Dauguma partijų taupo Seimo rinkimams: kandidatams į prezidentus neišlaidauja | KaunoDiena.lt

DAUGUMA PARTIJŲ TAUPO SEIMO RINKIMAMS: KANDIDATAMS Į PREZIDENTUS NEIŠLAIDAUJA

Artėjant politinių kampanijų registravimo pabaigai, pasiskelbę kandidatai į prezidentus ir toliau renka aukas. Kol kas pilniausia sąskaita ir toliau gali džiaugtis „valstiečių“ kandidatas Aurelijus Veryga. Savo ruožtu, kol kas nė euro paramos negavęs Darbo partijos kandidatas Andrius Mazuronis tikina, kad jo vadovaujama politinė jėga taupys Seimo rinkimams, tad prezidento ir Europos Parlamento (EP) rinkimams skirs mažiau finansų.

A. Mazuronio taktikos laikytis ketina bene visos, šiais metais net trijuose rinkimuose dalyvausiančios partijos. Kol vienos politinės jėgos finansus skirstė atsižvelgdamos į tai, kiek pinigų atseikėjo prieš penkerius metus vykusiems prezidento ir EP rinkimams, atsiranda ir tokių, kurios šalies vadovo rinkimams skirs dvigubai mažiau nei 2019 m.

Valdančiąją daugumą sudarantys konservatoriai šiuose šalies vadovo rinkimuose iškėlė dabartinės premjerės Ingridos Šimonytės kandidatūrą, partija ją rėmė ir 2019 m. prezidento rinkimuose. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) rinkimų štabo vadovas Mindaugas Lingė patikino, kad šalies vadovo ir EP rinkimams skirs panašią sumą kaip ir prieš penkerius metus.

„Preliminariai, prezidento rinkimams planuojame skirti iki 500 tūkst. eurų, o EP – iki 200 tūkst. eurų. Orientuojamės į prieš penkerius metus buvusių rinkimų skaičius“, – Eltai teigė M. Lingė.

Preliminariai, prezidento rinkimams planuojame skirti iki 500 tūkst. eurų, o EP – iki 200 tūkst. eurų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, prieš penkerius metus I. Šimonytės kandidatūrą rėmę konservatoriai prezidento rinkimams skyrė 470 tūkst. eurų, o Europos Parlamento – 131,6 tūkst. eurų.

Tiesa, kandidatė I. Šimonytė dar nepateikė dokumentų VRK ir nėra registruota kaip oficiali politinės kampanijos dalyvė.

Tuo metu konservatorių koalicijos partnerė Laisvės partija sako, kad didžiausią sumą ketina skirti spalį vyksiantiems Seimo rinkimams, o bendroje sumoje visiems trims šiais metais vyksiantiems rinkimams skirs iki pusės milijono eurų.

„Visiems trims rinkimams skirsime iki pusės milijono eurų. Didžiausią sumą planuojame skirti Seimo rinkimams, tad sumos prezidento ir EP rinkimams bus mažesnės. Daugiau tikimasi iš aukų sugeneruoti“, – Eltai teigė už Laisvės partijos rinkimus atsakinga Iveta Paludnevičiūtė.

„Laisviečių“ keliamas kandidatas Dainius Žalimas sulaukė 15 935 eurų aukų, iš kurių 8,5 tūkst. eurų skyrė partija. Tarp buvusio Konstitucinio Teismo pirmininko aukų yra ir bene mažiausia, 1 euro, parama iš fizinio asmens.

Visgi, pilniausia jau turima rinkimine sąskaita vis dar išsiskiria Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas Aurelijus Veryga. Buvusio sveikatos apsaugos ministro aukų suma siekia 161 tūkst. eurų, visa šią sumą skyrė partija.

„Prezidento rinkimams skirsime apie 250 tūkst. eurų. Tai priklausys dar ir nuo to, ar kandidatas papuls į antrą turą. Europos Parlamento rinkimams skirsime apie 300 tūkst. eurų“, – Eltai sakė rinkimų štabo vadovė Vaida Pranarauskaitė.

Tačiau 2019 m. prezidento rinkimuose buvusio premjero Sauliaus Skvernelio kandidatūrą rėmę „valstiečiai“ pastarajam atseikėjo 585 tūkst. eurų.

Paties S. Skvernelio įkurta Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ šalies vadovo rinkimuose iškėlė Giedrimo Jeglinsko kandidatūrą.

„Neturime sudėlioto biudžeto, kiek rinksime lėšų. Visi trys rinkimai svarbūs, bet didžiausias dėmesys bus skiriamas parlamento rinkimams“, – sakė partijos rinkimų štabo vadovas Lukas Savickas.

Kol kas partija jam skyrė 30 tūkst. eurų, iš viso politiko sąskaitoje 30 506 eurai.

Tuo metu vos prieš kelias savaites Darbo partijos iškeltas A. Mazuronis kol kas nėra gavęs nė vieno euro. Pasak paties partijos pirmininko, dėl praėjusių metų rudenį vadinamojoje „MG Baltic“ byloje gautų baudų, „darbiečiai“ daug finansų rinkimams taip pat negalės skirti.

„Labai nedaug lėšų planuojame skirti, kadangi lėšas visas iš mūsų paėmė. Esame susimokėję tas nelemtas baudas, kurios yra pakankamai didelės, tai mes minimaliai pinigų išleisime tiek prezidento, tiek EP rinkimams, nes viską, ką sutaupysime ir visus turimus likučius planuojame panaudoti Seimo rinkimams“, – sakė A. Mazuronis.

Didėja ir nepriklausomų kandidatų aukų krepšelis

Dabartinis šalies prezidentas Gitanas Nausėda kol kas savo sąskaitoje turi 21 990 eurų, iš kurių beveik 18 tūkst. eurų atseikėjo interneto prietaisų gamybos įmonės „Teltonika“ įkūrėjas Arvydas Paukštys. Dar 4 tūkst. eurų skyrė kandidato rinkiminio štabo narė Gerda Gintautė. Po 2019 m. rinkimų G. Nausėda deklaravo surinkęs 273 365 eurus fizinių asmenų aukų.

Tuo metu į prezidentus kandidatuojančio advokato Igno Vėgėlės rinkimų sąskaitoje šiuo metu surinkta 68 701 euras. Pats kandidatas į šią sumą įnešė 10 tūkst. eurų. Be jau anksčiau minėtų rėmėjų, 3 770 eurų pervedė kandidato mama Eligija Vėgėlienė. Prie paramos kandidatui prisidėjo ir I. Vėgėlę remiančiai Mindaugo Puidoko partijai Krikščionių sąjunga priklausantis Panevėžio visuomenininkas Petras Luomanas.

Gydytojo Eduardo Vaitkaus rinkiminėje sąskaitoje – 22 361 eurų, kandidato Valdo Tutkaus sąskaitoje – kiek daugiau nei 2 tūkst. eurų.

Nepriklausomas kandidatas Zenonas Andrulėnas kol kas finansinės paramos nėra sulaukęs.

Renka finansus ir Europos Parlamento rinkimams

VRK duomenimis, kol kas didžiausią sumą (42 383 eurų) rinkimams į Europos Parlamentą turi surinkęs Nacionalinis susivienijimas, iš kurių 40 tūkst. eurų atseikėjo partija.

Demokratai „Vardan Lietuvos“ savo krepšelyje turi 15 tūkst. eurų. Visus šiuos pinigus skyrė pati partija.

Savo kandidato į prezidento postą nekeliantys socialdemokratai rinkimams į Europos Parlamentą yra surinkę 11 161 eurų, visą šią sumą skyrė politinė jėga. 2019 m. šiems rinkimams jie skyrė 167 253 eurų.

Tuo metu bene 132 tūkst. eurų 2019 m. EP rinkimams skyrę konservatoriai šiuo metu yra pervedę 10 tūkst. eurų.

Tokią pat sumą šiems rinkimams kol kas yra atseikėję ir „valstiečiai“, kurie 2019 m. rinkimams skyrė 170 tūkst. eurų.

Šiek tiek mažiau, 7 119 eurų, yra surinkusi Laisvės partija. Tarp jiems aukojančių yra ir Tauragės politiko Tomo Arvasevičiaus ir verslininko Donato Frejaus pavardės.

Kol kas bene mažiausiai surinkęs Liberalų sąjūdis savo sąskaitoje turi 4 361 eurų. Tarp aukotojų yra ir parlamentarai Eugenijus Gentvilas, Andrius Bagdonas bei Romualdas Vaitkus.

Tuo metu Tautos ir teisingumo sąjunga, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga ir Lietuvos žaliųjų partija savo sąskaitose kol kas neturi nei cento.

ELTA primena, kad Lietuvos prezidento rinkimai vyks šių metų gegužės 12 dieną.

EP rinkimai vyks birželio 6–9 dienomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ALGIRDAS.

Dėl lėšų trūkumo KAM , SIŪLAU NEFINANSUOTI PARTIJŲ DALYVAVIMO RINKIMINĖSE KOMPANIJOSE , lai dalyvauja rinkimuose savomis partijų lėšomis , O LĖŠAS TAUPYKIME KRAŠO APSAUGAI .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS