Deramasi dėl 3 mln. eurų teatrams finansuoti | KaunoDiena.lt

DERAMASI DĖL 3 MLN. EURŲ TEATRAMS FINANSUOTI

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson sako, kad šiuo metu Vyriausybėje dar vyksta derybos dėl finansavimo valstybinių ir nacionalinių teatrų ir koncertinių įstaigų veiklai, tam prašoma papildomai skirti 3 mln. eurų.

Teatrai, nuo šio rugsėjo dėl įstatymų pataisų netekę galimybės prašyti paramos veiklai iš Kultūros rėmimo fondo, prašė ministerijos numatyti kuriamoje Profesionaliojo scenos meno veiklos nacionalinėje programoje 10 mln. eurų.

„Dėl lėšų nuogąstauti nereikia: bet kokiu atveju, ar tai bus gauta papildomų lėšų iš biudžeto, kai bus paskutinės derybos, ar bus iš vidinių resursų, faktas, kad mes žingsnio atgal nežengsime, tikrai užtikrinsime tą finansavimą, nuogąstauti tikrai nereikėtų. Derybose buvo numatyta minimali suma – 3 mln. eurų, laikomės tos pozicijos, kad reikėtų užtikrinti. Na, o poreikiai visų yra daug didesni, svajonių yra žymiai daugiau, kurias norime įgyvendinti, kitą vertus, turime ir antrą lazdos galą, žinome, kad Lietuva neturi biudžeto, kuris yra guminis“, - žurnalistams ketvirtadienį sakė ministrė.

Na, o poreikiai visų yra daug didesni, svajonių yra žymiai daugiau, kurias norime įgyvendinti, kitą vertus, turime ir antrą lazdos galą, žinome, kad Lietuva neturi biudžeto, kuris yra guminis.

Anot jos, nacionalinė programa jau parengta, jos ruošinys išsiųstas visiems teatrų ir koncertinių organizacijų vadovams bei bus su jais aptariamas ministerijoje penktadienį. Jei programai bus pritarta, artimiausiu metu bus ruošiamasi jos startui nuo kitų metų sausio.

Pernai priėmus naujos redakcijos Teatrų  ir koncertinių įstaigų įstatymą, numatyta, kad 2018 metų sausį turi pradėti veikti kultūros ministro patvirtinta Profesionaliojo scenos meno veiklos nacionalinė programa. Kultūros ministerijos teigimu, pokyčiai yra aktualūs 20-čiai ministerijai pavaldžių nacionalinių ir valstybinių kultūros įstaigų.

Programos lėšomis turi būti finansuojama nacionalinių, valstybinių teatrų  ir koncertinių įstaigų meninė veikla, tai yra statomi spektakliai, rengiami koncertai. Iki šiol pinigų tokiai veiklai kultūros įstaigos iš dalies gaudavo iš Kultūros rėmimo fondo, dalyvaudamos Kultūros tarybos skelbiamose atrankose. Tačiau pakeitus įstatymą nuo kitų metų pagrindinės šalies kultūros įstaigos lėšų iš Kultūros tarybos gali tikėtis tik kultūros edukacijai, bet ne meninei veiklai.

Ministerijos teigimu, iš Kultūros rėmimo fondo teatrai kasmet gaudavo iki 1 mln. eurų.

Galimybės gauti papildomų lėšų neužsitikrinę įstaigų vadovai teigė, jog tai sukels problemų kitų metų repertuarui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS