A. Anušauskas su NATO gynybos ministrais aptars tolesnę paramą Kyjivui | KaunoDiena.lt

A. ANUŠAUSKAS SU NATO GYNYBOS MINISTRAIS APTARS TOLESNĘ PARAMĄ KYJIVUI

Krašto apsaugos ministras ketvirtadienį Briuselyje dalyvaus NATO gynybos ministrų susitikime, kur aptars tolesnę paramą Ukrainai, regioninius gynybos planus.

Pirmąją susitikimo dieną daugiausia dėmesio bus skiriama Kyjivo kontrpuolimui ir tolesniam šios šalies pajėgų aprūpinimui.

„Aptarsime daugiametį paramos paketą su dideliu finansavimu, siekiant užtikrinti, kad Ukraina galėtų gintis ilgesnį laiką“, – susitikimo išvakarėse sakė NATO vadovas Jensas Stoltenbergas.

„Kuo daugiau laimėjimų pasieks Ukraina, tuo labiau tikėtina, kad prezidentas Putinas supras, jog negali laimėti mūšio lauke, bet turi derėtis dėl teisingos taikos“, – pridūrė jis.

Aptarsime daugiametį paramos paketą su dideliu finansavimu, siekiant užtikrinti, kad Ukraina galėtų gintis ilgesnį laiką.

Aljanso vadovas pažymėjo, kad ši parama padėtų Ukrainai pereiti nuo sovietinių prie NATO ginkluotės standartų, reformuoti bei pertvarkyti saugumo ir gynybos sektorių.

NATO sąjungininkės, vadovaujamos Jungtinių Valstijų, nuo pernai vasario, kai Maskva pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Kyjivui jau skyrė ginkluotės už dešimtis milijardų dolerių.

Penktadienį šalys narės turėtų aptarti Aljanso gynybos ir atgrasymo klausimus, įskaitant naujus regioninius gynybos planus.

NATO nauji regioniniai gynybos planai prieš kurį laiką parengti reaguojant į Rusijos grėsmes jos agresijos Ukrainoje akivaizdoje. Jie apima ir Baltijos šalis bei Lenkiją bei iš esmės numato gynybą nuo pirmųjų galimo konflikto dienų.

Tai atspindi pasikeitusią NATO laikyseną. Anksčiau Aljanse manyta, kad karinio konflikto atveju Baltijos šalys pačios turėtų atlaikyti puolimą, kol sąjungininkai atvyktų į pagalbą.

Susitikime taip pat ketinama aptarti didesnį gynybos finansavimą. Aljansas tikisi sutarti, jog 2 proc. bendrojo vidaus produkto būtų mažiausia išlaidų riba.

NATO gynybos ministrai Briuselyje renkasi, ruošiantis Vilniuje liepą vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui.

Gairės: Arvydas Anušauskas, gynybos ministrų susitikimas, Briuselis, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS