Už du F. Mercury daiktus aukcione sumokėta įspūdinga suma | KaunoDiena.lt

UŽ DU F. MERCURY DAIKTUS AUKCIONE SUMOKĖTA ĮSPŪDINGA SUMA

  • 2

Londone trečiadienį surengus legendinės britų roko grupės „Queen“ lyderiui Freddie Mercury (Fredžiui Merkuriui) priklausiusių daiktų aukcioną, fortepijonas, kuriuo jis sukūrė beveik visas savo geriausias dainas, ir originalus hito „Bohemian Rhapsody“ rankraštis buvo parduoti už daugiau nei 3 mln. svarų sterlingų (eurų).

Prieš prasidedant didelio ažiotažo sulaukusiam renginiui garsiųjų aukciono namų „Sotheby's“, kurių fasadą šia proga papuošė didžiuliai ūsai, salėje nuskambėjo garsioji grupės daina „We Will Rock You“. Į kolekciją pateko beveik pusantro tūkstančio daiktų, kuriuos bus galima įsigyti ir per ateinančią savaitę.

„Sotheby's“ teigė, kad trečiadienį parduoti 59 daiktai kainavo 12 172 290 svarų sterlingų (14 164 963 eurus), ir pridūrė, kad kiekvienas iš jų buvo parduotas už daugiau nei dvigubai didesnę kainą nei buvo įvertintas.

Už F. Mercury fortepijoną „Yamaha“ buvo sumokėta 1 742 000 svarų sterlingų (2 027 175 eurus), įskaitant mokesčius, o už epinio hito „Bohemian Rhapsody“ rankraštį – 1 379 000 svarų sterlingų (1 604 750 eurų).

Aukciono vedėjas Oliveris Barkeris „Bohemian Rhapsody“ tekstą – 15 puslapių pieštuku ir rašikliais užrašytas pastabas, atskleidžiančias skirtingas kryptis, kurias F. Mercury numatė kūriniui, – pavadino šiuolaikine kultūros ikona.

Rankraštis taip pat atskleidžia, kad 1991 metais nuo ŽIV/AIDS mirusi muzikos žvaigždė iš pradžių ketino dainą pavadinti „Mongolian Rhapsody“.

Numylėtąjį fortepijoną charizmatiškasis grupės vokalistas nusipirko 1975 metais, po pusmetį trukusių idealaus instrumento, kuris padėtų suteikti gyvybę jo kūriniams, paieškų.

Į aukcioną, kuriame bus parduodami maždaug 1 469 daiktai, užsiregistravo rekordinis 2 tūkst. dalyvių iš 61 šalies skaičius.

Dalis iš aukciono gautų pajamų atiteks „Mercury Phoenix Trust“ ir ne pelno siekiančiai organizacijai „Elton John AIDS Foundation“. Abu fondai remia iniciatyvas dėl ŽIV/AIDS.

„Freddie pasiilgstu iki šiol. Jis buvo nuostabus draugas, kupinas meilės ir gyvybės labiau nei bet kas kitas, ką kada nors esu sutikęs, taip pat genialus atlikėjas, kurio muzika įkvėpė ir žavėjo milijonus žmonių“, – aukciono pradžioje sakė britų roko žvaigždė Eltonas Johnas (Eltonas Džonas).

„Jis buvo malonus, kilnus ir linksmas, todėl labai gaila, kad AIDS atėmė jį iš mūsų gerokai per anksti“, – pridūrė jis.

„Kolekcija rūpinosi daugiau nei tris dešimtmečius“

Aukcionas prasidėjo 20 minučių trukusiomis varžytinėmis dėl žalių, gerbėjų grafičiais išmargintų durų į F. Mercury namų „Garden Lodge“ Vakarų Londone sodą. Jos buvo parduotos už 412 750 svarų sterlingų (480 320 eurų), gerokai viršijant pradinį 15–25 tūkst. svarų sterlingų (17,5–29 tūkst. eurų) įvertinimą.

Aukcione taip pat parduodami baldai, drabužiai, meno kūriniai ir dekoratyviniai daiktai. Po trečiadienio vakarą surengto aukciono artimiausiomis dienomis dar du aukcionai įvyks gyvai, ir trys – internete.

Tarp parduotų daiktų buvo ir F. Mercury namų sienas puošę Marco Chagallo (Marko Šagalo), Salvadoro Dali ir Pablo Picasso (Pablo Pikaso) paveikslai.

Kolekciją parduoda Mary Austin (Meri Ostin), viena iš artimiausių F. Mercury draugių ir buvusi jo sužadėtinė, kuriai dainininkas testamentu paliko savo turtą.

„Mary Austin gyveno su kolekcija ir rūpinosi ja daugiau nei tris dešimtmečius“, – naujienų agentūrai AFP sakė aukciono namų „Sotheby's“ knygų ir rankraščių specialistas Gabrielis Heatonas (Gabrielis Hitonas).

F. Mercury nenorėjo turėti savo gyvenimo muziejaus, bet jis itin mėgo aukcionus, nuolat dalyvaudavo „Sotheby's“ aukcionuose, teigė G. Heatonas.

Pasak jo, M. Austin nuomone, muzikantui, kuriam, kai mirė, buvo 45-eri, šis renginys būtų labai patikęs.

„Priklauso pasauliui“

Naujus namus randa ir ryškiausi F. Mercury sceniniai kostiumai, havajietiški marškiniai ir Supermeno marškinėliai, taip pat jo asmeninės ir legendinio fotografo Micko Rocko (Miko Roko) darytos nuotraukos.

Brazilijos verslininkas Rafaelis Reismanas, už 635 tūkst. svarų sterlingų (739 tūkst. eurų) nusipirkęs plačiai žinomą karūnos ir raudono apsiausto sceninį komplektą, teigė, kad F. Mercury priklauso pasauliui.

Daugiausia nematytų asmeninių polaroidinių nuotraukų kolekcijoje užfiksuota, kaip garsenybė švenčia gimtadienius ir Kalėdas, glaudžiasi prie savo kačių ir mėgaujasi namuose būdamas apsuptas ypatingų daiktų, sakė O. Barkeris.

Už 265 nuotraukų archyvą, kurį sudaro daugiausia devintojo dešimtmečio vidurio ir vėlesnių laikų nuotraukos, gauta daugiau kaip 88 tūkst. svarų sterlingų (102,4 tūkst. eurų).

Taip pat parduodami geriausi buteliai iš jo rūsio, pavyzdžiui, šampanas „Dom Perignon“, ir intymesni daiktai, pavyzdžiui, poezijos knyga su asmeninėmis pastabomis ir ūsų šukos.

Prieš aukcioną „Sotheby's“ surengė mėnesio trukmės nemokamą viešą parodą.

„Sotheby's“ teigia, kad tai didžiausia pagal apimtį kultūros pasaulio legendos kolekcija aukcione nuo Eltono Johno (Eltono Džono) aukciono 1988 metais, kai buvo parduota 2 tūkst. daiktų už 4,8 mln. svarų sterlingų (5,61 mln. eurų). 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

keidanskas

Taip taip.Palikite jų gyvenimą ramybėje ir neviešinkite jų praeities.Kiek žmonių turėjo nusivilt geru aktoriumi Žanu Marė,kai aprašė jo ryšius su kitu žymiu prancūzų meno veikėju.Paimkim kad ir rusų Liusjeną Ovčinikovą(k.f.Merginos),kuri ant tiek buvo pasileidusi,kad ,kaip patys rusai išsireiškė, vyro akyse ,,išsižergė'' eiliniam patinuiGalima vardint ilgą sąrašą. tikrai talentingų,bet savo iškrypimais tragiškų asmenybių.Ką ten kalbėt jau apie Anglijos Elžbietą,sero vardą suteikusią Šimonytės antrininkui Eltonui,kuris va taip graudžiai rypavo Merkurio...

himng

geriau kad nebūtų kalbama apie kūrėjų asmenybes, o būtų tik propaguojamas jų menas. Paskaitai knygą apie S. Gedą - parodytas kaip pabaisa, o anksčiau aš jį vertinau už kūrybą. Kol nežinojau nieko apie F. Mercury, patiko, dabar nebegaliu klausyti nei žiūrėti klipų. Jei taip tai rodykite visas dabartinio "elito" bjaurastis, tada nebeliks nė vieno teigiamo veikėjo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS