A. Anušauskas: NATO gynybos ministrai sutarė dėl rotacinio oro gynybos modelio | KaunoDiena.lt

A. ANUŠAUSKAS: NATO GYNYBOS MINISTRAI SUTARĖ DĖL ROTACINIO ORO GYNYBOS MODELIO

  • 0

NATO gynybos ministrai penktadienį Briuselyje susitarė dėl rotacinio oro gynybos modelio, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„Su NATO gynybos ministrais sutarėme dėl rotacinio oro gynybos modelio. Modelis nustato principus, kuriais remiantis šalys galės skirti antžeminės oro gynybos ir aviacijos pajėgumus, pradedant nuo NATO rytinio pakraščio. Tai leis užtikrinti greitesnį perėjimą į oro gynybą, gerins oro pajėgų parengtį ir suderinamumą“, – pranešime sakė A. Anušauskas.

Ministras taip pat nurodė, kad Lietuva pasirengė ir užtikrins palankias sąlygas rotaciniam oro gynybos modeliui įgyvendinti, įskaitant infrastruktūrą, priimančios šalies paramą, personalą.

Tai leis užtikrinti greitesnį perėjimą į oro gynybą, gerins oro pajėgų parengtį ir suderinamumą.

„Kartu su Latvija ir Estija tam tikslui įsteigėme regione tarpusavyje susijungiančias dideles oro erdves, kurias karinių orlaivių treniruotėms ar kitoms reikmėms galime aktyvuoti per kelias valandas“, – KAM pranešime cituojamas A. Anušauskas.

Lietuvai įstojus į NATO Aljanso pajėgos Baltijos šalyse vykdo oro policijos misiją. Tačiau Rusijai užpuolus Ukrainą, Lietuva siekia, kad oro policijos misiją pakeistų oro gynybos misija.

NATO gynybos ministrų susitikime taip pat sutarta dėl padidinto sąjungininkų kibernetinės gynybos įsipareigojimo. Patvirtintas naujas virtualios pagalbos kibernetines atakas patiriantiems sąjungininkams mechanizmas.

Briuselyje vykusiame susitikime aptartas ir naujai rengiamas planas, skirtas padidinti amunicijos ir ginkluotės gamybos apimtis bei atsargas, jį ketinama patvirtinti artėjančiame NATO viršūnių susitikime Vilniuje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS