„Darbiečiai“ ir liberalai neprieštarauja dėl partijų teistumo nurodymo: pasiūlymas nekelia alergijos | KaunoDiena.lt

„DARBIEČIAI“ IR LIBERALAI NEPRIEŠTARAUJA DĖL PARTIJŲ TEISTUMO NURODYMO: PASIŪLYMAS NEKELIA ALERGIJOS

Prasidėjus diskusijoms, ar teistoms partijoms reikėtų rinkimų anketoje pateikti informaciją apie padarytus nusikaltimus, neseniai MG Baltic bylos nuosprendžio sulaukusios Darbo partija ir Liberalų sąjūdis teigia, kad tokiam pasiūlymui neprieštarauja. Šių partijų nuomone, iniciatyva rinkėjų požiūrio į juos nekeistų.

„Seimo narių iniciatyvą vertinu kaip siekį papolitikuoti iš esamos situacijos ir pašokti ant inkvizicijos laužo, daug tokių teisuolių atsiradę pas mus, tai tegul šoka“, – Eltai teigė Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

Politiko teigimu, šios iniciatyvos įgyvendinimas nekenks partijos įvaizdžiui. Jo nuomone, sunkesnė situacija šiuo atveju būtų Liberalų sąjūdžiui.

„Darbo partija vis tiek jau seniai yra teisti didžiosios visuomenės dalies akyse. Liberalams gal šiek tiek sunkiau ir skausmingiau tas dalykas, mums tai neturės įtakos jokios“, – sakė politikas.

Darbo partija vis tiek jau seniai yra teisti didžiosios visuomenės dalies akyse.

Savo ruožtu, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas mano, kad partijos įvaizdžiui labiau pakenkė 2016 metų įvykiai. Liberalo teigimu, iniciatyvos įgyvendinimas neturėtų įtakos jų partijai ar rinkėjams.

„Kažkoks įrašas nežinau, ar begalėtų ką nors pakeisti, jeigu jį reiktų įrašyti. Visa Lietuva šneka dabar apie tai, kad liberalams kliuvo tokia lemtis. Mes tiek tų reputacinių smūgių turėjome, atlaikėme ir mes, ir mūsų rinkėjai“, – dėstė E. Gentvilas.

Liberalas tikina, kad partijos situacija dar gali keistis dėl teikiamo skundo Lietuvos Aukščiausiajam Teismui

„Jeigu tektų rašyti, tai ką darysi. Kadangi mes teikėme skundą kasaciniam teismui, jis gali panaikinti šį teistumą, gali taip atsitikti. Kalbėti apie tai, kad mums teks nurodyti, dar gali būti per anksti“, – pabrėžė jis.

Valdančiajai koalicijai priklausantis politikas pritaria A. Mazuronio nuomonei, kad pasiūlymas yra logiškas.

„Pirmas įspūdis man nekelia alergijos, aš suprantu tą teisinę logiką ir ji yra logiška“, – sakė E. Gentvilas.

ELTA primena, kad Seime – siūlymas teistoms politinėms jėgoms Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) anketoje rinkėjams pateikti informaciją apie padarytus nusikaltimus. Tokią prievolę numatančias Rinkimų kodekso pataisas šią savaitę registravo grupė Seimo opozicijos narių.

Šiuo metu kandidatai VRK anketose privalo pateikti informaciją apie savo teistumą. Siūloma, kad rinkimuose dalyvaujantys politikai privalėtų nurodyti ir jį iškėlusios partijos padarytas nusikalstamas veikas. Taip pat būtų privalu nurodyti, ar dėl panašių nusikaltimų yra teistos ir politinės jėgos, kurioms kandidatas kada nors priklausė.

Be oficialiųjų anketų, informacija apie politinės jėgos nusikaltimus būtų nurodoma VRK leidžiamuose kandidatų ir partijų, jų rinkiminių sąrašų plakatuose. Tuo metu nenurodžius informacijos apie padarytas nusikalstamas veikas, būtų laikoma, kad kandidatas ar partija šiurkščiai pažeidė Rinkimų kodeksą.

Apeliacinis teismas lapkričio 22 d. pripažino kaltais visus anksčiau „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje išteisintus asmenis. Teismas dėl korupcinių nusikaltimų kaltais pripažino buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) viceprezidentą Raimdoną Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį, jiems atitinkamai skirtos 6 ir pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmės.

Teismas taip pat kaltais dėl nusikalstamų veikų pripažino ir anksčiau išteisintus juridinius asmenis byloje – „MG Grupę“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją. Juridiniams asmenims skirtos piniginės baudos.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Laikas

Laikas darbo partijos nariams atimti pilietybes ir su uspasskichu išlydėti už tvoros į baltarusiją. Kada vsd peadės dirbti.

Verslo sluoksniuose

teistumas - autoritetas! Tai negi politikai prastesni?

Kuba

Būtų normali opozicija, o ne politinė pašluostė boikotuotų seimo darbą ir kviestų pasipriešinimo akcijai, kada korupcionierių gaujų neliktų Seime..jeigu tai būtų tikra opozicija..iš to ir matome kas jie yra..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS