršrutai, pažymėtos trasos, nurodytas jų sudėtingumas.

„Pradėjus domėtis keliavimu upėmis, išryškėjo vandens turizmo kultūros nebuvimas Lietuvoje. Vyrauja tendencija, kad baidarės upėse yra išgertuvių vieta. Mes norime vandens turizmą atkurti kaip sveiką, tvarią ir aktyvią visuomenės veiklą, – sako Pranas ir priduria, kad plaukimą baidarėmis galima organizuoti taip, kad žmonės neturėtų nei laiko, nei noro vartoti alkoholinius gėrimus ar teršti gamtą. – Džiaugiamės, kad vis daugiau žmonių tai vertina.“

Neįprastai: rugpjūtį, keliaudami baidarėmis į tvarumo festivalį, susituoks P. Gataveckas ir jo išrinktoji R. Montvydaitė. / P. Gatavecko asmeninio archyvo nuotr.

Tvaraus keliavimo užuomazgos

P. Gataveckas pasakoja, kad per koronaviruso pandemiją, sustojus jo daugeliui veiklų, jis išsikėlė į Puvočius – Dzūkijos nacionalinio parko širdyje esantį kaimą, kur pradėjo bendradarbiauti su Merkinėje įsikūrusiu Vytaru Radzevičiumi.

„Jo įkvėpti mes įsigijome daugiau kaip 100 baidarių ir pradėjome organizuoti šiek tiek kitokius plaukimus, t. y. į vieną pusę maršruto žygiuojame pėstute, o atgal plaukiame baidarėmis. Be to, visada renkame šiukšles ir edukuojame žmones primindami nešiukšlinti ir atsakingai elgtis gamtoje“, – tikina pašnekovas.

Norime vandens turizmą atkurti kaip sveiką, tvarią ir aktyvią visuomenės veiklą. Džiaugiamės, kad vis daugiau žmonių tai vertina.

Taip, pasak jo, buvo pradėti organizuoti vasaros ir net žiemos, dienos ir nakties žygiai, pradėta kurti kitokia vandens turizmo kultūra.

„Lietuvoje yra tobulos sąlygos keliauti upėmis, tačiau žmonės to neišnaudoja. Jie ne tyrinėja, o plaukia ten, kur pasiūlo baidarių nuomotojai“, – mintimis dalijasi pašnekovas.

Pakeliui… vestuvės

Rugpjūčio 11–13 d. P. Gatavecko komanda planuoja dalyvauti tvarumo festivalyje „Zero Waste Fest“, kur organizuos festivalio dalyvių transportavimą traukiniais, autobusais ir baidarėmis.

„Šiemet ne tik prisidėsiu prie festivalio, bet ir kartu su sužadėtine Rasa Montvydaite iškelsime vestuves, kurios vyks pakeliui į festivalį“, – unikalia idėja dalijasi žygių baidarėmis organizatorius, savo vestuvių svečius pakvietęs keliauti drauge.

„Keliaudami traukiniu į festivalį susituoksime Bezdonyse, šventę tęsime keliaudami į Švenčionėlius, iš kurių autobusais ar baidarėmis keliausime į festivalį ir prisijungsime prie festivalio programos“, – pasakoja P. Gataveckas ir džiaugiasi, kad pavyko sujungti dvi progas ir suorganizuoti tvaresnes vestuves.

P. Gatavecko asmeninio archyvo nuotr.

GALERIJA

  • Po Lietuvą – baidarėmis
  • Po Lietuvą – baidarėmis
P. Gatavecko asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS