Dėl Darbo partijos kandidatų finansų bus parlamentinis tyrimas? | KaunoDiena.lt

DĖL DARBO PARTIJOS KANDIDATŲ FINANSŲ BUS PARLAMENTINIS TYRIMAS?

  • 0

Dėl Darbo partijos kandidatų finansų, kai į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą kandidatuojantys politikai didelėmis sumomis parėmė savo kampanijas, opoziciniai konservatoriai gali siekti inicijuoti ir parlamentinį tyrimą.

Šaukti neeilinę sesiją su siekiu inicijuoti atitinkamą komisiją konservatoriai imtųsi, jei matytų, kad stringa Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) tyrimas, ir iki savivaldos rinkimų kovo 1 dieną nebus atsakymo dėl „darbiečių“ finansų skaidrumo, pirmadienį per spaudos konferenciją Seime pranešė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Andrius Kubilius.

„Mes kreipėmės į Seimo pirmininkę dėl Darbo partijos rinkimų kampanijos Vilniaus mieste finansavimo, sulaukėme, kaip ir galima buvo tikėtis, iš pirmininkės, kuri yra ir Darbo partijos pirmininkė, atmestinio požiūrio. Tas mūsų nenustebino. (...) Savo ruožtu esame kreipęsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją, kuri turi ir pareigą, ir daug įgaliojimų, kad pilnas tyrimas būtų nedelsiant pradėtas ir įvykdytas. Tame tyrime turi dalyvauti Valstybinė mokesčių inspekcija, bet gali būti pasitelkiama ir prokurorų pagalba. Deja, ligšiolinė patirtis , kad tokie tyrimai labai greitai gali nueiti biurokratiniu keliu ir jokių rezultatų galima greitu laiku nesulaukti“, - sakė A.Kubilius.

Anot Seimo opozicijos lyderio, tokiu atveju konservatoriai su situacija nesitaikstytų ir imtųsi iniciatyvos atlikti parlamentinį tyrimą, šaukdami neeilinę parlamento sesiją.

Neeilinė Seimo sesija rengiama ne mažiau kaip trečdalio parlamentarų raštišku reikalavimu.

„Tuo atveju, mes su tuo nesitaikstysime ir tokiu atveju sieksime surengti neeilinę Seimo sesiją, kuri galėtų vienokiu ar kitokiu būdu inicijuoti parlamentinį tokių finansavimo aplinkybių tyrimą. Mes turbūt per artimiausias porą savaičių apsispręsime, ar verta daryti tokį žingsnį, bet šio klausimo tikrai nepaliksime savieigai ir reikalausime, kad iki savivaldos rinkimų tyrimo rezultatai būtų viešai žinomi“, - pabrėžė A.Kubilius.

Sausio pradžioje jis kreipėsi į Seimo pirmininkę „darbietę“ Loretą Graužinienę, kad būtų ištirtas jos vadovaujamos Darbo partijos rinkimų kampanijos finansavimas, atkreipdamas dėmesį į tendenciją, kad „Darbo partijos nariai šios partijos veiklą remia didžiulėmis sumomis, kurios sunkiai galėtų būti paaiškinamos jų gaunamomis pajamomis“.

Opozicijos lyderis atkreipė dėmesį į keletą įtarimų jam sukėlusių finansavimo atvejų. A.Kubiliaus pateiktais duomenimis, Darbo partijos kandidatas į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą Ritas Vaiginas per kelias pastarąsias kampanijas rinkimams skyrė daugiau kaip 115 tūkst. litų (per 33 tūkst. eurų). „Darbietis“ R.Vaiginas BNS tvirtino, kad jo šeimos pajamos, kurios visos deklaruotos, leido kampanijoms skirti tokias lėšas per trejus metus.

Konservatorius savo kreipimesi minėjo ir jaunąjį „darbietį“ Beną Cechanavičių, M.Romerio universiteto ketvirtakursį, kuris Darbo partijos rinkimų kampanijai skyrė 10 tūkst. litų (2900 eurų). Žiniasklaidoje skelbta ir daugiau atvejų, kai „darbiečių“ kandidatai savo rinkimų kampanijas finansavo didelėmis sumomis.

TS-LKD frakcijos Seime seniūnui A.Kubiliui „darbiečių“ dosnumas sukėlė įtarimų, ar tokiu būdu nėra naudojami pinigai iš partijos „juodosios buhalterijos“.

Įstatymai gyventojams leidžia paaukoti politinėms kampanijoms ne daugiau kaip 10 proc. metinių pajamų, tačiau kandidatams remiant savo pačių rinkimų kampaniją šis ribojimas netaikomas.

Kovo 1-ąją Lietuvoje bus renkamos savivaldybių tarybos ir merai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS