Prieš žiūrėdami filmą „Vieną kartą Holivude“ atlikite namų darbus | KaunoDiena.lt

PRIEŠ ŽIŪRĖDAMI FILMĄ „VIENĄ KARTĄ HOLIVUDE“ ATLIKITE NAMŲ DARBUS

"Svarbu ne kiekybė, o kokybė" – atrodo, tokiu devizu vadovaujasi amerikiečių režisierius Quentinas Tarantino ir tai pasiteisina. Beveik kiekvienas jo filmas palieka ryškų pėdsaką populiariojoje kultūroje. Atrodo, kad toks likimas laukia ir naujausio jo kūrinio – "Vieną kartą Holivude".

Devintas iš dešimties

Q.Tarantino yra pareiškęs, kad savąją režisieriaus karjerą baigs sukūręs dešimtąjį filmą. "Vieną kartą Holivude" yra jau devintasis jo ilgametražis, tad visai nesunku suskaičiuoti, kiek jam dar liko iki režisūrinės "pensijos".

Jau dabar svarstoma, koks projektas užbaigs Q.Tarantino filmografiją, tačiau kol kas vienas tvirtas "Taip!" iš režisieriaus lūpų dar nenuskambėjo. Ateitis parodys, tačiau dabar kino teatrus pasiekė "Vieną kartą Holivude" – devintasis Tarantino filmas, sakyte sakantis – mėgaukitės, kol dar yra galimybė.

Eilės Kanuose

"Vieną kartą Holivude" pasauliui pirmą sykį pristatytas visai ne Holivude, o per šiemetinio Kanų kino festivalio konkursinę programą.

Taip, teoriškai Q.Tarantino vėl varžėsi dėl "Auksinės palmės" šakelės, nors praktiškai, ko gero, tikimybė laimėti buvo mikroskopiškai maža vien jau dėl potencialių kaltinimų nepotizmu (Elle Fanning buvo konkursinės programos žiuri narė, o jos sesuo Dakota vaidina šiame filme).

Tačiau tai, žinoma, nesumažino žurnalistų ir žiūrovų susidomėjimo – buvo tokių, kurie net ir į spaudos seansus vietą užsiėmė prieš geras dvi valandas ir tai nebuvo garantuoti, kad pateks į vidų ir gaus galimybę šį filmą pamatyti gerokai anksčiau nei visas likęs pasaulis.

Veidai ir vardai

Žinoma, furorą Kanuose šis filmas sukėlė ne tik ar ne tiek dėl to, kad tai – galbūt priešpaskutinis Q.Tarantino kūrinio pasirodymas didžiajame ekrane. Aišku, parduoda vien jau pats Q.Tarantino vardas – tai yra daugiau nei pakankama reklama, kad – nė kiek nehiperbolizuojant – kilometrinės eilės į kino salę nusidriektų akimirksniu.

Tačiau šiuo atveju, kai kalbame apie "Vieną kartą Holivude", Q.Tarantino net nėra ryškiausia žvaigždė. Kur jau ten – kai filmo aktorių sąrašo viršūnėje puikuojasi tokios pavardės kaip Leonardo DiCaprio ar Bradas Pittas, tai net ir pačiam Q.Tarantino tenka tyliai pasitraukti į kamputį ir užsirūkyti. Pridėkime dar Oskaro "nominantę" Margot Robbie, jau minėtą Dakotą Fanning, Emile‘į Hirshą, veteranus Alą Pachino ir Bruce‘ą Derną bei serialo "Beverli Hilsas 90210" žvaigždę Luke‘ą Perry, kuriam "Vieną kartą Holivude" tapo paskutiniu filmu, bei dar daugelį kitų – ir bus tikras sprogstamasis mišinys.

Auksinio Holivudo pabaiga

Šis naujausias Q.Tarantino kūrinys žiūrovus nukelia penkiasdešimt metų į praeitį – į 1969-uosius, Holivudo "Aukso amžiaus" pabaigą.

L. DiCaprio vadinamas Rikas Daltonas (kurio prototipu tapo aktorius Burtas Reynoldsas) jau tik su nostalgija prisimena kadaise buvęs televizijos filmų žvaigždė, o gausiai vartojamas alkoholis jo karjerai tikrai nebepadės vėl pakilti į viršų. Visai kitaip į gyvenimą žiūri jo dubleris kaskadininkas Klifas Butas (kurį įkūnija Bradas Pittas), niekuo per daug nesirūpinantis ir į gandus, apaugusius jo asmenybę, tik numojantis ranka.

Taip jau susiklosto aplinkybės, kad jų ausis pasiekia užuominos apie tai, kad žaviajai Riko kaimynei – kylančiai aktorei Šeron – gresia pavojus, nes jos atžvilgiu galbūt planuojamas nusikaltimas...

Saldainis sinefilams

Tarantino nebūtų Tarantino ir nepateisintų savo vardo, jei sukurtų tiesiog patrauklų ir įtraukiantį filmą. Tokio lygio režisieriui to neužtenka, tad šįkart jis pasistengė kaip reikiant.

Tad dar prieš einant žiūrėti šį filmą stipriai rekomenduojama paruošti namų darbus ir pažiūrėti bent 10 filmų, kurie padės suprasti ir pastebėti į "Vieną kartą Holivude" Q.Tarantino dosniai prikaišiotas užuominas. Pradedant 1958 m. vesternu "Dobso fortas", baigiant 2016 m. dokumentika "Banditas" apie Burto Reynoldso ir jo kaskadininko Halo Needhamo ilgametę draugystę, nepamirštant ir paties Q.Tarantino 2009 m. hito "Negarbingi šunsnukiai" – visa tai ir dar daugiau sutalpinta į naująjį jo kūrinį. Tad lukštenti šias užuominas bus papildomas malonumas tikriems kinomanams.

Įvertinimas:

Scenarijus – 3/3

Režisūra – 3/3

Kinematografija – 2/3

Garso takelis – 3/3

Techninė pusė – 2/3

Aktoriai– 3/3

Bendras: 2,8


Kino teatruose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo rugpjūčio 16 d. galima pamatyti dar dviejų filmų premjeras

Viena diena su Saša

"Neperėtas – ne kiaušinis, negimdytas – ne vaikas" – tokia dar senelių laikus siekianti nuostata įvaikinimo atžvilgiu tvirtai įsikerojusi šiandienėje modernioje XXI a. Lietuvoje. Vaikelio susilaukti negalintys sutuoktiniai Jurga ir Tomas ryžtasi priimti sprendimą, apie kurį susimąsto tik kas dešimta lietuvių pora – įsivaikinti. Tačiau sistemoje įvyksta klaida ir vietoje išsvajotos mažos mergaitės jiems pasiūloma praleisti vieną dieną su dvylikamečiu Saša, kuris, lygiai kaip Astridos Lindgren Rasmusas klajūnas, yra įsitikinęs, kaip potencialūs įtėviai visada renkasi mergaites, o tokie berniukai kaip jis lieka vaikų namuose iki pilnametystės taip niekieno ir nepastebėti. Jau nuo pirmų akimirkų Jurga ir Tomas pajunta, kad Saša – toli gražu ne romus avinėlis ir su juo tikrai bus reikalų, tačiau jie ryžtasi avantiūrai, kuri netikėta linkme pakeis jų visų gyvenimus.

Gelmių grėsmė

Tik idiliškose egzotinių kelionių aprašymuose nardymas atrodo tarsi lengvas pasiplaukiojimas po spalvingą žuvyčių ir koralų karalystę. Bet juk ne visus tokia idilė vilioja – aštresnių nuotykių mėgėjai renkasi tamsesnius ir gilesnius vandenis, kuriuose glūdi dar menkai ištyrinėtas pasaulis. Į tokį nuotykį leidžiasi smagi merginų – Mios, Sašos, Aleksos ir Nikolės – kompanija, pasiryžusi ištyrinėti po vandeniu nugrimzdusį senovinį majų miestą. Kaip ir galima tikėtis, viskas susiklosto kiek kitaip, nei planuota – užuot ramiai apžiūrėjus senovės architektūros paminklą merginoms tenka kovoti dėl savo gyvybių. Nuotykiai, tiesiogine prasme – dėl deguonies trūkumo – atimantys kvapą, sukeliantys panikos ataką klaustrofobams ir išgąsdinantys tuos, kurie bijo ryklių, – visa tai teks patirti nardyti išsiruošusioms merginoms, iš kurių dvi įkūnija Sylvesterio Stallone ir Jamie Foxxo atžalos.

buvaukine.lt

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS