Apibendrino trąšų skandalą: užtektų pasakyti du žodžius – Vyriausybė susimovė | KaunoDiena.lt

APIBENDRINO TRĄŠŲ SKANDALĄ: UŽTEKTŲ PASAKYTI DU ŽODŽIUS – VYRIAUSYBĖ SUSIMOVĖ

  • 54

Prezidentas Gitanas Nausėda itin kritiškai įvertino Ingridos Šimonytės sprendimus dėl ministrų. G. Nausėda sakė, kad premjerės sprendimas palikti abu ministrus postuose yra kolektyvinė neatsakomybė ir taip Vyriausybė nusigręžė nuo vertybinės politikos, kurią deklaravo. Trąšų skandalą Info dienoje pakomentavo ir politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka.

Pasak R. Valatkos, ne visi Lietuvos gyventojai suvokia Vyriausybės krizę.

„Sakyčiau, kad kaip ir visada, taip ir šį kartą visuomenė pasidalijo į dvi dalis. Viena neišpasakytai smerkė Vyriausybę, ministrus. Žmonės iš pradžių buvo nusiteikę, kad jeigu pati Vyriausybė sau užsibrėžia užsienio ir vidaus politikoje būti vertybiška, tai pati Vyriausybė ir turėtų laikytis. Bet per tą savaitę, kol Vyriausybė vertybiškai makalavosi su kalio trąšomis, tie žmonės atkrito į megztąsias beretes ir pradėjo taukšti tokius niekus, kad: „O kaip gerai, prieš Kalėdas bus stabilu!“ Aš staiga prisiminiau, kad tai yra V. Putino ir A. Lukašenkos frazės. Visiems diktatoriams norisi, kad būtų stabilu, kad niekas nesikeistų, o visos demokratijos iš principo yra nestabilios. Sakyčiau, kad nei viena, nei kita visuomenės dalis iki galo nesuprato. Yra maža visuomenės dalis, kurie supranta, suvokia, kad mes išgyvename tą savaitę, kuri prasidėjo viltimi, kad vertybinė užsienio ir vidaus politika išsilaikys, bet baigėme įsitikinimu, kad vertybinė politika mirė ir užleido vietą „Realpolitik“, – šnekėjo R. Valatka.

„Jei Vyriausybė būtų iš pat pradžių pasakiusi, kad bus kaip Latvija su Astravu, tai nieko apskritai nebūtų tą savaitę Įvykę. Bet jie patys užsikėlė sau kartelę ir jos nesilaikė. Tas vertybiškumas žlugo iškart ir vidaus, ir užsienio politikoje. Prisiminkime, kad per tą savaitę paaiškėjo, kad ministras M. Skuodis melavo, jog jis nežinojo apie tai, kad „Lietuvos geležinkeliai“ ruošiasi kaip nors apeiti sankcijas. Paaiškėjo, kad M. Skuodis vis dėlto žinojo, tai dabar mes turėsime Vyriausybėje apsimelavusį ministrą. Kaip tai dera su vertybine vidaus politika, aš nelabai galėčiau paaiškinti. Galbūt kas nors yra už mane protingesnis ir turės daugiau demagogijos ir sakys: taip turi būti dėl stabilumo, Kalėdų, pandemijos“, – sakė jis.

Dabar mes turėsime Vyriausybėje apsimelavusį ministrą. Kaip tai dera su vertybine vidaus politika, aš nelabai galėčiau paaiškinti.

„Vyriausybė susimovė. Užtektų pasakyti šiuos du žodžius“, – pridūrė politikos apžvalgininkas.

Valstybės valdomų „Lietuvos geležinkelių“ valdybai ir įmonės vadovui Mantui Bartuškai sutarus, kad pastarasis pasitrauks iš posto po neįvardijamos trukmės pereinamojo laikotarpio, jis teigė, jog rastas geriausias sprendimas. Tokią situaciją pakomentavo R. Valatka.

„M. Bartuška yra jaunas žmogus. Kiek prisimenu, labai nemažą biografijos dalį jis praleido valstybinėse įmonėse. M. Bartuška suprato, kad kovodamas, kapodamasis jis tiesiog susigadintų savo ateities reikalus. O dabar Vyriausybei reikėjo kažkokio atpirkimo ožio. Pats M. Bartuška supranta, kad jis yra kaltas, bet aš nemanau, kad jis gali būti kaltas. Bet šiuo atveju jis pasitarnavo Vyriausybei sutikdamas barstytis galvą pelenais. Tokiais atvejais tokie žmonės paprastai yra neužmirštami“, – teigė politikos apžvalgininkas.

„Reikėtų padaryti tokią remarką, kad šita Vyriausybė su šiuo kalio trąšų skandalu gavo visų Vyriausybių krikštą. Iki tol buvo galima sakyti, kad iš tiesų šita Vyriausybė yra kardinaliai kitokia nei buvusios vyriausybės. Ji tikrai gražiai plaukė tuos metus, išvengdama visokių viešųjų ir privačių interesų konfliktų, ko neišvengdavo kitos. Dabar iš principo galima sakyti, kad šita Vyriausybė yra maždaug tokia pat kaip ir visos buvusios. Tada jau kiekvienas kitas skandalas, didesnis ar mažesnis, pliusuosis prie šito skandalo ir nebebus tokios nuostabos. Kaip ten sako: sveiki atvykę į realią politiką. Ši Vyriausybė tapo realios politikos adeptu, kuo iki tol buvo galima abejoti“, – aiškino R. Valatka.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (54)

H

Nieko naujo jie myli pinigus traukinys rėdės ir toliau bapkės jau paimtus gražint nėra kaip

ARIJAS LGBT+Q

Ponuli Valatka, būnant kgb agentu neetiška komentuoti saviškių veiksmus.

pilietis

Tai menkas biznis, o reputacija sugadinta... Verkšlena vatiniai-kremliniai ar naudingi idiotai. Protingieji arba tyli, arba išsako sąžiningus pasakymus, nepadlaižaudami abiems diktatoriams [ ir šeimininkui, ir jo vasalui apsišaukėliui...]. Dėl tų kelių milijonų ,kas sudaro mizerną dalį mūsų biudžeto, gyvensime. IR GYVENSIME NESUSITEPĘ.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS