A. Anušauskas: Švedijos ir Suomijos narystė NATO sustiprins Aljansą, įskaitant Turkiją | KaunoDiena.lt

A. ANUŠAUSKAS: ŠVEDIJOS IR SUOMIJOS NARYSTĖ NATO SUSTIPRINS ALJANSĄ, ĮSKAITANT TURKIJĄ

Švedijos ir Suomijos narystė NATO sustiprins Aljansą, įskaitant ir skeptikę Turkiją, sutikusią nebeprieštarauti šiai plėtrai, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Ministras trečiadienį tvirtino, kad siekiant pakeisti Turkijos nuomonę pastangas dėjo „kiekviena NATO valstybė“, įskaitant Lietuvą.

„Galiu pasakyti, ką aš pasakiau Turkijos ministrui susitikimo metu prieš porą savaičių, pasakiau, kad sprendimas jiems galbūt sudėtingas dėl vidaus politikos niuansų, bet politikai tam ir yra, kad priimtų sudėtingus sprendimus, bet jie reikalingi bendram Aljanso stiprinimui. O būtent Švedijos ir Suomijos priėmimas į Aljansą ir sustiprina mūsų bendrą aljansą, bendrą saugumą, tarp jų – ir Turkijos“, – LRT teigė A. Anušauskas.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas patvirtino, kad Turkijai sutikus atsisakyti savo prieštaravimų, Aljanso lyderiai trečiadienį per susitikimą Madride oficialiai pakvies Suomiją ir Švediją prisijungti prie organizacijos.

Švedija ir Suomija stoti į NATO nusprendė besibaimindamos dėl savo saugumo po Rusijos invazijos Ukrainoje, tačiau šiuos siekius kurį laiką blokavo Turkija, kaltinusi šias valstybes teikiant prieglobstį kurdų kovotojams iš uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK).

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) po derybų su Švedijos ir Suomijos atstovais nurodė, kad pokalbiuose pasiekė proveržio „kovoje su teroristinėmis organizacijomis“, o Turkija, pasak jo, „gavo, ko norėjo“.

Tuo metu naujienų portalas 15min, remdamasi derybose dalyvaujančiais šaltiniais, skelbia, kad JAV ketina pranešti, jog dislokuos brigadas Lenkijoje ir Rumunijoje, o Lietuvoje turėtų atsirasti dar vienas amerikiečių batalionas, kuris turėtų atvykti rugsėjo mėnesį. Šiuo metu Lietuvoje JAV yra dislokavusi vieną batalioną rotaciniu pagrindu.

A. Anušauskas LRT teigė, kad JAV dar trečiadienį turėtų oficialiai paskelbti apie konkrečius savo planus stiprinti indėlį. Jis ragino palaukti šios informacijos patvirtinimo iš JAV, bet nepaneigė planų.

„Palaukime, kol amerikiečiai patys paskelbs apie šiuos planus, tą jie padarys, jei neklystu, ir šiandien. Tad manau, kad turėsime tų žinių. Bet kad amerikiečių papildomi pajėgumai didėja Rytų Europoje, NATO rytiniame flange, tai faktas“, – kalbėjo ministras.

Gairės: Arvydas Anušauskas, karas Ukrainoje, NATO, Švedija, Suomija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS