Dėl Astravo V. Landsbergis kreipėsi į VGT: slapukavimai lemia nelaimes | KaunoDiena.lt

DĖL ASTRAVO V. LANDSBERGIS KREIPĖSI Į VGT: SLAPUKAVIMAI LEMIA NELAIMES

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, Sąjūdžio prieš Astravo AE garbės pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis kreipėsi į Valstybės gynybos tarybos (VGT) narius teigdamas, kad dar vienas susitarimas tarp Baltijos šalių dėl elektros energijos nepirkimo iš Astravo atominės elektrinės (AE) apskritai nereikalingas.

„Šiomis dienomis Valstybės gynimo taryba galimai tvirtins nutarimą, kuris dar kartą užtikrintų, kad Lietuva „sieks“ susitarimo su Rusijos įtakojamomis Latvija ir Estija, kad į Baltijos šalių elektros rinką nepatektų elektros energija iš nesaugias atomines elektrines eksploatuojančių trečiųjų šalių, nors tokio naujo susitarimo apskritai nė nereikia. Atrodo, kad tai tik priedanga gaišačiai atidėliojant konkrečias Lietuvos energetikos gynybos priemones ir siekis visai kitų tikslų“, – kreipimesi į VGT, kurį Eltai taip pat pavyko gauti, teigia V. Landsbergis.

Profesorius primena, kad trišalis susitarimas, pagal kurį Astravo elektra neturėtų patekti į Baltijos rinkas, buvo pasirašytas dar 2018 m.

Lietuvos pozicija turėtų būti lietuviška – konkreti ir nuoširdi. Slapukavimai lemia nelaimes.

„Trys Baltijos šalys jau 2018 m. pasirašė tokį susitarimą ir pagal jį Astravo elektra nepateks į Baltijos rinkas, tačiau norima šį susitarimą panaikinti ne vien Latvijos ir Estijos atsimetimu, bet ir Lietuvos sutikimu jį išplauti neva techniškai. Tokias kažkieno užduotis galimai vykdo ministras Žygimantas Vaičiūnas. Lietuvos pozicija turėtų būti lietuviška – konkreti ir nuoširdi. Slapukavimai lemia nelaimes“, – teigė V. Landsbergis.

„Svarbu užtikrinti, kad Lietuva nebūtų pajungta agresyviai Kremliaus iniciatyvai – nei kaip nešvarią energiją transportuojanti ir iš to „uždirbanti“ šalis, nei savo rezerviniais pajėgumais“, – teigia jis.

ELTA primena, kad branduolinio kuro krovimo į Baltarusijos atominės elektrinės pirmojo bloko reaktorių pradžia (fizikinis paleidimas) numatyta penktadienį, rugpjūčio 7-ąją.

Valstybės gynimo tarybą sudaro vyriausiasis valstybės ginkluotųjų pajėgų vadas – prezidentas Gitanas Nausėda, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir kariuomenės vadas generolas majoras Valdemaras Rupšys.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

klausyk

bergateivi ar ne eurosingeris tau persa sia minti juk zinai kad /runkeliai taves nekencia o dabar bunda ir visi lieka tik savanaudziai prieplakos tai gal apsiramink su visa sudhebra nes /runkeliams / geriausias variantas nesipykt su kaimynais o turet abipuse nauda pasijungus Kruoni bet tmavo kapitalistyne hebra ir toliau nori smaugt /runkelius/ ......

Kodėl toks nesąžiningas?

Papūne,rojaus kūrėjau,kodėl neatsisakai Maskvos suteiktų privelegijų?Pavyzdžiui profesoriaus vardo.Juk esi ne joks profesorius.Apkalbi kariškius pensininkus,kad jie neatsisako Maskvos pensijų,o ką darai patsai papūne?Kiek lietuviams kainuoja tavo apsauga,tai kodėl ne Maskva moka?Juk saugo tamstą ne nuo Maskvos.

Sudie proteli

Tu nukvakėli,pretenzijas reikšk tam,kas duoda tai elektriniai veikti leidimus,o ne nesąmones pliurpk.Juk elektrinė,nuo jos statybos pradžios,prižiūrima Pasaulinės Atominės energetikos tarnybos.Tai ką,jau Maskvos profesorius ir ja nepasitiki?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS