Emigrantų kryptis – Lietuva? | KaunoDiena.lt

EMIGRANTŲ KRYPTIS – LIETUVA?

Vyriausybės kanceliarija gyvena iliuzijomis, kad visuomenė padės rasti sprendimą, kaip emigravusius piliečius susigrąžinti į Lietuvą. Ta proga paskelbti apdovanojimai "Kryptis Lietuva", ir žmonės kviečiami teikti iniciatyvas, kuriomis užsienio lietuviai skatinami sugrįžti į tėvynę. Tačiau tiek visuomenininkai, tiek ekonomistai šį sumanymą vertina kritiškai.

Kanceliarija pritrūko minčių

"Kryptis Lietuva" – genialus sumanymas, kaip savo darbus ir prievoles užmesti ant pečių kitiems.

Tereikia paskelbti idėjų konkursą, paskirti biudžeto lėšų ir beliks tik laukti, kaip paprasti piliečiai staiga ims siūlyti emigrantų susigrąžinimo į Lietuvą planus.

Būtent tokias mintis kelia Vyriausybės kanceliarijos projektas, kuriuo, regis, desperacijos ir minčių bado apimti klerkai sumanė kreiptis į visuomenę.

Dienraščiui užklausus, ko tikimasi iš šio sumanymo ir kodėl kreiptasi į visuomenę idėjų, kaip susigrąžinti emigrantus, jei iš esmės ši galvasopė yra Vyriausybės prerogatyva, kanceliarijos spaudos tarnyba parašė ne ką daugiau, nei jau paskelbta jų interneto svetainėje.

Esą šie apdovanojimai padės išsiaiškinti, kaip viešasis sektorius, nevyriausybinės organizacijos, bendruomenės ir pavieniai žmonės savanoriška veikla padeda iš emigracijos sugrįžtantiems lietuviams.

"Kartais ir labai maži dalykai duoda daug naudos. Pavyzdžiui, siekiant palengvinti sugrįžusių vaikų adaptaciją, vienoje Dzūkijos sostinės mokykloje kuriama speciali klasė. Tai ypač aktualu, kadangi dalis sugrįžusių vaikų nelabai moka kalbėti lietuviškai. Neabejojame, kad tokių iniciatyvų yra ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir šalies regionuose, todėl norime parodyti dėmesį tokias iniciatyvas įgyvendinančioms organizacijoms bei pavieniams žmonėms ir motyvuoti juos, paskatinti šalies žmonių pilietiškumą ir savanorystę", – taip atsakė Vyriausybės kanceliarijos spaudos tarnyba.

Nepatogi teisybė – į akis

Kanceliarijos protų pseudopatriotiniai šūkiai: "Mes tikime, kad Lietuva gali būti naujos gyvenimo pradžios, neribotų karjeros galimybių, naujų idėjų įgyvendinimo, patraukli šeimos kūrimo vieta", taip pat kvietimas visiems kartu kurti Lietuvos sėkmės istoriją sukėlė įniršį tarp emigrantų.

Paskelbus projektą "Kryptis Lietuva", internetiniame tinklaraštyje anglija.lt netrukus pasipylė išvykėlių komentarai.

Ogis parašė: "Pirmiausia keisčiau Lietuvos politiką, nes Lietuvoje labai didelis komunizmas, dar didesnis, nei buvo prie rusų, žmonės įbauginti. (…) Jokiu būdu nepriiminėti į politiką vairuotojų, muzikantų ar aktorių, kaip dabar tai vyksta, mažinti politikų algas, kad šie pajaustų tikrąjį Lietuvos gyvenimą. Tada gal ir susipras, ką reikėtų daryti, kad Lietuvos žmonės neemigruotų. Daug ką galima prirašyti, tik nebesinori, nes ten ir taip bukagalvių gauja sėdi, kaip ir visur kitur, kur pinigai kvepia."

Dar vienas komentatorius, pasivadinęs Banditu, antrino: "Pakelkite algas ir nedidinkite kainų. Meskite iš Seimo prisivogusius tautos pinigų."

Nejuokinkite, patys gerai žinote priežastis, o čia – tik įprastas pinigų plovimas.

Komentatorius Emigrantas pridūrė: "Nejuokinkite, patys gerai žinote priežastis, o čia – tik įprastas pinigų plovimas. Aš emigracijoje jau daugiau nei 10 m. ir jokios jūsų iniciatyvos manęs jau nebedomina, aš čia susikūręs savo gyvenimą ir niekuo nesiskundžiu. Man ne pinigai pirmoje vietoje, o darbo sąlygos, darbo kultūra, darbo sauga, ko Lietuvoje – nulis. Mes emigravę jau seniai šaipomės: vergauti Lietuvoje – normalu, o dirbti nekvalifikuotą darbą svetur už keturgubai didesnį atlygį – baisi gėda. Ištrūkęs paukštukas į nelaisvę atgal nebegrįžta, nesvaikite, o kad kiti nustotų evakuotis iš Lietuvos, pažabokite darbdavių savivalę."

Vertinga airių pamoka

Anot rinkodaros specialisto Raimundo Vaitiekūno, projektas "Kryptis Lietuva", kuriuo esą bandoma įtraukti visuomenę į emigracijos problemos sprendimą, yra ne kas kita, o valdžios siekis nusikratyti savo atsakomybės.

"Kažkas siekia nusiplauti rankas, todėl iškėlė šūkį: "Tauta tegul daro", kad paskui galėtų žmonėms suversti kaltę, jeigu projektas nepavyks. Taip emigrantų į Lietuvą nesusigrąžinsi. Korta jau mesta. Ta kritinė masė migruojančiųjų keliasi iš vienos vietos į kitą, ir niekur nuo to nedingsime, bet jei toliau taip bus, kalbu apie mokesčių sistemą, valstybės laukia didelis krachas. Nors labai norėčiau būti neteisus", – dėstė R.Vaitiekūnas.

Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos vadovas Aras Mileška viliasi, kad emigrantai, sulaukę bent pensinio amžiaus, tikrai sugrįš į Lietuvą.

"Juolab ne vieni tarptautiniai tyrimai parodė, kad čia yra palankios sąlygos gyventi senjorams. Suprantu, kad projekto "Kryptis Lietuva" tikslas yra susikviesti ne pensininkus, o darbingo amžiaus žmones. Remiantis Europos šalių praktika, vienintelis sėkmingas emigrantų sugrįžimas buvo Airijoje. Sėkmės receptu tapo verslo liberalizavimas, valstybė beveik nesikišo į verslą ir faktiškai visa valstybė tapo laisva ekonomine zona", – teigė A.Mileška.

Esą tada į Airiją ne tik grįžo emigrantai, bet čia ėmė kurtis ir labai daug stambių korporacijų, jos investavo, kūrė čia savo filialus, darbo vietų radosi tiek, kad net airių emigrantų nepakako, ten plūstelėjo atvykėliai ir iš kitų šalių, tarp jų – ir iš Lietuvos.

Nėra valstybinio požiūrio

Anot A.Mileškos, Lietuvai pasinaudoti šia patirtimi turbūt būtų sudėtinga, nes Airija turi itin senas verslo tradicijas, juolab požiūris į dirbantį žmogų ten kitoks.

"Čia labai geras pavyzdys – moksleiviai, kurių nemaža dalis išvyksta studijuoti į užsienį. Pasižiūrėjus studijų kokybę, daugelis mūsų universitetų pasistatė modernias laboratorijas, įsigijo puikias knygas, regis, viskas tas pats, kaip užsienyje. Vienintelis skirtumas – požiūris į studentą. Dėl to mūsų jaunuoliai ir renkasi studijas užsienyje. Tai, kas yra pas mus, – sovietinis palikimas", – mano A.Mileška.

Pasak pašnekovo, emigrantų susigrąžinimas nėra teisingas sprendimas, reikia išlaikyti tuos, kurie dar neišvažiavo.

"Svarbiausia, kad Lietuva netaptų dykuma, kad nebūtų išmetami pinigai, ten, kur iš jų nebus naudos, kad būtų dedamos pastangos gerinti sąlygas čia ir dabar", – įsitikinęs A.Mileška.

"Jie nori susigrąžinti žmones? O juk atlyginimų skirtumas milžiniškas. Kažkoks valstybinės įmonės direktorius gauna keturis kartus didesnę algą nei šalies Prezidentė, o žmonėms mokamas "minimumas". Emigrantai, parvažiavę iš užsienio, griebiasi už galvos: kokios kainos, o kokie atlyginimai. Pirmiausia reikia spręsti atlyginimų klausimą, ir ne viską galima privatizuoti. Įkurkite Šventosios uostą ir turėsite kelis tūkstančius darbo vietų. Reikia galvoti valstybiškai, o kas yra valstybė? Tai – rūpinimasis piliečiais, teritorija, kalba", – dėstė visuomenininkas Dionyzas Varkalis.

Populistinių balų žaidimas

Ekonomisto Gitano Nausėdos teigimu, ieškoti sprendimo, kaip susigrąžinti išvykusius piliečius, ir pasiūlyti veiksmų planą pirmiausia turi tie, kurie valdo valstybę.

"Nes visiškai neaišku, ar piliečių pasiūlymai, kad ir kokie jie unikalūs būtų, sulauks politinio pritarimo, ar partijos nesusiginčys dėl jų įgyvendinimo. O šiaip tai sudėtinga įsivaizduoti, kad apskritai egzistuoja kažkoks stebuklingas receptas emigracijai sumažinti arba likviduoti. Visi žinome jos priežastis ir kaip tą emigraciją sumažinti, bet šito negalime įgyvendinti per trumpą laiką. Kalbu apie pajamų skirtumus", – aiškino G.Nausėda.

Ekonomistas vardijo bazines priežastis, kurios lemia didelę migraciją.

"Kryptis Lietuva" dvelkia žaidimu, siekiant užsidirbti populistinių balų.

Pirmiausia tai yra ekonominiai motyvai. Tačiau pakelti atlyginimų žmonėms per vienus metus tris keturis kartus neįmanoma.

Tam reikia daugiau laiko. Bet to būtina siekti.

"O atlyginimai auga tose valstybėse, kurios orientuojasi ne į žemą pridėtinę vertę arba labai mažai apdorotų prekių eksportą į tarptautinę rinką, o būtent – į naujausias technologijas. Tokioje valstybėje būtų sukuriama ir daugiau pajamų, daugiau lėšų liktų ir darbo užmokesčiui. Šitie dalykai yra visiems puikiai žinomi, todėl idėjų paieška "Kryptis Lietuva" dvelkia žaidimu, siekiant užsidirbti populistinių balų", – teigė G.Nausėda.

GALERIJA

  • Pozicija: pasak visuomenininko D.Varkalio, valdžia privalo mąstyti valstybiškai, o tai – visų pirma rūpinimasis piliečiais, teritorija, kalba.
  • Pavyzdys: Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos vadovo A.Mileškos manymu, Lietuvai siekiant susigrąžinti emigrantus, vertėtų pasinaudoti Airijos sėkmės „receptu“.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Bunkeršnaps

Bijo grįžti,nes reikės grąžinti skandinavų BANKAMS gautas kažkada paskolas---todėl ir tapo amžinais klajūnais...REIKIA PASKOLŲ GRĄŽINIMĄ PANAIKINTI IR SUGRĮŽ....

APSIMOKA

spruke negris! taigi, reikia kviesti afrikiecius ir arabus! jie gerai "dirba" naktimis. (lenkai, cekai nenori, tai teks lietuvai absorbuoti... Merkel mokes, bus galima ir kisenes papildyti...)

draugelis

Įdomiai skamba pasisakiusių emigrantų teiginys , kad negrįš, nerūpi ar neįdomu ...kas vyksta mūsų šalyje, BET RAŠO, DISKUTUOJA, KEIKIA IR...DOMISI. Manau, kad reikia tikrai , jau minėtas algas didinti per minimalų atlyginimą [ ar valandinį ], priimti emigrantus , ypač jaunus su mažais vaikais bei sudaryti jiems geras sąlygas čia gyventi , dirbti ir...mokėti mokesčius ir padėti vietiniams pensininkams ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS