Baltijos šalys, Lenkija ir Rumunija ragina ES tirti stalinizmo nusikaltimus | KaunoDiena.lt

BALTIJOS ŠALYS, LENKIJA IR RUMUNIJA RAGINA ES TIRTI STALINIZMO NUSIKALTIMUS

Baltijos šalys, Lenkija ir Rumunija penktadienį paragino kitas Europos valstybes labiau prisidėti prie stalinizmo ir nacizmo nusikaltimų tyrimų, kad būtų užkirstas kelias manipuliuoti istorija.

Bendrą pareiškimą 80-ųjų Molotovo-Ribentropo metinių proga paskelbė Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Rumunijos užsienio reikalų ministrai.

Jame teigiama, kad „totalitarinių režimų nusikaltimų tyrimo ir nusikaltėlių patraukimo baudžiamojon atsakomybėn praktika yra šiuo metu nepakankama“.

„Mes raginame visų Europos šalių vyriausybes suteikti visokeriopą paramą totalitarinių režimų istoriniam tyrimui. Veikdami suderintai, galime veiksmingiau kovoti su dezinformacijos kampanijomis ir užkirsti kelią bandymams manipuliuoti istoriniais faktais“, – rašoma pareiškime.

„Praeities baisumų atminimas suteikia žinių ir jėgų atmesti tuos, kurie siekia atgaivinti šias ideologijas arba pateisinti totalitarinių režimų nusikaltimus ir paneigti kaltę. Aukų atminimas verčia mus siekti istorinio teisingumo,  šviesti visuomenę apie totalitarinių režimų nusikaltimų palikimą Europos žemyne ir jį tyrinėti“, – teigia ministrai.

Praeities baisumų atminimas suteikia žinių ir jėgų atmesti tuos, kurie siekia atgaivinti šias ideologijas arba pateisinti totalitarinių režimų nusikaltimus ir paneigti kaltę.

Lietuvos politikai ir diplomatai ne kartą reiškė apmaudą, kad sovietų nusikaltimai nėra pakankamai suprantami Vakaruose, o Rusija bando juos neigti arba menkinti.

1939 metų rugpjūčio 23 dieną naciai ir sovietai slaptu paktu pasidalijo Rytų Europą. Šis susitarimas nulėmė Baltijos šalių okupaciją.

Lietuvių ir kitų Rytų europiečių iniciatyva Europos Parlamentas šią dieną paskelbė Europos totalitarinių režimų aukų atminimo diena.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Idiotui žemiau-

tu galvok, kacape. Prisimeni sąstata privirinta prie bėgių? Kai kgb vos ne gala gavo mėgindami rasti “nusikaltėlius”??? Beje taip ir neradę???? Tai va, tas kokiu šimto vagonų sastatas ir buvo skirtas maskvos sričiai. Ir gerai pavyko mūsiškiams, LIETUVIAMS!!! Pagaliau atkirsti kelia grobuonims ruskiofasistams grobti maistą is mūsų brangios Lietuvos. PS- įtariu kad viską žinai, bet, kaip kacapas viską neigi, kas su fašistine kacapija susiję. O į žemėlapį pats veizek, idiote, vis tiek tas nepades burliokui kaip tu.

Klumpei kacapui

Tu i CCCP žemelapi pasižiurek surask Maskvos sriti ir pagalvok:) Nu taip i užsieni keliavo ir is ten grižo klapčiukai kaip Liandzbegis:) Rusiškas biznis:) o žinai kas yra Jackson–Vanik amendment? Ar toks pvz COCOM? Eik pasikark:)

Klumpakojui kacapui-

Ką davė TSRS? Nieko nedavė, Lietuva maitino ištisa maskvos sritį, į bet kokį užsienį išvažiuot galejo tik komunistu klapčiukai, visur dare rusiška bizni- pvz.: pirko is JAV vaistus po penkis dolerius už pakuote, o pardavinėjo po 27-ias kapeikas. Tokiu pavyzdžiu-milijonai. Dabar kacapai, praradę protus is buvusiu “respublikų” nieko nebesugeba, o jei ką ir ismislija, tai korumpuota sistema juos su visais šudais suėda.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS