Baltijos šalių parlamentų komitetų vadovai Ankaroje aptars saugumo klausimus | KaunoDiena.lt

BALTIJOS ŠALIŲ PARLAMENTŲ KOMITETŲ VADOVAI ANKAROJE APTARS SAUGUMO KLAUSIMUS

  • 1

Turkijai minint respublikos 100-metį Baltijos šalių parlamentų užsienio reikalų komitetų pirmininkai išvyksta į Ankarą, kur aptars saugumo klausimus, Švedijos narystės NATO ratifikavimą.

Kaip pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius, Lietuvos, Estijos ir Latvijos parlamentų užsienio reikalų komitetų pirmininkų darbo vizito metu numatyti susitikimai su Turkijos Didžiojo Nacionalinio Medžliso ir vykdomosios valdžios atstovais.

Kaip pažymi Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis, šią savaitę Turkijos prezidentui perdavus parlamentui ratifikuoti Švedijos narystės NATO paraišką, numatyta pasidalyti įžvalgomis, kodėl Švedijos narystė yra ir Baltijos šalių saugumo klausimas.

„Šis bendras vizitas yra ypač savalaikis. Laukia atviri ir nuoširdūs pokalbiai su mūsų kolegomis Turkijoje. Mes siekiame aiškiai ir nedviprasmiškai dar kartą išsakyti mūsų poziciją dėl Švedijos narystės NATO, Ukrainos pradžios kelio į narystę Aljanse jau NATO Vašingtono susitikime. Taip pat esame atviri išgirsti mūsų kolegas ir jų įžvalgas apie saugumą regione ir už jo ribų bei kitus jiems aktualius užsienio ir saugumo politikos klausimus“, – pranešime cituojamas Ž. Pavilionis.

Mes siekiame aiškiai ir nedviprasmiškai dar kartą išsakyti mūsų poziciją dėl Švedijos narystės NATO, Ukrainos pradžios kelio į narystę Aljanse jau NATO Vašingtono susitikime.

Bendro vizito su kolegomis iš Latvijos ir Estijos parlamentų metu numatyta kalbėti apie Rusijos karą prieš Ukrainą, tarptautinės bendruomenės paramą ukrainiečių kovai, aptarti situaciją Artimuosiuose Rytuose ir Kaukaze, Turkijos stojimo į Europos Sąjungos procesą.

Susitikime su prezidento patarėju užsienio reikalų klausimais, buvusiu ilgamečiu Medžliso užsienio reikalų komiteto pirmininku bus aptariamas regiono saugumo iššūkių klausimas, bendra saugumo situacija ir kitos aktualios temos, viena kurių – Ukrainos narystės NATO perspektyva ir pasirengimas artėjančiam NATO viršūnių susitikimui Vašingtone.

Turkų prezidentas  Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdoganas) šią savaitę pirmadienį Turkijos parlamentui oficialiai pateikė ratifikuoti Švedijos paraišką dėl narystės NATO. Turkija daugiau nei metus blokavo Švedijos narystę Aljanse, argumentuodama, jog Stokholmas nepakankamai stengiasi kovoje su terorizmu. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vytautas

O , mes turtingi , tik taip šikna nuoga, dėl mados!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS