T. Vengrio „Gimtinė“ pelnė festivalio „ArteKino“ žiūrovų apdovanojimą | KaunoDiena.lt

T. VENGRIO „GIMTINĖ“ PELNĖ FESTIVALIO „ARTEKINO“ ŽIŪROVŲ APDOVANOJIMĄ

  • 0

Gruodžio mėnesį vykęs Europos kultūros TV kanalo ARTE festivalis „ArteKino“ baigėsi lietuvio kino režisieriaus Tomo Vengrio triumfu. Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad jo ilgametražis vaidybinis debiutas „Gimtinė“ pelnė aukščiausią interneto žiūrovų įvertinimą – pagrindinį Europos žiūrovų apdovanojimą, o taip pat pateko tarp TOP 10 žiūrimiausių „ArteKino“ filmų.

Net 45 Europos šalių gyventojams internete buvo atviros visų festivalio filmų peržiūros. Aktyviausiai geriausius europietiškus „ArteKino“ festivalio atrinktus filmus žiūrėjo Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Vengrijos, Lenkijos, Portugalijos publika. 2020 metų gruodį „ArteKino“ filmus pažiūrėjo 47 proc. daugiau žiūrovų nei 2019 metais.

„ArteKino“ rengti buvo pradėtas prieš keturis metus, remiatis ARTE kanalo nuostata, jog „kultūra prasminga tik tuo atveju, jei ji yra atvira visiems, ypač tiems, kurie neturi galimybės prie jos priartėti arba gali jaustis atstumti“. Toks požiūris ir paskatino įkurti festivalį „ArteKino“, kuris siekia populiarinti Europos arthouse‘inį kiną.

Režisieriaus T. Vengrio ilgametražiam vaidybiniam filmui „Gimtinė“ – tai jau 20-tasis tarptautinis festivalis. Tarptautinę „Gimtinės “ premjerą režisierius šventė 2019 metais konkursinėje Busano tarptautinio festivalio programoje, filmas pristatytas Liubeko ir Kotbuso festivalių publikai Vokietijoje, dalyvavo oficialioje Denverio (JAV) kino festivalio programoje, rodytas tarptautiniuose Klivlando (JAV), Šanchajaus (Kinija), Sofijos (Bulgarija) kino festivaliuose, Europos Sąjungos filmų festivalyje Vietname, kino operatorių meistrystės sklaidai skirtame tarptautiniame „Camerimage“ festivalyje Lenkijoje ir kituose. „Gimtinė“ pateko tarp pirmųjų 32 filmų, pretendavusių į 33-ųjų Europos kino apdovanojimų nominacijų, sąrašą.

Ypatinga sėkmė „Gimtinę“ lydėjo 2019 metais tarptautiniame Talino kino festivalyje. Čia filmas pelnė geriausio Baltijos šalių filmo apdovanojimą. Taip pat ir 2020-aisiais, festivalyje WorldFest Hjustone (JAV), kur T. Vengriui atiteko platininis „Remi“ apdovanojimas už geriausią debiutą.

2021 metais filmas „Gimtinė“ bus platinamas kino teatruose Airijoje, Japonijoje.

Pagrindinė filmo „Gimtinė“ herojė Viktorija, nukritus geležinei uždangai ir Lietuvai atgavus nepriklausomybę, grįžta į gimtinę drauge su Amerikoje gimusiu sūnumi Kovu. Ji nori atsiimti savo tėvo žemę. Šioje kelionėje į kaimą ją lydi buvęs mylimasis. Atvykusi į sodybą, Viktorija randa vargingai gyvenančias šeimas, ji ir jos palydovai turi nuspręsti, kaip toli yra pasirengę žengti, kad susigrąžintų savo praeitį.

„Visada norėjau sujungti gyvenimą Amerikoje ir Lietuvoje. Būtent kinas gali šiuos du tolimus pasaulius suvienyti, nes kino kalba nepaiso ribų“, – sako ir antrąjį savo vaidybinį filmą gimtinėje pasirengęs kurti išeivijos režisierius T. Vengris.

„Gimtinėje“ pagrindinius vaidmenis sukūrė aktorė Severija Janušauskaitė, Matas Metlevski, Darius Gumauskas. Filmą prodiusavo Uljanos Kim studija.

GALERIJA

  • T. Vengrio „Gimtinė“ pelnė festivalio „ArteKino“ žiūrovų apdovanojimą
  • T. Vengrio „Gimtinė“ pelnė festivalio „ArteKino“ žiūrovų apdovanojimą
  • T. Vengrio „Gimtinė“ pelnė festivalio „ArteKino“ žiūrovų apdovanojimą
  • T. Vengrio „Gimtinė“ pelnė festivalio „ArteKino“ žiūrovų apdovanojimą
Kūrybinės grupės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS