„Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų | KaunoDiena.lt

„EUROVIZIJOS“ FINALAS ŠIEMET – BE LIETUVOS ATSTOVŲ

  • 40

Ketvirtadienio vakarą vykusiame „Eurovizijos“ antrajame pusfinalyje pasirodę Lietuvos atstovai „Fusedmarc“ į didžiausio Europos dainų konkurso finalo sceną nebekops. Alternatyviosios muzikos atlikėjams surinktų tarptautinės komisijos ir televizijos žiūrovų balsų nepakako pakliūti į laimingųjų dešimtuką.

Iš aštuoniolikos ketvirtadienio vakarą pasirodžiusių šalių į finalą keliauja dešimt: Bulgarija, Baltarusija, Kroatija, Vengrija, Danija, Izraelis, Rumunija, Norvegija, Nyderlandai, Austrija.

Antradienį, gegužės 9-ąją, Europos žiūrovai nusprendė, jog didžiajame finale jie vėl norėtų išvysti šiuos pirmojo pusfinalio dalyvius: Moldovą, Azerbaidžaną, Graikiją, Švediją, Portugaliją, Lenkiją, Armėniją, Australiją, Kiprą ir Belgiją. Į finalą iškart keliauja didžiajam penketukui priklausančios šalys – Ispanija, Jungtinė Karalystė, Italija, Prancūzija, Vokietija ir praėjusių metų nugalėtoja – Ukraina.

Antrojo pusfinalio pasirodymus vertino jame dalyvaujančios aštuoniolika šalių bei trys finalininkės – Vokietija, Prancūzija ir Ukraina.

Konkursą pirmą kartą istorijoje veda trys vyrai – Oleksandras Skičko, Volodymyras Ostapčiuk ir Timuras Mirošničenko.

Antrajame pusfinalyje šalys pasirodė tokia eilės tvarka:

1. Serbijai atstovaujanti Tijana Bogičevič su daina „In Too Deep“

Antrąjį „Eurovizijos“ konkurso pusfinalį atidarė serbė Tijana Bogičevič su daina „In Too Deep“. Tijana jau yra dalyvavusi „Eurovizijos“ dainų konkurse kaip pritariančioji vokalistė. 2011 metais ji pasirodė kartu su Serbijos atlikėja Nina, kuri atliko dainą „Čaroban“ (liet. „Magiška“). Šią patirtį dainininkė vadina neįkainojama. Dainą „In Too Deep“ Tijanai Bogičevič parašė garsių prodiuserių ir kompozitorių komanda „Symphonics International“, kuriantys sėkmingus hitus „Eurovizijos“ dainų konkursui, taip pat rašantys dainas tokioms žvaigždėms, kaip Kelly Clarkson, John Legend, Lady Gaga, Jonas Brothers ir daugeliui kitų.

2. Austrijai atstovaujantis Nathanas Trentas su daina „Running On Air“

Dainininkas ir dainų autorius Nathanas Trentas gimė 1992 metais Insbruko mieste. Vaikino mama – italė, tėvas – austras, N. Trentas šneka abiem kalbomis. Būdamas trejų, berniukas pradėjo mokytis groti smuiku ir pianinu. Vienuolikos ėmė kurti savo dainas, tai daro iki šiol. „Running On Air“ – taip pat N. Trento kūrinys. Prie šios dainos atsiradimo prisidėjo ir žinomas austrų kompozitorius Bernhardas Penziasas, turintis daugiau nei 30 metų patirtį kuriant populiarias dainas ir albumus Europoje ir JAV.

3. Makedonijai atstovaujanti Jana Burčeska su daina „Dance Alone“

Makedonijoje Jana Burčeska itin išgarsėjo 2011 metais pasirodžiusi televizijos laidoje „Macedonian Idol“. Dalyvauti atrankose į „Eurovizijos“ konkursą J. Burčeska pradėjo 2012 m., tačiau sėkmė jai nusišypsojo tik šiemet. Makedonija yra viena nesėkmingiausių šalių „Eurovizijos“ konkurse, kuriame ji dalyvavo 16 kartų. Nei vienas iš 8 šalies atstovų, dainavusių konkurso finale, nėra patekęs į finalinį dešimtuką.

Šiųmetinę dainą šalis rinkosi itin kruopščiai. „Gavome daugiau nei 200 dainų, tarp kurių – didelis kiekis įspūdingų muzikinių darbų. Daina „Dance Alone“ mūsų galvose įstrigo nuo pradžių, kai pradėjome atranką lapkričio mėnesį. Jautėme, kad tai – tinkama daina Janai, leidžianti parodyti emocijas ir jos temperamentą“, – kalbėjo Makedonijos delegacijos vadovė Meri Popova.

Daina „Dance Alone“ buvo sukurta ir prodiusuota Joacimo Perrsono, Alexo Omaro, Florence A. ir Bobi-Leono Milanovo.

4. Maltai atstovaujanti Claudia Faniello su daina „Breathlessly“

„Unikalaus balso atlikėja savyje talpinanti milijonus emocijų“, – taip yra pristatoma šiųmetinė Maltos atstovė Claudia Faniello. Profesionalų muzikos kelią ji pradėjo 2005 m. o šiemet 29-erių dainininkė Europai prisistatys su daina „Breathlessly“, kurią parašė vienas žymiausių Maltos kompozitorių Philipas Vella. „Jei ši daina sugebės paliesti žmones taip, kaip palietė mane, aš būsiu laiminga. Juk gražiausius dalykus pasaulyje reikia pajausti širdimi“, – apie savo konkursinį kūrinį kalba atlikėja.

„Eurovizijoje“ Malta pirmą kartą pasirodė 1971 m., o kasmet dalyvauja nuo 1991 m. Net keturis kartus ši Pietų Europos valstybė pateko į geriausiųjų trejetuką, tačiau dar niekada nelaimėjo konkurso.

5. Rumunijai atstovaujantys Ilinca ft. Alexas Florea su daina „Yodel It!“

Rumunijai atstovausiantys Ilinca ir A. Florea savo sėkmę jau yra bandę muzikiniuose televizijos projektuose „The Voice of Romania“ ir „The X Factor“. Ilinca gimė muzikantų šeimoje ir muzikuoti pradėjo septynerių metų. Ilincos scenos partneris A. Florea dainuoja nuo 16 metų. Šiuo metu jis mokosi vaizduojamųjų menų fakultete, itin gilinasi į teatro specialybę.

Rumunija „Eurovizijoje“ debiutavo 1994 m. Dainų konkurse rumunams geriausiai sekėsi 2005 m. ir 2010 m. – abu kartus jie pelnė trečią vietą. 2016 m. Rumunija buvo pašalinta iš „Eurovizijos“ dainų konkurso dėl susikaupusių skolų Europos transliuotojų sąjungai.

6. Nyderlandams atstovaujanti grupė „OG3NE“ su daina „Lights and Shadows“

Grupėje „OG3NE“ dainuoja trys seserys. Grupės pavadinime užšifruota merginų mamos kraujo grupė ir seseris sujungiantis genas. 2014 metais „OG3NE“ buvo pirmoji grupė ne tik gimtojoje šalyje, bet ir visame pasaulyje laimėjusi muzikinį šou „Balsas“. Daina „Lights and Shadows“ merginoms ypatinga – ją parašė jų tėvas Rickas Volis, šį kūrinį seserys skyrė mamai ir visiems, kurių šeimas yra skaudžiai palietusios ligos.

7. Vengrijai atstovaujantis Joci Papai su daina „Origo“

Atlikėjas Joci Papai išpopuliarėjo 2005 metais, kai išleido pirmąjį albumą, kuris laikėsi aukščiausiuose muzikos topuose.  „Myliu Vengriją ir unikalią vengrų muziką. Esu pirmas romų tautybės atstovas, kuris atstovaus Vengrijai „Eurovizijos“ dainų konkurse. Esu be galo laimingas, kad mane palaiko tiek žmonių“, – sako J. Papai.

Nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje net 30 atlikėjų įveikęs J. Papai tarptautinei žiūrovų auditorijai Kijeve konkursinį kūrinį „Origo“ atliks vengriškai.

Vengrija „Eurovizijos“ dainų konkurse pirmą kartą dalyvavo 1994 m. ir užėmė ketvirtą vietą. Tai buvo kol kas geriausias vengrų pasirodymas konkurse.

8. Danijai atstovaujanti Anja su daina „Where I Am“

Danija į 2017 m. „Euroviziją“ išsiuntė atlikėją Anją Nissen. Šių metų „Eurovizija“ – ypatinga Danijai, nes 2017 m. šalis mini 60-ies metų dalyvavimo Europos dainų konkurse sukaktį. Šiemet nacionalinei „Eurovizijos“ atrankai Danijoje pateiktas didžiausias paraiškų skaičius – net 1115, tad 21-erių A. Nissen tikrai turi kuo džiaugtis, pelnytai įveikusi daugybę savo šaliai norėjusių atstovauti dainininkų.

Atlikėja gimė ir užaugo Australijoje, tačiau abu jos tėvai yra danai, ir dauguma giminaičių gyvena Danijoje. 2014 metais ji laimėjo konkursą „Australijos balsas“. A. Nissen atliko savo pačios parašytą kūrinį „Where I Am“.

9. Airijai atstovaujantis Brendanas Murray`us su daina „Dying to Try“

Šiemet Airija apsiėjo be viešos atrankos ir šįkart šalies garbę ginti „Eurovizijoje“ patikėjo Brendanui Murray`ui.

Nuo 17-os Brendanas Murray`us dainavo kartu su populiaria vaikinų grupe „Hometown“. Pirmasis grupės singlas „Where I Belong“ tapo greičiausiai parduodamu debiutiniu singlu, greičiausiai parduodamu Airijos atlikėjų singlu 2014 m. bei pasiekė aukščiausias airiškų topų viršūnes. Grupė ir toliau vieną po kito pristato hitais tampančius kūrinius.

Airijos atstovo teigimu, pirmą kartą išgirdęs kūrinį „Dying To Try“, žinojo, kad tai – tobula daina jam. „Nekantravau vykti į studiją ir įrašyti kūrinį. Pirmą kartą išgirdusi dainą, mano mama apsiašarojo. Tai – puiki pradžia“, – džiaugėsi dainininkas.

Dainą „Dying to Try“ vaikinui sukūrė „Grammy“ apdovanojimui nominuotas dainų kūrėjas iš Švedijos Jorgenas Elofssonas.

10. San Marinui atstovaujantys Valentina Monetta ir Jimmie Wilsonas su daina „Spirit of The Night“

Atlikėja Valentina Monetta – puikiai pažįstama „Eurovizijos“ dainų konkurso gerbėjams. Šiame konkurse ji dalyvaus jau ketvirtąjį kartą. V. Monetta savo šaliai jau yra atstovavusi 2012, 2013 ir 2014 metais, – pastarąjį kartą atlikėjai pavyko patekti į finalą. Kijeve į sceną ji lips su Jimmie Wilsonu – atlikėju ir dainų kūrėju, gimusiu Detroite, Mičigane. Į Europą jis atvyko vaidindamas Michaelo Jacksono miuzikle „Sisterella“. Šiuo metu atlikėjas gyvena Vokietijoje.

11. Kroatijai atstovaujantis Jacquesas Houdekas su daina „My Friend“

Jacquesas Houdekas – vienas geriausių jaunosios kartos Kroatijos atlikėjų. Per pastaruosius 16 metų jo originalūs, įvairiausius muzikos žanrus apimantys pasirodymai žavi įvairaus amžiaus auditoriją. J. Houdekas yra išleidęs 13 albumų, kurie tapo sidabriniais (5 kartus), auksiniais, platininiais ir deimantiniais. Atlikėjas yra vienas iš šou „Kroatijos balsas“ mokytojų.

12. Norvegijai atstovaujantis JOWST su daina „Grab The Moment“

Šių metų nacionalinėje atrankoje sulaukta rekordinio dainų skaičiaus – atstovauti Norvegijai pretendavo 1035 kūriniai, o sėkmė nusišypsojo 26-erių dainų kūrėjui Joakimui Withui Steenui, pasivadinusiam JOWST. JOWST daug dirba kaip garso režisierius ir prodiuseris. Kurdamas dainą „Grab The Moment“ uždaroje „Facebook“ grupėje jis kvietė draugus išsakyti savo atsiliepimus apie šį kūrinį. Dainos vokalinę partiją JOWST šįkart patikėjo žinomam Norvegijos dainininkui Aleksanderiui Walmannui.

„Euroviziją“ Norvegija yra laimėjusi tris kartus: 1985, 1995 ir 2009 – tąkart pergalę šaliai atnešė Alexanderis Rybakas su daina „Fairytale“.

13. Šveicarijai atstovaujantys „Timebelle“ su daina „Apollo“

„Timebelle“ vokalistė Miruna Manescu, būgnininkas Samuelis Forsteris ir daugybe instrumentų grojantis Emanuelis Danielis Andriescu yra kilę iš Berno, kur grupę sukūrė besimokydami vietos universitete. Grupė jau yra dalyvavusi nacionalinėje atrankoje 2015 metais su daina „Singing About Love“, tačiau pergalę nacionalinėje atrankoje jiems išplėšti 2016-aisiais padėjo daina apie meilę ir aistrą menui – „Apollo“.

14. Baltarusijai atstovaujantys „Naviband“ su daina „Story of My Life“

„Naviband“ drauge koncertuoti pradėjo 2013 metais, o 2014 metais jie pelnė Nacionalinį muzikos apdovanojimą už singlą „Abdymi Mine“. Daina buvo nominuota kaip geriausia Baltarusijos metų daina. Grupė yra įrašiusi tris albumus, daug koncertuoja Centrinėje ir Rytų Europoje. Šįkart europiečiams jie pasirodė su daina „Story of My Life“.

15. Bulgarijai atstovaujantis Kristianas Kostovas su daina „Beautiful Mess“

Bulgarijos vėliavą į Kijevą atskraidino jauniausias šių metų konkurso dalyvis Kristianas Kostovas, gimęs Maskvoje. Dainuoti solo kovą septynioliktąjį gimtadienį atšventęs K. Kostovas pradėjo sulaukęs 11-os. Pirmoji didelė sėkmė K. Kostovo karjeroje – pasirodymas konkurse „Rusijos vaikų balsas“ 2014 metais, tuomet berniuką mokė „Eurovizijos“ nugalėtojas Dima Bilanas. 2015 metais atlikėjas laimėjo antrąją vietą Bulgarijos konkurse „X-faktorius“. Europos žiūrovams jis atliko dainą „Beautiful Mess“.

16. Lietuvai atstovaujantys „Fusedmarc“ su daina „Rain of Revolution“

Ilgai laukta akimirka – į didžiausio Europos dainų konkurso sceną su daina „Rain of Revolution“ lipo šiųmetiniai Lietuvos atstovai – grupė „Fusedmarc“. 38-erių dainininkė Viktorija Ivanovskaja savo muzikinį kelią pradėjo grupėje „Saulės kliošas“, tačiau netrukus minėtą grupę ji paliko ir muzikinės veiklos ėmėsi su Denisu Zujevu. 2004-aisiais įkurta alternatyviosios ir elektroninės muzikos grupė „Fusedmarc“ Lietuvoje išgarsėjo tik po pergalės šiųmetinėje nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje. Iš pradžių konkurso autsaideriais laikyti atlikėjai pastaruoju metu sulaukė didžiulio palaikymo, o jų dainą Europos komentatoriai ėmė vadinti nepelnytai nuvertinta.

17. Estijai atstovaujantys Koitas Toome & Laura su daina „Verona“

Iškart po lietuvių pasirodymo ant scenos lipo estų duetas. K. Toome ir Laura – Estijoje puikiai žinomi ir pripažinti solo atlikėjai. „Eurovizijos“ konkurse šie dainininkai pirmą kartą susivienijo bendram projektui. Dainą „Verona“ parašė vienu geriausių Estijos hitų kūrėjų laikomas kompozitorius Svenas Lohmus. „Verona“ – moderni Romeo ir Džuljetos istorija.

18. Izraeliui atstovaujantis IMRI su daina „I Feel Alive“

25-erių atlikėjas iš Izraelio IMRI ant „Eurovizijos“ konkurso scenos ketvirtadienį stojo jau trečią kartą. 2015 ir 2016 metais jis konkurse yra pasirodęs su Izraelio atstovais, tačiau tąsyk – kaip pritariantysis vokalistas. IMRI dainuoja ispanų, anglų ir hebrajų kalba, jis pasirodo daugybėje koncertų visame pasaulyje. Kijeve jis atliko dainą „I Feel Alive“.

GALERIJA

  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
  • „Eurovizijos“ finalas šiemet – be Lietuvos atstovų
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (40)

kaunietis

Nevyniokim žodžiu į vatą-daina totalus šūdas.Visą tą atrankos komisija gėdingai išmest lauk.Bet yra ir kita medalio pusė,gal iš aukščiau buvo duotas nurodymas-siuskit ką norit,kad tik neduok dieve nelaimėtume.Surengti tokį šou Lietuvoj pinigų neliko(nauja valdžia,naujos statybos).

tauta

aisku buvo is pradziu kad taip bus. ne dainuoja o rekia. o ji lietuve, man rodos jau mazai musu liko.....

Anonimas

Pridurku dainininke. Kas rinko iš ko rinko ??? Taip ir turejo būti !!! Šlovė Ukrainai ir Lietuvos dainininkams !!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS