Prasideda socialinis projektas, kviečiantis draugauti su užsieniečiais Lietuvoje | KaunoDiena.lt

PRASIDEDA SOCIALINIS PROJEKTAS, KVIEČIANTIS DRAUGAUTI SU UŽSIENIEČIAIS LIETUVOJE

  • 0

Prasidėjo atranka dalyvauti socialiniame projekte „Kvietimas draugauti“. Jo metu Lietuvos gyventojai turės galimybę artimiau pažinti mūsų šalyje gyvenančius užsieniečius, jų kultūrą, papročius ir pomėgius, taip pat patys supažindins užsieniečius su savo mėgstamomis veiklomis.

Pirmieji su projekto dalyviais iš Ekvadoro, Vietnamo, Sirijos, Tadžikijos, Pakistano ir Ukrainos susipažino žinomi Lietuvos žmonės: dainininkai Jurgis Didžiulis ir Erica Jennings, menininkė Nomeda Marčėnaitė, finansų analitikas Gitanas Nausėda, žurnalistai Paulius Gritėnas ir Aurimas Perednis, fotografė Neringa Rekašiūtė. Jų susitikimus ir įspūdžius galima išvysti vaizdo siužetuose socialiniame tinkle „Facebook“.

„Suprantame, kad mes esame pasaulyje, ir užsidarymas  nepadeda. Jeigu norime, kad Lietuva išliktų ir būtų didelė šalis, reikia „užkrėsti“ kitus lietuviškumu, dalytis savo kultūra, o ne saugoti ją dėžutėje“, – šmaikštavo Jurgis Didžiulis ir Erica Jennings, susipažinę su vienu iš projekto dalyvių – Lietuvoje gyvenančiu siru Medianu. Žinomas muzikantas vaikiną pakvietė apsilankyti savo įrašų studijoje ir kartu pagroti.

„Man be galo įdomu pažinti kitų kultūrų žmones, pamatyti, kaip jie mąsto, sužinoti, kaip jie mato lietuvius. Dažniausiai žmonės galvoja, kad tu lauki komplimentų, bet aš norėčiau išgirsti, ką mes darome ne taip, kokie iš tiesų esame užsieniečių, kitataučių akimis. Daugiau sužinoti norisi tam, kad galėtumėm keistis“, – sakė menininkė Nomeda Marčėnaitė po susitikimo su projekto dalyve vietnamiete Van.

Projekte „Kvietimas draugauti“ dalyvauja dėl įvairių priežasčių į Lietuvą gyventi atvykę žmonės. Ukrainiečių Tatjanos ir Aleksandro šeima buvo priversta palikti gimtąjį Mariupolį po karinių veiksmų pradžios. Fabianas iš Ekvadoro – „meilės imigrantas“, šiandien studijuojantis ir dirbantis Vilniuje ir siejantis savo ateitį su Lietuva. Vietnamietė Van, kaip ir Medianas iš Sirijos bei Asadas iš Pakistano, į Lietuvą atvyko studijuoti. Tadžikas Ilhomjonas su žmona ir dukra turėjo palikti gimtinę dėl politinės situacijos.

„Asmeniškai susipažinus ir pabendravus su žmonėmis iš kitos kultūros, išnyksta išankstiniai stereotipai ir baimės. Projektas „Kvietimas draugauti“ todėl ir kviečia lietuvius ir užsieniečius veikti ką nors įdomaus ir naujo kartu: gaminti tradicinius lietuviškus ir kitų šalių patiekalus, mokytis užsienio kalbų, šokių, dalyvauti futbolo ir bokso treniruotėse ir daryti daugelį kitų įdomių dalykų. Veikdami kartu, dalyviai galės geriau pažinti vienas kito gyvenimo būdą, kultūrą, tradicijas“, – sako Europos Parlamento informacijos biuro Lietuvoje vadovė Daiva Jakaitė.

„Išaugęs pabėgėlių skaičius sukėlė įtampą pietinėse Europos Sąjungos šalyse, todėl Europos Komisija pakvietė kitas Europos Sąjungos šalis solidariai sumažinti joms tekusią naštą ir perkelti dalį į jas atvykusių pabėgėlių. Lietuva per dvejus metus įsipareigojo priimti 1105 pabėgėlius. Svarbu, kad šiems nuo konfliktų nukentėjusiems žmonėms būtų sudarytos galimybės integruotis Lietuvos visuomenėje. Projektu „Kvietimas draugauti“ norime pakviesti Lietuvos gyventojus geriau pažinti Lietuvoje jau gyvenančius užsieniečius, įsitraukti į bendras veiklas ir taip siekti tarpusavio supratimo“, – sako Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Ryšių su žiniasklaida grupės vadovas Giedrius Sudikas.

Lietuvos gyventojai, norintys dalyvauti projekte, turi užpildyti specialią registracijos formą www.bitly.com/kvietimasdraugauti: pasirinkti, su kuriuo projekto dalyviu norėtų susipažinti ir kokias veiklas atlikti. Atrinkti dalyviai susitiks su užsieniečiais, o apie šiuos susitikimus bus kuriami vaizdo siužetai.

Projektą vykdo Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje kartu su Europos Parlamento informacijos biuru Lietuvoje. Projekto partneris – Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Draugija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS