„Šokio revoliucija“: dalyviams trūkumų paslėpti nepavyks | KaunoDiena.lt

„ŠOKIO REVOLIUCIJA“: DALYVIAMS TRŪKUMŲ PASLĖPTI NEPAVYKS

"Šokio revoliucija" – išties revoliucinis projektas, neabejoja šokio teatro "Low Air" choreografai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius. Jie vertina projekto dalyvius ir neslepia nuostabos dėl kai kurių iš jų gebėjimų bei ambicijų. Pasak dueto, šiandien lietuviai šokį renkasi vis dažniau.

Jaunoji karta

"Tai yra revoliucinis projektas tiek filmavimo, technikos prasme, tiek dalyvių amžiumi, žanrų, stilių įvairove. Filmuojama 130 kamerų, šokėjas visą laiką matomas 360 laipsnių kampu, nepasislėps nei už komandos narių, nei prisidengs šokio kompozicija, nes tai reikalauja įvairių rakursų, išnaudoti erdvę", – tikina A.Gudaitė.

Projektas buvo sukurtas Kanadoje. Jo metu šokėjus vertina tik komisijos meistrai – nėra žiūrovų balsavimo. "Todėl santykis tarp komisijos narių ir šokėjų – visai kitoks. Jų tikslas yra ne vien pakomentuoti, bet suteikti gaires, kaip kitame etape pateikti geresnį rezultatą. Be to, ta sekundė, pasirodymo pikas, kurį galima apžvelgti iš visų kampų, – unikalus dalykas, kurio nė viename projekte nebuvo", – apie tai, kuo šokių projektas išsiskiria iš kitų, pasakoja L.Žakevičius.

Komisiją nustebino jaunoji karta, kuri projekte pasirodė labai stipriai ir techninio pasiruošimo, ir idėjiniu, transliuojamos žinutės požiūriais. "Stebina ir įvairus amžiaus, nes ateina ir septynmetis vaikas, ir šešiasdešimtmečių komanda, kuriai šokis yra laisvalaikio praleidimo būdas", – dalijasi A.Gudaitė.

Būti poroje ar komandoje su kitais dalyviais – išbandymas, tada žvelgiama, kaip sekasi ne tik šokti, bet ir kurti istoriją.

"Nustebino ir tai, kad į projektą atėjo ir aukšto lygio šokėjų profesionalų. Matėme ir baleto primabaleriną, kuri daug metų atlieka pagrindinius vaidmenis. Profesionalių šokėjų pasitikėjimas projektu ir meistrais ir džiugina, ir stebina", – priduria Laurynas.

Išbandymai šokėjams

Dabar "Šokio revoliucijoje" – atrankų etapas. "Kitas etapas – šokių kovos, po kurių liks pusė dalyvių. Toliau – komandų jungimas, nesvarbu, ar tai būtų solo atlikėjas, ar duetas. Kartu su jais dirbsime, kursime bendras choreografijas. Kūrybiniame procese daugiau dalyvauja patys šokėjai, mes esame daugiau kaip mentoriai, patarėjai", – pasakoja Airida.

Dėl 15 tūkst. eurų kovojantys šokėjai pusfinalyje rodys savo šokius, per kuriuos atsiskleis asmeninės patirtys, bus siunčiama tam tikra žinutė. "Nuo šio etapo kiekvienas kovos už save ir turės paruošti po naują pasirodymą, juos vertins meistrai. Iš tikrųjų, per visus etapus šokėjai patikrinami ir išbandomi visais aspektais: solo, dvikovos, duetai ar komandos. Būti poroje ar komandoje su kitais dalyviais – išbandymas, tada žvelgiama, kaip sekasi ne tik šokti, bet ir kurti istoriją, ir pabaigai telieka kovoti už save. Tai yra labai įvairialypis projektas", – neabejoja L.Žakevičius.

Vienas pagrindinių momentų "Šokio revliucijoje" yra "revoliucijos" momentas – įspūdingiausia pasirodymo vieta, kuri stabdoma ir žiūrovui rodoma 360 laipsnių kampu. "Atrankose matome, kaip šokėjai išbando save tuo momentu, bet komisijos balsas tuo metu dar nėra lemiamas. Tolesniuose etapuose "revoliucija" turi tiek pat taškų, kiek kompozicija ir šokio pastatymas. Buvo ir liūdna, ir sunku kai kuriais atvejais spręsti, kai matai, kad dalyvis paruošė kūrybišką kompoziciją, labai techniškai ją atliko, bet, pavyzdžiui, "revoliucija" nebuvo tarsi užfiksuota, ne visai techniškai ryškiai pateikta. Tai labai mažina bendrą balą. Daug įdomių pasirodymų neatitiko dėl "revoliucijos". Arba atvirkščiai – pasirodymas buvo silpnesnis, bet "revoliucija" buvo labai įspūdinga ir apgalvota. Tai iškelia šokėją, komandą ar duetą. Todėl "revoliucija" šiame projekte yra labai svarbus akcentas", – pabrėžia A.Gudaitė.

Pažintis užkulisiuose

Nors projekte dalyvauja ir profesionalai, ir tie, kurie tiesiog nori save išbandyti, "Šokio revoliucija" yra labiau orientuota į profesionalumą. "Mes, pedagogai, matome augantį poreikį pasiūlyti šokio pamokas ar projektus. Lietuviai vis labiau pradeda ieškoti alternatyvų sportui ir įvairių stilių šokiai yra puikus pasirinkimas", – neabejoja L.Žakevičius.

"Turime savo šokių mokyklą, matome, kad po naujų projektų būna tarsi atgimimas, visi būna susidomėję šokiais, nori judėti, matome ir didesnį žiūrovų antplūdį į spektaklius. Manau, kad tai reikia skatinti, o šis projektas yra puiki platforma tiek šokėjams, tiek šokio stebėtojams", – pridurti skuba A.Gudaitė.

Laurynas ir Airida patys susipažino šokių projektų užkulisiuose. "Buvo amerikietiško projekto "So you think you can dance" lietuviška versija "Tu gali šokti". Šis projektas buvo skirtas solo šokėjams. Su Airida susipažinome prieš pat jį. Viename jo sezone dalyvavau aš, kitame – Airida. To projekto metu vienas kitam padėjome paruošti pasirodymus, konsultavomės. Ilgainiui pradėjome daugiau bičiuliautis", – pasakoja L.Žakevičius.

"Kaip duetas kartu dalyvavome projekte "Šok!" ir nugalėjome. Iš projektų – labai geri prisiminimai ir patirtys. Didelė motyvacija ir paspirtis šokėjui dar labiau pasitempti, konkursai padeda augti", – neabejoja A.Gudaitė.

Šiuolaikinio šokio banga

Šiandien šokėjų duetas gyvena ne tik "Šokio revoliucija", bet ir jų vadovaujamo Vilniaus miesto šokio teatro "Low Air" naujuoju sezonu. "Kiekvienais metais nuo rugsėjo pradedame savo spektaklius. Turime savo repertuarą su penkiais spektakliais, dabar galvojame apie šeštąjį. Prisideda ir naujas šokių sezonas mokykloje. Lekiame pas naujus mokinius, sugrįžta seni", – šypsosi A.Gudaitė.

Profesionalūs šokėjai stebi šokio kultūros tendencijas. Dirbdami edukacinėje srityje jie šiandien akcentuoja šiuolaikinio šokio populiarumą. "Pramoginis, klasikinis šokis edukacijos lauke pasitraukia į antrą planą. Mokiniai renkasi šiuolaikinį šokį. Jei kalbame apie šokio teatro tendencijas, jis tolsta nuo grynojo šokio, teatras virsta tarpdiscipliniu, choreografai daugiau eksperimentuoja, į komandą pasitelkdami režisierius ir dramaturgus", – pastebi A.Gudaitė.

"Pasigirsta kalbų, kad žiūrovas pasiilgsta grynojo šokio. Bet aš manau, kad bus naujos formos, kurių ieško šiuolaikinio šokio teatro atstovai. Esame labai arti europinių tendencijų ir svarbiausia, kad tai judėtų į priekį. Lietuvoje apskritai šiuolaikinis šokis dar gana jaunas, bet tikrai perspektyvus, nes atsiranda jaunų ir talentingų šokėjų", – tikina ji.

Nori atrasti pusiausvyrą

Laurynas ir Airida – pora ne tik šokių aikštelėje, bet ir gyvenime. Duetas atvirauja, kad darbas su asmeniniu gyvenimu nuolat susipina.

"Darbą kartais parsinešame namo, o kartais ir namus atsinešame į darbą. Kartais sunku kurti individualias idėjas, jas įgyvendinti ir namuose nuo to atsiriboti. Grįžtame namo ir kalbame apie mokinius, šokį, spektaklius, kas ką matė, kokia mintis gimė. Sudėtinga atriboti darbą nuo namų", – neslepia L.Žakevičius.

"Bet mes mokomės atrasti pusiausvyrą ir nesinešti visko namo", – vyrą papildo A.Gudaitė.

"Jau devynerius metus tai darome", – priduria Laurynas.

Dabar pora galvoja apie naujus namus, gamtą. "Visada esame veiksme, tarp žmonių. Norisi atsitraukti toliau nuo miesto, į gamtą, nors prasidėjus sezonui gana sudėtinga tai padaryti", – pasakoja Airida.

"Šoko revoliucija" – sekmadieniais 19.30 val. per LNK.

GALERIJA

  • „Šokio revoliucija“: dalyviams trūkumų paslėpti nepavyks
LNK arch.nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS