Apie interpeliaciją A. Dulkiui: tikimasi ne abstrakčių, o aiškių atsakymų | KaunoDiena.lt

APIE INTERPELIACIJĄ A. DULKIUI: TIKIMASI NE ABSTRAKČIŲ, O AIŠKIŲ ATSAKYMŲ

  • 1

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas, konservatorius Antanas Matulas sako, kad ministru lengviau dirbti arba tam, kuris yra politikas, arba, kuris yra tos srities specialistas, informuoja LNK. „Jis nebuvo nei tas, nei tas, bet įsivažiavo“, – apie ministrą Arūną Dulkį sakė politikas.

Ingrida Šimonytė pasikvietė ekonomistą, buvusį valstybės kontrolierių, į kurį nuo pradžių prezidentas Gitanas Nausėda žiūrėjo įtariai. „Aš nežinau, ar yra koks nors žmogus, bent jau aš tokio nepažįstu, kuris nedaro klaidų“, – tikino I. Šimonytė.

Liberalų seniūnas sako – ne tik A. Dulkys, dėl koronaviruso viso pasaulio sveikatos ministrai nežino ką daryti. „Praėjo ponas Veryga pro šalį, kuris pačioje pandemijos pradžioje sakė: kaukės nereikalingos, po to kaukės privalomos. Tai A. Dulkio veikloje ir buvo, matyt, tokių nenuoseklumų“, – teigė Eugenijus Gentvilas.

„Valstiečiams“ inicijavus ir opozicijai iš dalies susivienijus surinkti parašai dėl A. Dulkio interpeliacijos surinkti. Reikėjo mažiausiai 29, surinkti 43. A. Dulkys turės eiti į Seimą, atsakinėti į klausimus, tada bus balsuojama, ar jį atleisti. Opozicija ketina paklausti, kodėl visuomenei meluota apie pandemijos suvaldymo planą, kokia dabartinė strategija. „Dėl vakcinacijos nesėkmės, t. y. dėl vyresnio amžiaus asmenų, dėl komunikacijos ir daugybė visokių kitokių“, – teigė A. Veryga.

A. Dulkio neleis atleisti valdantieji?

Na, mes tikimės, kad jam bent į šituos klausimus padės paruošti atsakymus jo komanda, kad mes galėtume suprasti, kaip iš tikrųjų yra.

Kad daugumą turintys valdantieji leistų savą ministrą atleisti, nelabai tiki ir pati opozicija, bet sako bent galės užduoti A. Dulkiui klausimų.

Kartą per savaitę Seime būna Vyriausybės valandos, kai ministrai susėda priešais Parlamentą. Bet A. Veryga sako – A. Dulkys atsakinėja abstrakčiai, nepavyksta suprasti. „Na, mes tikimės, kad jam bent į šituos klausimus padės paruošti atsakymus jo komanda, kad mes galėtume suprasti, kaip iš tikrųjų yra“, – teigė A. Veryga.

Iš opozicinių frakcijų pasirašė tik ne visi socialdemokratai. „Aš asmeniškai kol kas tikrai nepasirašysiu, nes mes tikrai sulauksime ministro frakcijoje ir jis paaiškins, kaip jis vertina socdemų siūlymus pirmiausia. Tuo tarpu „valstiečių“ iniciatyva yra „valstiečių“ iniciatyva“, – kalbėjo socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas.

Kas galėtų pakeisti A. Dulkį?

Sauliaus Skvernelio frakcija – už tai, kad A. Dulkys būtų keičiamas. „Aš manau, kad šioje situacijoje reikėtų kalbėti apie politiką mediką, tai yra net ir tas pats Sveikatos komiteto pirmininkas“, – situaciją komentavo demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas S. Skvernelis.

A. Matulas – ilgametis Seimo narys, iki tol – akušeris ginekologas. „Dievas žino, kas čia gali būti geresnis“, – teigė A. Matulas.

„Jūsų Vyriausybėje A. Veryga irgi atidarė tą interpeliacijų sezoną, ar ne? Jis buvo pirmas?“ – S. Skvernelio klausė žurnalistė.

„Taip, tai sveikatos apsaugos ministro kėdė visą laiką yra nelabai minkšta“, – teigė S. Skvernelis.

„Argi mes organizavome interpeliaciją ponui Verygai? Gal organizavo, bet ji nebuvo pareikšta“, – situaciją komentavo E. Gentvilas.

„Ji buvo organizuojama ir ji vyko“, – tikino A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministrai, deja, bet ir kitose šalyse nėra labai palankiai vertinami, nes tai yra labai jautri sritis.

Ketveri metai atgal – to paties lapkričio, ta pati 23-oji. Tuometė opozicija sveikatos apsaugos ministrui A. Verygai turėjo septynis lapus klausimų ir 46 parašus dėl interpeliacijos. Po kelių savaičių procedūra persikėlė į Seimo salę. „Mes matėme ministrą, kuris nepasistengė nei per vieną žingsnį“, – 2017 metais kalbėjo politikas Gabrielius Landsbergis.

„Sveikatos apsaugos ministrai, deja, bet ir kitose šalyse nėra labai palankiai vertinami, nes tai yra labai jautri sritis“, – tąkart kalbėjo A. Veryga.

Dabar konservatorius A. Matulas sako: „Paskubėjome, klaidą padarėme. Jie turėtų dabar pasimokyti“.

Taip pat egzaminuojamas bus ir A. Dulkys. Kad ministrą atleistų, už turi balsuoti 71 Seimo narys. Opozicija turi 67 balsus. „Rimtas ministras turi patirti ir interpeliaciją. Na, koks čia ministras, kuris nepraėjo interpeliacijos barjero?“ – klausė E. Gentvilas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

,,nnnm

Atpirkimo oži rado konservatoriai ,tai žmogų kankins.Aš atsistatydinčiau Tegul tenai drasko ką nori.Be pareigybių neliks Dulkys.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS