Opozicija sako dar nenusprendė, kaip balsuos dėl R. Žemaitaičio | KaunoDiena.lt

OPOZICIJA SAKO DAR NENUSPRENDĖ, KAIP BALSUOS DĖL R. ŽEMAITAIČIO

Opozicija teigia dar nesanti apsisprendusi, kaip balsuos dėl iš Seimo vicepirmininko pareigų atleisti siūlomo „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio.

R. Žemaitaičio darbu patenkinti

Tačiau valdantiesiems oponuojančių partijų lyderiai planuojamo balsavimo išvakarėse neslepia, kad reikšmingų priekaištų R. Žemaitaičio darbui neturi, o pati iniciatyva atleisti dar neseniai valdantiesiems priklausiusį „tvarkietį“ iš užimamo posto Seimo vadovybėje yra ne kas kita, kaip sąskaitų suvedinėjimas. Opozicijoje esantys politikai užsimena, kad tai, ar ši valdančiųjų iniciatyva atkartos Seimo pirmininko kėdės istoriją, – paaiškės tik rytoj (antradienį).    

„Aš asmeniškai nemanau, kad yra reikalas dalyvauti dar vienoje “valstiečių vendetoje”, – Eltai asmeninę nuomonę deklaravo konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Politiko teigimu, jo vedama frakcija Seime tai, kaip elgsis antradienį vyksiančiame balsavime, apsispręs tą pačią dieną organizuojamame posėdyje.

Aš asmeniškai nemanau, kad yra reikalas dalyvauti dar vienoje “valstiečių vendetoje”.

Socialdemokratų frakcijos pirmininkas Julius Sabatauskas taip pat reiškė skepsį. Opozicijos lyderio pareigas einančio politiko teigimu, keistai atrodo siekis atleisti R. Žemaitaitį, kai šis, jo nuomone, apskritai geriausiai veda plenarinius posėdžius Seime.

„Tiesą sakant, R. Žemaitaitis geriausiai veda Seimo posėdžius. Jis juos veda greitai, operatyviai, per jo pirmininkavimą nekyla ginčų. Šia prasme jis yra geriausias. Jeigu yra smarkus atsilikimas – pirmininkavimui pastatyti reikia Žemaitaitį“, – kalbėjo S. Sabatauskas, pridurdamas, kad tai, ko gero, yra dar viena „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio užgaida.

„Toks jausmas, kad sprendžia vienas žmogus, o visi kiti linksi“, – kalbėjo jis. Politikas taip pat tvirtino, kad jo frakcija dar nenusprendusi, kaip elgsis vyksiančio balsavimo dėl R. Žemaitaičio atleidimo metu.

„Rytoj mes frakcijoje susirinksime ir nuspręsime“, – sakė J. Sabatauskas, pridurdamas, kad pats asmeniškai nesuprantantis, dėl ko „valstiečiams“ neįtiko „tvarkiečio“ darbas.

„Negaliu pasakyti už kolegas, ką jie mano, bet, tiesą sakant, nelabai suprantu, kodėl reiškiamas nepasitikėjimas“, – teigė jis.

Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen konkrečių nusiskundimų R. Žemaitaičio darbu taip pat negalėjo įvardinti.

„Ypatingų nusiskundimų dėl jo darbo mes neturime – bent jau mūsų frakcija. Tad žiūrime į tai, kaip į... ką čia slėpti, tai yra politinis veiksmas ir kova dėl Valdybos kontrolės“, – Eltai sakė liberalė, pabrėždama, kad rotacijos siekį Seimo valdyboje pati vertinanti atsargiai.

„Šiaip vertinu pakankamai skeptiškai šią užvirtą kovą prieš eilinį Valdybos narį, bet frakcijos pozicijos dar neturime“, – sakė ji, žadėdama, kad antradienį po Liberalų frakcijos posėdžio bus priimtas sprendimas.

„Mes padiskutuosime, ar laikytis panašios linijos, kaip su Seimo pirmininku, nors, mano galva, situacijos čia yra skirtingos. Tuomet buvo grynai asmenybių kovos klausimas, dabar to šiek tiek mažiau. Bet frakcijoje dar diskutuosime“, – apibendrino V. Čmilytė-Nielsen.

Bus slaptas balsavimas

Antradienį Seimas ketina apsispręsti dėl „tvarkiečio“ R. Žemaitaičio atleidimo iš Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų.

Po slapto balsavimo turėtų paaiškėti, ar Seimas patenkins 44 Seimo narių reikalavimą atleisti R. Žemaitaitį.

Jo atleidimo iniciatoriai pažymi, kad Seimo pirmininko pavaduotojas turi turėti Seimo narių, ir ypač jo išrinkimą į šias pareigas rėmusių frakcijų, pasitikėjimą.

„Konstatuodami, kad Seimo pirmininko pavaduotojas R. Žemaitaitis prarado nemažos Seimo narių dalies, be kita ko – ir jo paskyrimą į Seimo pirmininko pavaduotojus rėmusios visos frakcijos „Tvarka ir teisingumas“, pasitikėjimą, vėliau iširo ir jį rėmusi frakcija, ir dėl to jo pareigų ėjimas Seimo vadovybėje yra apsunkintas, vadovaudamiesi Seimo statuto 217 straipsnio nuostatomis pareiškiame, kad siūlome Seimui atleisti iš pareigų Seimo pirmininko pavaduotoją Remigijų Žemaitaitį“, – sakoma 44 Seimo narių pareiškime.

Pabrėždami konstitucinį atsakingo valdymo principą, jie pastebi,  kad „darnus ir abipusiu pasitikėjimu grįstas Seimo frakcijų bendradarbiavimas tarpusavyje bei su Seimo vadovybe yra būtinas veiksmingam Seimo darbui, valstybės ir jos žmonių gerovei užtikrinti“.

Sprendžiant R. Žemaitaičio atleidimo  klausimą iniciatorių vardu ketina kalbėti Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojas Jonas Jarutis, vėliau numatyta Seimo pirmininko pavaduotojo Remigijaus Žemaitaičio kalba ir jo atsakymai į Seimo narių klausimus.

Po diskusijos vyks slaptas balsavimas, po kurio paaiškės, ar R. Žemaitaitis išsilaikys Seimo vicepirmininko pareigose.

Seimo Statutas numato, kad sprendimas dėl Seimo pareigūnų ar valstybės institucijų vadovų atleidimo dėl nepasitikėjimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

.....

opozicija nezino ,kaip balsuos ,bet rinkejai supranta ,kad jie eilini karta sutrukdys ,nieko naujo neisgirsime,tik kaip kenkti valdantiesiems

juk

sitame kom S turgely protingu nereikia uztenka 1 giesme giedanciu pagal komzavodylos nata to nesilaikantiems atstavke kaip Pranskieciui ir nesovietmastymo politikams ///////..........

SUSIJUSIOS NAUJIENOS