A. Anušauskas: Lietuva papildomo rotacinio JAV bataliono sulauks gegužę | KaunoDiena.lt

A. ANUŠAUSKAS: LIETUVA PAPILDOMO ROTACINIO JAV BATALIONO SULAUKS GEGUŽĘ

Lietuva balandžio pabaigoje arba gegužę sulauks papildomo rotacinio Jungtinių Valstijų (JAV) bataliono, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Tie rotaciniai batalionai, papildomas rotacinis batalionas pasirodys balandžio pabaigoje-gegužės pradžioje ir kurį laiką mes turėsime du amerikiečių batalionus“, – žurnalistams trečiadienį sakė A. Anušauskas.

Anot A. Anušausko, NATO karių rekordas Lietuvoje gali būti pasiektas gegužę.

Jis teigia, kad sąjungininkų skaičius jau yra išaugęs maždaug tūkstančiu nuo pernai ir turėtų didėti „panašiu skaičiumi“.

Šiuo metu Švenčionių rajone, Pabradės poligone, dislokuota per 500 JAV karių.

Pentagonas antradienį pranešė, kad į Lietuvą iš Norvegijos perkelia 200 jūrų pėstininkų, JAV toliau reaguojant į Rusijos invaziją Ukrainoje.

Kovo pradžioje Vilniuje viešėjęs JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pranešė, kad amerikiečiai Lietuvoje iš viso papildomai dislokuos 400 karių ir atsiveš artimojo nuotolio priešlėktuvinės gynybos ir savaeigių artilerijos sistemų.

Amerikiečiai Lietuvoje, Aviacijos bazėje Šiauliuose, taip pat yra dislokavę naikintuvus F-35, šalyje tarnauja JAV specialiųjų operacijų pajėgų kariai.

JAV kariai Lietuvoje rotuojami, šalies politikai siekia nuolatinio amerikiečių buvimo.

Rusijos karių atitraukimas nuo Kyjivo nesusijęs su taikos derybomis

Krašto apsaugos ministras A. Anušauskas sako, kad Rusijos karių atitraukimas nuo Kyjivo nesusijęs su taikos derybomis, o nulemtas stipraus ukrainiečių pasipriešinimo.

„Su pokalbiais Turkijoje tai niekaip nesusiję. Iš tikrųjų, ukrainiečiai tose kryptyse vykdė sėkmingus lokalinius kontrpuolimus ir ten didesnė grėsmė jau buvo ne ukrainiečiams, o rusų pajėgoms, kad jos bus atkirstos nuo logistinių kelių“, – žurnalistams sakė A. Anušauskas.

Iš tikrųjų, ukrainiečiai tose kryptyse vykdė sėkmingus lokalinius kontrpuolimus ir ten didesnė grėsmė jau buvo ne ukrainiečiams, o rusų pajėgoms, kad jos bus atkirstos nuo logistinių kelių.

Anot jo, ties Kyjivu vienoje vietoje buvo tik vienas Rusijos kariuomenės logistikos kelias, kuris buvo apšaudomas ukrainiečių.

„Taip kad jie traukiasi matydami jiems nepalankiai besiklostančią karinę situaciją, patyrę gana didelių nuostolių išvedinėja tas pajėgas. Kam jie dar galės jas panaudoti, manau, pamatysime, bet dabar tose kryptyse nesimatys, ko gero, didesnių Rusijos pajėgų puolimų, nes tam jie tiesiog jų neturi, ukrainiečai ten jau yra sutelkę savo pajėgas“, – tvirtino ministras.

Antradienį Rusija po „reikšmingų“ derybų Turkijoje su Ukraina paskelbė mažinsianti kovos veiksmų intensyvumą šiaurinėje Ukrainoje, įskaitant prieš sostinę Kyjivą. Pentagonas paskelbė, kad dalį pajėgų Rusija nuo Kyjivo perkėlė kitur, bet neatsitraukia ir galbūt rengiasi vykdyti „didelį puolimą“ kitur Ukrainoje.

Ukrainos derybininkai savo ruožtu po derybų paskelbė, jog šalis norėtų, kad Vakarų valstybės suteiktų teisiškai įpareigojamas saugumo garantijas, prilygstančias NATO kolektyvinio saugumo garantijai ar pranokstančias ją.

Garantiją teikiančios šalys, pasak Kyjivo, galėtų būti Jungtinės Valstijos, Kinija, Prancūzija ir Didžioji Britanija, priklausančios Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai, taip pat Turkija, Vokietija, Lenkija bei Izraelis.

Turėdama tokias saugumo garantijas Ukraina galėtų tapti neutrali ir atsisakyti ambicijų įstoti į NATO.

Gairės: Arvydas Anušauskas, kariuomenė, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS