K. Ugintas apie virtualią „Euroviziją“ : tai – ne konkursas, o žaidimas | KaunoDiena.lt

K. UGINTAS APIE VIRTUALIĄ „EUROVIZIJĄ“ : TAI – NE KONKURSAS, O ŽAIDIMAS

Koronavirusas išbraukė iš "Eurovizijos" istorijos šiųmetį susitikimą Roterdame, tačiau šio dainų konkurso gerbėjai neketina nuleisti rankų. Renginių organizatorius Karolis Ugintas ėmėsi iniciatyvos surengti virtualiąją "Euroviziją", o su kritikuojančiais, esą tai nerimta, nė kiek nesiginčija. "Taip, tai žaidimas. Pažaiskime "Euroviziją"!" – ragina kaunietis.

– Jau seniai esate "Eurovizijos" gerbėjas?

– Kartais tokie pomėgiai atsiranda nejučia. Taip ir man nutiko su "Eurovizija". Mano šeimoje – daug muzikantų, tad natūralu, kad domimės muzika. "Euroviziją" žiūriu nuo mažens, nesu praleidęs nė vieno konkurso nuo 1999-ųjų. Labai laukiu ne tik didžiosios "Eurovizijos", bet ir nacionalinių atrankų. Šiemet, vos pirmąkart išgirdau "The Roop" dainą, iškart supratau, kad "On Fire" laimės. Taip ir atsitiko. Tai, kad lietuviai įgijo gerą muzikinį skonį, liudija ir šiųmetės reakcijos – daina tapo viso konkurso favorite. Tikras kiaulystės dėsnis: kai lietuviai turi realių šansų laimėti, gyvenimas pasakė "stop". Jeigu šiųmetės Lietuvos galimybės nebūtų tokios geros, turbūt nebūčiau organizavęs gerbėjų "Eurovizijos".

– Ar sprendimas rengti gerbėjų "Euroviziją" gimė iškart, vos sužinojus apie atšaukiamą konkursą? Pasidalijote savo planais su oficialaus konkurso organizatoriais?

– Kai išgirdau apie atšaukiamą "Euroviziją", buvau tiesioginiame eteryje, vedžiau radijo laidą. Tačiau net ir tokiomis sąlygomis nereikėjo ilgai svarstyti – jau po trijų minučių žinojau, ką darysiu. Parašiau į "Euroviziją" rengiančią Europos transliuotojų sąjungą (EBU), sulaukiau lakoniško atsakymo: tokių, kaip jūsų, laiškų gavome 10 tūkst., ačiū. Ačiū tai ačiū, net nereikia šio palaiminimo. Mūsų renginys skirtas gerbėjams, mūsų puslapis feisbuke taip ir vadinasi – "Eurovision 2020 fans", o puslapis, kuris ir suvienys visus, – čia.

– Vis dėlto gerbėjų "Eurovizija" ketina atkartoti tikrojo konkurso grafiką ir struktūrą: bus pusfinaliai, komisija, žiūrovų balsavimas?

– Virtualioji "Eurovizija" vyks lygiai taip, kaip ir turėjo vykti didysis konkursas: gegužės 12-ąją – pirmas pusfinalis, gegužės 14-ąją – antras, gegužės 15-ąją – finalas. Tiesa, finalas buvo numatytas gegužės 16-ąją, tačiau tądien EBU rengia specialią televizijos transliaciją pagerbti visus šių metų konkurse turėjusius dalyvauti muzikos atlikėjus ir grupes. Ją galės pamatyti ir Lietuvos žiūrovai, todėl nesinorėjo susidubliuoti. Pabrėžiu – mūsų renginys vyks interneto platformoje.

Į komisiją kviečiame ankstesnių "Eurovizijų" dalyvius. Aš peržiūrėjau visus konkursus nuo 2005 m. ir sudariau sąrašą tų atlikėjų, kuriuos norėtume matyti komisijoje. Dabar bendrauju su beveik 90 atlikėjų. Tikslaus sąrašo iš anksto paskelbti negaliu, kad jie nesulauktų spaudimo (šypsosi).

Šiųmečio konkurso dalyvių, kaip ir planuota, bus 41, visi jie prisistatys vaizdo pasirodymais, kuriuos arba patys atsiųs, arba mes išrinksime geriausią. Kai kurie dalyviai specialiai mūsų konkursui sukūrė prisistatymą. Pavyzdžiui, vienos šalies atstovai – grupės nariai – dainuoja a capella iš savo namų, kitos šalies atstovas atsiuntė vaizdo klipą, kuriame tvyro tamsa, o jis su gitara rankose apšviestas dainuoja prie sienos. Europai balsuojant, bus rodomi 30–40 sek. trukmės kiekvienos daugiausia taškų surinkusios šalies atlikėjų įrašai metams bėgant. Bus ir daugiau smagių staigmenų.

– Dėl balsavimo kyla sunkumų net oficialiosios "Eurovizijos" rengėjams. Ar jums pavyks užtikrinti sąžiningą balsavimą?

– Bus pristatyta mobilioji programėlė, kuri sudarys galimybes balsuoti sąžiningai – pasikartosiu – nebus galima atiduoti balso už savo šalies atlikėjus. Anksčiau internete surengtame "Eurovizijos" namų konkurse (#EurovisionHomeContest), kurį reikėtų vadinti balsavimu, Lietuvos atstovai pelnė pirmąją vietą. Visi labai entuziastingai dalijosi šia žinia, tačiau, jeigu būtų geriau pasidomėję, būtų pamatę, kad ten buvo galima balsuoti už savus. Tą lietuviai ir padarė... Aš nesakau, kad tai yra blogai, vis tiek, manau, būtume laimėję. Mūsų rengiamame šou už savus balsuoti nebus leidžiama. Todėl kvieskite visus draugus iš užsienio valstybių dalyvauti, tik tokiu atveju "The Roop" galės laimėti. Programėlė pajėgi atlaikyti iki 10 mln. žmonių prisijungimą. Nedrįstu net svajoti apie tiek, tačiau, kad ir kiek balsuotojų prisijungtų, viskas vyks tikrai skaidriai – parsisiuntimų skaičių pateiksime savo feisbuko puslapyje.

– Kokios gražiausios reakcijos į savo iniciatyvą sulaukėte?

– Gražiausia reakcija, kurią perskaičiau spaudoje, buvo Audriaus Giržado. Jis pasakė, kad į mūsų rengiamą konkursą žiūri su šypsena. Tai taikliausias įvertinimas – mes taip pat žiūrime su šypsena! gerbėjų "Eurovizija" – tai ne konkursas, o žaidimas. Pažaiskime "Euroviziją"! Manau, kad mums visiems dabar labai trūksta teigiamų emocijų, o mes jas garantuojame. Vieno tik noriu, kad niekas nekištų į tuos mūsų ratus pagalių. Atsiranda vadinamųjų heiterių, kurie patys nieko nedaro, bet jei tik kas pradeda daryti, būna nepatenkinti.

– Žaidimas žaidimu, tačiau gerbėjų "Eurovizijos" nugalėtojui žadate solidų piniginį prizą? Kaip tai teisiškai įmanoma?

– Tai mažiausia bėda. Svarbu, kad tik pinigų būtų. Žadame 10 tūkst. eurų prizą, jei surinksime daugiau, daugiau ir padovanosime. Viskas, ką darome, yra iš mūsų pinigų. Labai laukiame įmonių, kurios norėtų reklamos per koncertą, jų pinigai nenuguls mūsų kišenėse. Prie šito projekto iniciatyvinės grupės yra prisijungę savo srities profesionalai, įvairiausių portalų, programėlių kūrėjai, operatoriai. Norėtųsi pasidengti tik išlaidas, o visą kitą, atiduosime priziniam fonui. Galimybių perduoti pinigus nugalėtojui yra įvairių. Viena jų – grupė ar atlikėjas surengia koncertą, o mes sumokame už jį. Bet kuriuo atveju gerbėjai gaus detalią ataskaitą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

JO

SMĖLIO DĖŽĖS ŽAIDIMAS.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS