A. Bilotaitė: reakcija į atskleistas e. sveikatos spragas verčia tylėti ir bijoti | KaunoDiena.lt

A. BILOTAITĖ: REAKCIJA Į ATSKLEISTAS E. SVEIKATOS SPRAGAS VERČIA TYLĖTI IR BIJOTI

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovybė Seimo Antikorupcijos komisijos darbo grupės posėdyje teisinosi, kodėl elektroninės sveikatos sistemos spragas paviešinęs Darius Povilaitis sulaukė teisėsaugos dėmesio.

Politikai ministerijos atstovų taip pat klausė, kodėl duomenys e. sveikatos sistemoje, net viešai paskelbus, kad jie vis dar nėra saugūs, nesunkiai prieinami iki šiol. Tačiau išsakyti ministerijos atstovų argumentai neįtikino - konservatorė Agnė Bilotaitė teigia, kad Antikorupcijos komisija toliau aiškinsis dėl e. sistemos kylančius klausimus.

Į posėdį kviestas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nepasirodė, o ministerijos poziciją išsakė viceministras Algirdas Šešelgis.

Nepaisant to, kad tiek žurnalistai viešojoje erdvėje, tiek saugumo ekspertas posėdžio metu demonstravo, jog e. sveikatos sistemoje duomenys vis dar nesunkiai pasiekiami, viceministras ramino, teigdamas, jog situacija yra valdoma. Jis aiškino, kad visos institucijos sureagavo tinkamai.

Man kyla klausimas, kokį signalą mes siunčiame visuomenei, jeigu Seimas priima sprendimą, kad mes giname tokius žmones, o institucijos juos ima persekioti. Tai, manau, yra labai blogas signalas.

Kartu A. Šešelgis užsiminė, kad jam kyla klausimų dėl D. Povilaičio. Pasak jo, profesionalas turėtų žinoti, kaip elgtis identifikavus spragas. Jo teigimu, tą daryti reikėtų laikantis procedūrų.

Kokių konkrečių priemonių imtasi suradus šią spragą, viceministras prašė pakomentuoti e. sveikatos patarėjo Sveikatos apsaugos ministerijoje Lino Kavolio.

Pastarasis taip pat tvirtino, kad kylantys incidentai yra valdomi ir į juos yra reaguojama.

Jis pabrėžė, kad yra inicijuotas ir išorinis visos sistemos tyrimas, kuris padėtų identifikuoti visas esamas spragas.

„Turi būti sistemiškas požiūris ir po to turi būti normalus atrastų atvejų taisymas“, - posėdyje aiškino specialistas. Jis taip pat pabrėžė, kad nederėtų kalbėti, jog nieko šiuo klausimu nėra daroma.

„Norėtume, kad visos institucijos nebūtų traktuojamos, kad nereaguoja, nedaro. Tikrai šitas atvejis ne toks“, - apibendrino L. Kavolis.

Tačiau politikai skeptiškai vertina tokį ministerijos ramumą. Seimo Antikorupcijos komisijos darbo grupės posėdyje A. Bilotaitė klausė, kokį signalą valdžia siunčia žmonėms, jei pilietiškai besielgiantys ir apie problemas pranešantys piliečiai imami persekioti.

„Man kyla klausimas, kokį signalą mes siunčiame visuomenei, jeigu Seimas priima sprendimą, kad mes giname tokius žmones, o institucijos juos ima persekioti. Tai, manau, yra labai blogas signalas“, - piktinosi politikė.

Jai taip pat nesuprantamas buvo ir išsakytas kritiškas požiūris apie konkrečias spragas e. sistemoje prakalbusį D. Povilaitį. Pasak jo, tokiu būdu verčiama bijoti prabilti.

„Bijokite prabilti apie problemas arba jeigu prabilsite, tai žinokite, kaip tiksliai turite tai padaryti, neviešinkite nieko, nes čia mūsų reputacija gali sugriūti. Man asmeniškai keistas šis sprendimas, ir aš jo nesuprantu. Mes turime skatinti pilietiškumą, o ne bausti už jį“, - apibendrino A. Bilotaitė.

ELTA primena, kad nepasitenkinimas kilo, kai kibernetinio saugumo ekspertas D. Povilaitis, atskleidęs spragą e. sveikatos sistemoje, gavo pranešimą, kuriame deklaruoti įtarimai dėl neteisėto neviešų elektroninių duomenų stebėjimo, fiksavimo, perėmimo, įgijimo, pasisavinimo ir paskleidimo.

Tačiau Laisvės TV žurnalistė Rita Miliūtė, atlikusi tyrimą, teigia, kad nereikia būti specialistu, kad galėtum e. sveikatos sistemoje pasiekti asmeninius duomenis. Žurnalistė atskleidė, kad 40 mln. eurų kainavusi sistema neveikia tinkamai. Jos tvirtinimu, sužinoti A. Verygos asmens kodą užtruko vos kelias minutes.

Viešumoje pasklidus informacijai, kad e. sveikatos projektas įgyvendinamas galimai neskaidriai, Seimo narė A. Bilotaitė inicijavo parlamentinį tyrimą, kuris patvirtino, kad visi trys E. sveikatos projekto etapai buvo įgyvendinti netinkamai - sistema nepasiekė tikslų ir neteikia kokybiškų paslaugų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Na matote ,

kiek pamenu tą e sistemą ,, valstiečiai,, gavo palikimu ) Buvusios valdžios išleido didelę pinigų sumą , ją uždaryti ir įdiegti naują manau ,, valstiečiai,, nesiryžo taupumo sumetimais, nes biudžetui reikia pinigų algoms , pensijoms ir t.t. todėl ją gerino už papildomą sumą. Todėl ir nesuprantu Bilotaitės pasisakymų , nes ponia seime senokai ir tikrai turi žinoti kaip veikia e sveikata . Net aš girdėjau kalbas, kad tos ,,skylės,, buvusių , tam, kad toliau galėtų ,, įsisavinti,, biudžeto pinigus tipo paremontuodami . Gerai, kad išrinkome ,,ne tuos,, ir kranelis prisisuko .

...

Ir kas gali paneigt kad tos 'skylės' e'sistemoje buvo specialiai paliktos, GAL net jų aptikėjams 'premijų fondas' (už tylėjimą) įsteigtas, o čia kažkoks Tadas Blinda atsirado kuriam pinigai nereikalingi...

Na matote , aš nepritariu

Bilotaitei, nes nepritariu ir tiems , kurie pamatę nelaimę pirmiausiai filmuoja , o ne praneša tarnyboms. Ar Bilotaitė taip supranta drąsą ir pilietiškumą ? Norėčiau pamatyti ponios reakciją ir išgirsti pasisakymus , jei asmuo pamatęs jos name vagį pirmiausiai paviešintų feisboke . Pradėkime galvoti ir rinkti į valdžias atsakingai, o ne kalbančius , kad pakalbėti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS