Lietuvės žygdarbis per pandemiją nuskambėjo ir už Atlanto | KaunoDiena.lt

LIETUVĖS ŽYGDARBIS PER PANDEMIJĄ NUSKAMBĖJO IR UŽ ATLANTO

  • 1

Kovojant su itin skaudžia COVID-19 pandemija, Jungtinėse Valstijose garsiai nuskambėjo lietuvės Aurikos Savickaitės vardas. Daugiau nei 20 metų Čikagos mieste gyvenanti medikė, buvusi slaugė, pirmoji šalyje pradėjo garsiai kalbėti apie ypatingą būdą padėti COVID-19 sergantiems ir kritinėje situacijoje atsidūrusiems pacientams.

„Kovo pradžioje, kai koronavirusas pasiekė Italiją, manau, visi jau matėte per televizorių, kad daug pacientų ligoninėse turi tokius šalmus. Gal ir juokingai tiek šalmai atrodo, bet pacientams yra itin efektyvūs“, – laidoje „Širdyje lietuvis“ sausio 17 d., sekmadienį, 9 val. per „LRT Plius“ pasakos A. Savickaitė.

Tokių ventiliacijos šalmų JAV ligoninėse tuo metu niekas nenaudojo, daug kas apie juos net nebuvo girdėję. O situacija šalyje jau buvo kritinė: trūko ne tik vietų ligoninėse, bet ir pačių svarbiausių priemonių žmonių gyvybėms gelbėti. Aurika, nors jau ir nebedirba Čikagos ligoninėje, nusprendė, kad negali sėdėti rankų sudėjusi. Sukūrė tinklalapį, kuriame surinko visą naudingą informaciją, kaip tokius šalmus naudoti gelbstint ligonių gyvybes. Tačiau jai dar teko įrodyti, kad čia ne apgaulė ar būdas pasipelnyti.

„Dabar apie tai lengva kalbėti, kai jau žinome, kad rezultatai geri, bet tuo metu viena diena buvo gera, kita vėl bloga“, – pasakos Čikagos lietuvė.

Įsitraukusi į šią sudėtingą veiklą Aurika net negalėjo pagalvoti, kur visa tai nuves. Šalmai tapo Amerikos medicinos sistemos dalimi. Į ją kreipėsi ne tik didžiulės Amerikos korporacijos, kurios tokius šalmus ėmė gaminti tik po lietuvės konsultacijų, bet ir NASA inžinieriai. Kaip tokie šalmai naudojami praktikoje, Aurika parodys laidoje „Širdyje lietuvis“ sekmadienį, 9 val., per „LRT Plius“. Laidas taip pat galima žiūrėti LRT mediatekoje.

Taip pat šį sekmadienį laidoje: per 30 metų Lietuva susitraukė ketvirtadaliu, tačiau pastaruoju metu grįžtančiųjų į Lietuvą kreivė šovė į viršų. Kaip jiems čia sekasi prisitaikyti? Žengtas dar vienas mažas žingsnis daugybinės pilietybės link. Tiesa, tik vaikams. Kas iš to išvykusiems? Savaitės lietuvio rubrikoje – Valensijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Daiva Sruogienė, kuri ne tik puoselėja lietuvių kultūrą, bet ir stengiasi padėti kiekvienam paskambinusiam.

GALERIJA

  • Lietuvės žygdarbis per pandemiją nuskambėjo ir už Atlanto
  • Lietuvės žygdarbis per pandemiją nuskambėjo ir už Atlanto
Stop kadras
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pil.

Niekaip jie neprisitaikys,pagyvens kol pinigus išleis ir vėl emigruos.Emigracija ir Lietuva kaip dieną ir naktis, jokių prošvaisčių nėra verslui ir nėra verslams poreikių.Žmones Lietuvoje sunkiai gyvena , atlyginimas uz mėnesį Lietuvoje toks , kokį gauna emigracijoje už savaitę.Tai pagalvokit ir palyginkite, ar sugrįš skursti ir merdeti savo šalyje.O gydymo paslaugos nepalyginsi su tenai .Teks baltarusiais, ukrainiečiais apgyvendinti Lietuvą.Manau baigsis Lietuvos nepriklausomybe su imigrantais is Baltarusijos, Ukrainos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS