A. Anušauskas: dėl politinės situacijos aplink Kaliningradą svarbiausia neprarasti savitvardos | KaunoDiena.lt

A. ANUŠAUSKAS: DĖL POLITINĖS SITUACIJOS APLINK KALININGRADĄ SVARBIAUSIA NEPRARASTI SAVITVARDOS

  • 0

Pirmadienio vakarą Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas savo feisbuko paskyroje pasisakė apie ES sankcijų politiką, Rusijos tranzitą į Kaliningradą per Lietuvos teritoriją.

„Kad ir kaip detaliai nebūtų pristatoma ES sankcijų politika ir Rusijos tranzitas į Kaliningradą per Lietuvos teritoriją – viešojoje erdvėje tai atrodo lyg dvi paralelinės visatos. O toli Vakaruose esančiose valstybėse ir arčiau Rytuose – pristatoma ir kaip vienos Lietuvos sukurta problema.

Vos ne liepsnų liežuviai jau laižo mūsų „pavojingiausio pasaulyje koridoriaus“ sienas“, – rašo A.Anušauskas.

Pasak jo, kad suprasti esamą situaciją vien tik logikos neužtenka, o ir Rusijos valdovai logika niekada nepasižymėjo.

Svarbiausia, kad ir kaip besiklostytų politinė situacija aplink Kaliningradą, neprarasti savitvardos ir supratimo kam išvis reikalingos sankcijos.

„Jiems reikia satisfakcijos arba paprastai kalbant – pasitenkinimo jausmo. Dėl ribotų psichologinių tipų, kremliaus valdovus patenkina tik keršto paskelbimas, keršto vykdymas ir skatinama keršto baimė.

Žodžiu, efektyviam keršto troškimo realizavimui reikia baimės. Jai įvaryti tinka grasinimai – „aš tave užmušiu“ (sunaikinsiu, tualete paskandinsiu, bombą numesiu ir pan.) ir panieka („Lietuva negali pasipriešinti didžiajai Rusijai“, „užtektų tik vieno rankos mosto ir nušluotų“ ir pan.)...

Tad reikia ugdyti savo ir ypač politikų atsparumą – pirmiausia nebijoti jų grasinimų ir ignoruoti dezinformacinį melą. Rusija žinoma gali vienasmeniu politiniu sprendimu organizuoti provokacijas arba hibridines atakas“, – teigia ministras.

Jis mano, kad  Rusija gali net sąmoningai kenkdama sau pačiai (pirmiausia savo Kaliningrado sričiai) įsivesti srities blokadą, atsisakyti vežti maistą, vaistus, kurti humanitarinę krizę bei visu tuo kaltinti Lietuvą.

Anot A.Anušausko, bus nelogiška, bet siekiančiam keršto Putinui visai priimtina kaina.

Ministras pabrėžė, kad labai svarbu neprarasti savitvardos.

„Svarbiausia, kad ir kaip besiklostytų politinė situacija aplink Kaliningradą, neprarasti savitvardos ir supratimo kam išvis reikalingos sankcijos. O jos reikalingos agresoriaus stabdymui. Toks tikslas, o visa kita tik foninis triukšmas. Kad ir kaip prieš veidrodį nesistiebtų Putinas – jo priemonių arsenalas ir galimybės ribotos“, – įrašą baigė Lietuvos krašto apsaugos ministras.

Gairės: karas Ukrainoje, Arvydas Anušauskas, Rusija, Lietuva, sankcijos, tranzitas į Kaliningradą
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS