D. Grybauskaitė: globalizacija turi tamsiąją pusę, bet jos atmesti negalima | KaunoDiena.lt

D. GRYBAUSKAITĖ: GLOBALIZACIJA TURI TAMSIĄJĄ PUSĘ, BET JOS ATMESTI NEGALIMA

  • 2

Jungtinėse Tautose (JT) viešinti prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pareiškė, kad globalizacija turi ir tamsiąją pusę, nes paskatino didesnę atskirtį ir nelygybę, tačiau ragino neatsisakyti tarptautiškumo idėjų.

„Negalime atmesti globalizacijos, nes su ja kovodami tapsime tik dar neturtingesni. Per pastaruosius 25 metus laisva prekyba daugiau kaip milijardui žmonių suteikė galimybę išvengti ypač didelio skurdo“, – JT Generalinėje Asamblėjoje Niujorke sakė šalies vadovė.

„Tačiau globalizacija turi ir savo tamsiąją pusę, su kuria turi būti kovojama, imantis veiksmų, kurie padėtų išvengti atskirties, nelygybės ir blogėjančių darbo standartų“, – pridūrė ji.

Stebėtojai sako, kad išaugusi turtinė nelygybė paskatino nacionalizmo nuotaikas, o tai turėjo įtakos kraštutinės dešinės politinių jėgų augimui Europoje.

D. Grybauskaitė teigė, jog tarptautinė bendruomenė negali leisti, kad „nacionalizmą ir susiskaldymą palaikantys balsai laimėtų prieš dialogą ir bendradarbiavimą“.

„Siekiant įveikti visus pagrindinius iššūkius – terorizmą ir klimato kaitą – bei suteikti galių moterims, nėra jokios kitos alternatyvos, tik dirbti kartu“, – kalbėjo šalies vadovė.

Ji taip pat paragino tobulinti tarptautinių institucijų veiklą, nes jos šiuo metu yra nepajėgios reaguoti į neteisėtą jėgos, cheminio ginklo naudojimą, skurdo ir ekonomikos iššūkius.

„Beveik per kiekvieną didžiulę krizę, su kuria susidūrėme per pastarąjį dešimtmetį – nuo Sirijos iki Ukrainos, nuo Mianmaro iki Jemeno, Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai nepavyko atlikti prasmingo vaidmens dėl valstybių nesugebėjimo pakilti virš nacionalinių interesų ir obstrukcinio veto teisės naudojimo“, – teigė D. Grybauskaitė.

Pasak jos, masinio naikinimo ginklams naikinti įsteigtos organizacijos „yra nepajėgios įveikti diktatorių, kuriančių branduolinius ginklus ir naudojančių cheminį ginklą prieš piliečius“.

Prezidentė kritikavo ir Pasaulio prekybos organizaciją, jog pasikeitimų bangai apimant pasaulio ekonomiką ši „tampa paralyžiuota“, o didėjanti pasaulinės prekybos įtampa „gali nubraukti mūsų pasiekimus tvarios plėtros ir skurdo mažinimo srityse“.

„Kartu turime pripažinti, kad mūsų institucijos nėra idealios. Jos gali būti biurokratiškos, išlaidžios ir neatskaitingos. Tačiau būtent mes, valstybės narės, jas įkūrėme, tad privalome jas tobulinti ir pritaikyti naujoms realijoms“, – kalbėjo šalies vadovė.

Niujorke viešinti D. Grybauskaitė taip pat vadovaus pasaulio moterų lyderių diskusijai „Ekonominis augimas per moterų įgalinimą“.

Ji taip pat perdavė JAV senatoriaus Johno McCaino (Džono Makeino) našlei Cindi (Sindi) neseniai mirusiam įstatymų leidėjui skirtą Lietuvos valstybinį apdovanojimą.

GALERIJA

  • D. Grybauskaitė: globalizacija turi tamsiąją pusę, bet jos atmesti negalima
  • D. Grybauskaitė: globalizacija turi tamsiąją pusę, bet jos atmesti negalima
  • D. Grybauskaitė: globalizacija turi tamsiąją pusę, bet jos atmesti negalima
  • D. Grybauskaitė: globalizacija turi tamsiąją pusę, bet jos atmesti negalima
  • D. Grybauskaitė: globalizacija turi tamsiąją pusę, bet jos atmesti negalima
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

geras

kom tik pridursiu jai pofyg visi ir viskas nes isivaizduoja visatos bamba nes ta globalizacija /mafija/ jair palaiko ......

na manyciau susidaro toks vaizdelis

kad pati visa ta bordely daro kartu su globolistais kosmopolitais ,lyberastais ,gejais ,lezbietem feministem , kol zmones pradejo visam pasauly [ ypaac europoje] krypt y desiny nacionalizma su tikslu issaugot valstybe ,seima ,tevyne, tauta , ir savo rankom sukurta turta .... Bet tai sakydama turi galvoje kazka kurie neva tai daro ...bet gink dieve ne ji ne amerikonas ir ne tie anksciau isvardinti pasaulio atmatos.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS