Migrantų skundus Strasbūrui vadina pasipelnymu: ne pirmas kartas | KaunoDiena.lt

MIGRANTŲ SKUNDUS STRASBŪRUI VADINA PASIPELNYMU: NE PIRMAS KARTAS

  • 11

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) jau nagrinėja Kubos piliečių skundus, kad jų neįleido į Lietuvą ir dėl judėjimo laisvės suvaržymo. Migrantai tikina, kad buvo įstumti į Baltarusiją, bet šiuo metu visi keturi yra Lietuvoje. Mūsų valdžios atstovai turi savų (kontr)argumentų, pasakojama LNK reportaže. 

„Tik vienas jų apgyvendintas Pabradės registracijos centre, kiti trys – jų pačių pasirinktinoje vietoje. Na, todėl skųsti Lietuvą, kad mes kažką ne taip darome, gal ir ne visai korektiška iš jų pusės“, – sakė Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

„Ne pirmas skundas, ne pirmas bandymas kažką prisiteisti. Aš žiūriu iš valstybės intereso požiūrio. Kitaip tariant, ta režimo politika savotiškai išgelbėjo mus nuo to, kai Aleksandras Lukašenka, organizuodamas migracijos srautus, bandė pažeminti, priversti derėtis“, – komentavo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

Anksčiau Strasbūro teismas buvo pritaikęs laikinąsias apsaugos priemones minėtų žmonių atžvilgiu. Tai reiškia, kad migrantai neturėtų būti išsiųsti atgal į Baltarusiją, jei būtų aptikti Lietuvos teritorijoje.

„Jeigu jie galvoja, kad įžengus 3 metrus į Lietuvos teritoriją, jau yra Lietuvos teritorijoje, nebūtinai taip yra. Apgręžimo politika ir toliau galioja“, – tęsė savo pastebėjimus L. Kasčiūnas.

Anot Teisingumo ministerijos, Strasbūro teismas sieks išsiaiškinti, ar kubiečiai iš tikrųjų buvo Lietuvoje atitinkamu laikotarpiu ir ar jie tikrai buvo išstumti iš Lietuvos į Baltarusiją.

Sprendimai buvo teisingi, savalaikiai ir tikslūs. Tai, kad yra skundai EŽTT, nereiškia, jog būtinai jie bus laimėti.

„Iki šiol Lietuvoje turėjome devynis atvejus, kai teismas taikė laikinąsias apsaugos priemones, nurodydamas neišsiųsti šių asmenų iš Lietuvos. Visais atvejais šios priemonės buvo panaikintos, todėl kol kas pagrindo, jog būta konkrečių ar sisteminių asmenų teisių pažeidimų, nėra“, – komentavo Teisingumo ministerija.

„Tikiu, kad sprendimai buvo teisingi, savalaikiai ir tikslūs. Tai, kad yra skundai EŽTT, nereiškia, jog būtinai jie bus laimėti. Mes irgi turėsime savo argumentų“, – teigė L. Kasčiūnas.

Strasbūro teismas taip pat aiškinsis dėl galimo fizinės jėgos panaudojimo prieš kubiečius. Ar jie buvo kratomi elektros šoku ir ar sulaukė skubios medicinos pagalbos. Tiesa, Vidaus reikalų ministerija mano, kad šie skundai tėra bandymas prisiteisti pinigų.

„Ar dėl blogų apgyvendinimo sąlygų, ar dėl neįleidimo, tai turbūt tikslas neabejotinas: jie turi tokią galimybę siektų tų kompensacijų, mes taip pat turime teisines galimybes tą neigti“, – sakė A. Abramavičius.

Jie turi tokią galimybę siektų tų kompensacijų, mes taip pat turime teisines galimybes tą neigti.

 

Dėl judėjimo laisvės ribojimo Strasbūro teismui skundžiasi ir du Irako bei Sirijos piliečiai. Migrantų skundus pripažinus pagrįstais, EŽTT skirti Lietuvai baudos negalėtų. Tačiau migrantams galimai būtų priteistos kompensacijos. Jų dydžius spėti kol kas sunku, bet tikėtina, kad sumos būtų nemažos.

„Pavyzdžiui, 2018 m. byla prieš Lietuvą, kur buvo septynių pareiškėjų atžvilgiu priteista iš Lietuvos valstybės 22 tūkst. eurų. Buvo konstatuoti Konvencijos 3 straipsnio pažeidimai. Tad iš esmės tos pasekmės nelabai smagios“, – teigė advokatas Laurynas Jokšas.

Siekiant atremti neteisėtos migracijos bangą, užpraeitą vasarą Lietuvos pasieniečiai įgijo teisę apgręžti į šalį per Baltarusijos pasienį bandančius patekti nelegalus. Į Lietuvą neįleista daugiau kaip 19 tūkst. migrantų.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

nelegalai

tai ar jie vargsai ar sukciai? bastosi po pasauli ir bando ir pelnosi zmoniu saskaita

Siųst nx ir vienus,

ir kitus .

Pilietis

Ne pirmas kartas už mūsų visų pinigus. Ką- gaila.?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS