Sugrįžimas prie „Žiedų valdovo“ ištakų baigiasi | KaunoDiena.lt

SUGRĮŽIMAS PRIE "ŽIEDŲ VALDOVO" IŠTAKŲ BAIGIASI

Turbūt nesuklysime pasakę, kad pasakiškos "Žiedų valdovo" trilogijos filmai ir jos tęsiniai yra bene labiausiai kinematografiniame pasaulyje laukiami kūriniai.

Baigta nauja trilogija

2011-aisiais buvo padėtas taškas septynis filmus apėmusioje nuotykių epopėjoje apie Hario Poterio bei jo draugų stebuklus, ir niekas nežada, kad šie ne tik jaunimo pamėgti herojai kada nors į kiną sugrįš. Baigiasi ir ne mažiau mylimos "Žiedų valdovo" epopėjos nuotykiai. Jos gerbėjai susilaukė dar vienos trilogijos su gerai žinomais personažais.

Pirmojo filmo "Hobitas: Nelaukta kelionė" premjera iškilmingai visame pasaulyje startavo 2012-ųjų pabaigoje. Po metų per Kalėdas pamatėme antrą filmą "Hobitas: Smogo dykynė", o dabar pasirodo finalinis antrosios trilogijos filmas "Hobitas. Penkių armijų mūšis".

Panašiais etapais per trejus metus (2001–2003 m.) ekranuose pasirodė trys "Žiedų valdovo" filmai ("Žiedo brolija", "Dvi tvirtovės" ir "Karaliaus sugrįžimas"), kainavę vidutiniškai po 100 mln. JAV dolerių kiekvienas ir kartu uždirbę apie 3 mlrd. JAV dolerių. Niekas neabejoja, kad "Hobitų" trilogijos finansiniai rodikliai nebus prastesni.
"Hobitas: Nelaukta kelionė" atvertė naują puslapį kino istorijoje. Daugiau nei 80 metų kine galiojantį 24 kadrų per sekundę greičio standartą pakeitė dvigubai didesniu greičiu nufilmuota juosta. Paprastai kalbant, dvigubai geresnė tapo vaizdo ir garso kokybė.

Filosofas rašė pasakas

Truputį apmaudu tik tai, kad ir "Žiedų valdovo", ir "Hobito" siužetus sugalvojęs rašytojas Johnas Ronaldas Reuelas Tolkienas, panašiai kaip knygų apie Harį Poterį kūrėja J.K. Rowling, netaps multimilijonieriumi. Prieš pat mirtį už nedidelę sumą J.R.R.Tolkienas pardavė savo knygų ekranizavimo teises. Rašytojas buvo praradęs viltį, kad jo fantazijos vaisiai kada nors bus populiarūs. Būdamas Oksfordo universiteto viduramžių literatūros profesoriumi J.R.R.Tolkienas rašė ne tik istorinius traktatus, bet ir pasakų knygas. Jis manė, kad fantazija yra labai natūrali žmogaus veiklos sritis, jokiu būdu neprieštaraujanti sveikam protui. Atvirkščiai, kuo aiškesnis protas, tuo geresnę fantaziją jis gali pagimdyti. O proto miegas, kaip žinia, gimdo tik pabaisas.

Tiesa, pabaisų J.R.R.Tolkieno knygose taip pat netrūksta. Jie "Žiedų valdovo" ir "Hobito" trilogijose užima labai svarbią vietą, ypač nuožmūs orkai. O tikra šių piktųjų padarų priešingybė yra darbštūs ir linksmieji nykštukai hobitai. Būtent jie dabar tampa svarbiausiais naujųjų filmų herojais.

Drakono Smaugo pyktis

Antrajame filme gerai žinomų personažų galeriją papildė dar vienas originalus herojus – drakonas Smaugas (jį tąsyk suvaidino dabar labai populiarus aktorius Benedictas Cumberbatchas), užgrobęs Nykštukų karalystę. Labai efektingai pasirodęs Smaugas, tiesą sakant, gerokai paįvairino monotoniją (taip neišvengiamai nutinka visiems ilgai trunkantiems epams), todėl ir naujojo filmo pradžioje Smaugas, galima sakyti, vėl sugrojo įsimenamą solo partiją.

Stoję akis į akį su baisiuoju slibinu ir išvilioję jį iš Vienišojo Kalno, Bilbas ir Torino Oukenšildo vadovaujami nykštukai prižadino jėgą, galingesnę už bet kokius gamtos gaivalus. Įsiutęs Smaugas Ežero miesto gyventojams surengia tikrą ugnies fiestą.

Mūšis prie Vienišojo Kalno

Bilbas Beginsas naiviai manė, kad jo misija baigsis, kai jis ras pasakiškus lobius apie kuriuos svajoja nykštukų vadas Torinas, bet šis žygis tik sukurstė dar vieną žiaurų karą. Torinui pagalbos ranką ištiesia elfų karalienės Galadrielės iš nelaisvės išvaduotas Gendalfas, o prieš juos visus sukyla piktojo burtininko Saurono orkų kariauna, kuri pasiryžusi sutriuškinti savo amžinų priešų pajėgas ir galutinai užvaldyti Viduržemį.

Taip netoli Vienišojo Kalno prasideda nuožmus Penkių armijų mūšis. Ar tikrai paskutinis?

GALERIJA

  • Sugrįžimas prie „Žiedų valdovo“ ištakų baigiasi
Kadrai iš filmo „Hobitas: Penkių armijų mūšis“
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

geras straipsnis

puiku, kad rasoma apie kultura, kurios mums visiems taip truksta. Mane labiausia zavi nykstuku vadas torinas....O VAKARE AS ZIURESIU PAGEIDAVIMO KONCERTA, IR SOKIUS ANT LEDO.

Lukaa

Nu jo....staripsnelis kaip mokyklinis rašinėlis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS