Aistros dėl Nacionalinio stadiono: politikai ne tik ginčijasi, bet ir laiškus siuntinėja naktimis | KaunoDiena.lt

AISTROS DĖL NACIONALINIO STADIONO: POLITIKAI NE TIK GINČIJASI, BET IR LAIŠKUS SIUNTINĖJA NAKTIMIS

  • 13

Aistros dėl Nacionalinio stadiono iš savivaldos persidavė nacionalinei valdžiai. Seime atsirado ne tik nauji įstatymai bei nauji draudimai, bet ir tyrimai. Opozicija nori Nacionalinį stadioną ištirti Antikorupcijos komisijoje.

Tačiau konservatoriai blokuoja. Jie sako, juk meras, beje, irgi konservatorius, jau viską paaiškino.

Apie šį serialo vertą skandalą pasisakė ir Prezidentas. Anot G. Nausėdos, nepriimtina, kad nėra atsakingų dėl pasisavintų „BaltCap“ fondo lėšų.

Antikorupcijos komisijai priklausantys Seimo nariai jau kelias dienas susirašinėja ir ginčijasi. Laiškus vieni kitiems siuntinėja ir naktimis.

„Matyt, labai karšta tema ir labai skaudi konservatoriams. Aš per visą Antikorupcijos komisijos darbo laikotarpį nemačiau tokių temų, dėl kurių kolega Bronislovas Matelis ar Jurgis Razma keltųsi vidurnaktį ar rašytų laiškus“, – nurodė Antikorupcijos komisijos narė Agnė Širinskienė.

Konservatorius B. Matelis teigė, kad naktį rašinėjo, nes buvo kelionėje.

„Kodėl gi, lauki lėktuvo, atsisėdi.. Mano pateisinama, o kodėl Agnė nemiega? Atrašė ir labai aktyviai, pradėjo tokiomis užuominomis rašyti: „O tai kas čia yra, jau naktimis rašinėjate“. Tai ne aš vienas, ji irgi rašinėja“, – teigė Antikorupcijos komisijos narys B. Matelis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Tokios aistros kilo, kai Antikorupcijos komisijos pirmininkas, opozicijos atstovas Algirdas Stončaitis pasiūlė naują tyrimą. Temos dvi: viena – dėl buvusio „BaltCap“ partnerio Šarūno Stepukonio.

„Kaip galima nekontroliuojamai pavogti 30 ar daugiau milijonų?“ – kalbėjo A. Stončaitis.

Antra – dėl Vilniuje statomo stadiono. „Jau paskutiniu metu yra pasvarstymai viešoje erdvėje, ne mano sugalvoti, kad vedama ir prie galimos politinės korupcijos: ar iš to nėra naudos politikams?“ – tvirtino A. Stončaitis.

Komisijoje daugumą turi valdantieji. Jie sako, kad dėl stadiono nėra ką tyrinėti – konservatorius meras Valdas Benkunskas jau viską paaiškino.

Matyt, labai karšta tema ir labai skaudi konservatoriams. Aš per visą Antikorupcijos komisijos darbo laikotarpį nemačiau tokių temų, dėl kurių kolega Bronislovas Matelis ar Jurgis Razma keltųsi vidurnaktį ar rašytų laiškus.

„Aš matau daugiau čia tokį rinkiminių metų politikavimą. Vilniaus miesto opozicija iš esmės ta pati kaip Seimo opozicija“, – sakė Antikorupcijos komisijos narys Jurgis Razma.

Anot konservatorių, jeigu kažkas nori sužlugdyti stadiono projektą, tai ir siūlo „tyrinėjimus“.

„Viskas padaryta skaidriai ir džiaukimės. Jeigu stabdome – nauji konkursai, naujas sąlygų rašymas, nauji UAB ateina ir taip toliau. Tas užsitęs dar kokius trejus metus. Nebestabdykime“, – šnekėjo B. Matelis.

Opozicija įtaria, kad konservatoriai bando apsaugoti savo bendražygius nuo nepatogių klausimų ir tyrimų.

Dėl projekto perdavimo „Hanner“, socialdemokratai kreipėsi ir į Generalinę prokuratūrą, ragina sandorį stabdyti.

„Man labai veidmainiškai atrodo, kai Ingrida Šimonytė aiškina, kad nėra pinigų tai pačiai krašto apsaugai, krašto gynybai“, – nurodė A. Širinskienė.

„Laikotarpiu iki 2030-ųjų metų visų šitų uždavinių įgyvendinimui mums vidutiniškai reikėtų maždaug papildomai 0,7 proc. BVP prie to, kas dabar yra numatyta“, – sausį teigė premjerė I. Šimonytė.

„Lygiagrečiai statome didžiulį stadioną, kurio kaina stebuklingu būdu pradeda augti ne keliais milijonais, bet iš esmės dešimtimis milijonų eurų“, – tvirtino A. Širinskienė.

„Miestas gerokai pasikeitė, tapo finansiškai stabiliu, gali sau leisti daugiau. Miestiečiai gyvena geriau“, – vasario antrąją sakė Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Bet galimai praloštas ar galimai pasisavintas „BaltCap“ fondo lėšas Antikorupcijos komisijos valdantieji sutiko panagrinėti.

„Tokio dydžio pinigus galima tiesiog nugvelbti, kad dabar niekas dėl to neprisiima atsakomybės, tai yra visiškai nepriimtina“, – tvirtino prezidentas Gitanas Nausėda.

Seimo nariai siekia griežtinti reikalavimus lošimų reklamai arba ją iš viso uždrausti.

Anot prezidento, pirmiausia logiška būtų ne įstatymus keisti, o atlikti tyrimą per visą grandinę – finansų institucijas, lošimų priežiūros tarnybą.

„Kaip taip galėjo atsitikti? Juk šitos sumos pinigų nebuvo paimtos iš seifo ir išsineštos“, – kalbėjo prezidentas.

Tarnybos atsakomybę viena nuo kitos mėto. Paaiškėjo, kad FNTT dar užpernai aiškinosi, iš kur pas Š. Stepukonį kosminiai pinigai, bet tyrimą nutraukė.

Lietuvos bankas vengia patvirtinti, ar ir jis matė Š. Stepukonio sąskaitas. Esą net jei matė, vis tiek ne jo atsakomybė tirti.

O „BaltCap“ vadovas teigė netikintis, kad juos galimai apvogęs Š. Stepukonis kariauja Ukrainoje.

„Tikrai kartais jau pradedi abejoti, ar apskritai Vilnius ir stadionas yra suderinami žodžiai, suderinamos definicijos. Labai norėčiau, kad taip būtų, pirmiausia, kaip žmogus, be galo mylintis Vilnių ir futbolą, noriu, kad šitie abu dalykai tarpusavyje sugyventų. Žinoma, negalima statyti stadiono taip, kaip naudoti „BaltCap“ pinigus“, – teigė G. Nausėda.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Suskiai

Viską kruopščiai ištirti, kaltininkus ilgiems metams i belangę.

Jokio

stadiono ........ karo debesys virš galvos , o jie apie nuskendusi futbolą svaicioja

Cha

banditų ir reketyrų gaujos rimtai susipešė?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS