E. Gentvilas: nesuprantu, kodėl konservatoriai nepasirašo susitarimo dėl gynybos | KaunoDiena.lt

E. GENTVILAS: NESUPRANTU, KODĖL KONSERVATORIAI NEPASIRAŠO SUSITARIMO DĖL GYNYBOS

Komentuodamas uždelstą pasirašyti partijų susitarimą dėl gynybos, Seimo narys Eugenijus Gentvilas teigė, kad dėl to kalčiausi konservatoriai.

Liberalų lyderis „Žinių radijui „aiškino, kad gali suprasti, kodėl vidinių konfliktų draskomi socialdemokratai nesutinka pasirašyti susitarimo, tačiau negali paaiškinti, kodėl šį, jo nuomone, pozityvų valstybės ateičiai dokumentą sustabdė konservatoriai.

Anot E. Gentvilo, anksčiau Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir buvo sakęs, kad pasiekus 2 proc. BVP finansavimo gynybai ribą reikia sustoti. Tačiau dabar, pasak liberalo, yra aiškiai įrašytas siekis išlaidas gynybai didinti tolygiai ir atsižvelgiant į geopolitines aplinkybes.

„Kodėl šitas dalykas konservatoriams netiko ir būtent jie sustabdė pasirašymą sausio mėnesį, aš negalėčiau paaiškinti. Faktas kaip blynas, būtent konservatoriai sustabdė, mano manymų, pozityvų visos valstybės ateičiai dokumento pasirašymą“, - apibendrino E. Gentvilas.

Faktas kaip blynas, būtent konservatoriai sustabdė, mano manymų, pozityvų visos valstybės ateičiai dokumento pasirašymą.

Lietuvos partijos nesutaria, ar Lietuva, pasiekusi 2 proc. nuo BVP finansavimo gynybai lygį, turėtų sustoti, ar išlaidas didinti toliau - iki 2,5 proc. nuo BVP.

Konservatoriai teigia, kad Lietuva, atsižvelgdama į kylančias grėsmes ir saugumo poreikius, turi nuosekliai didinti gynybos finansavimą ir pasiekti 2,5 proc. nuo BVP ribą. Tuo tarpu socialdemokratai ragina sustoti ties 2 procentais ir orientuotis į socialines valstybės problemas.

V. Pranckietis, trečiadienį „Žinių radijui“ komentuodamas šią diskusiją dėl skiriamų išlaidų gynybai, taip pat kritikavo konservatorius, nes šie, pasak jo, kalbėdami apie išlaidų didinimą iki 2,5 proc., realiai net nebalsavo už tai, kad būtų pasiekti 2 procentai.

„Nebalsuodami už biudžetą konservatoriai nebalsavo ir už tuos du procentus“, - kalbėjo V. Pranckietis, pabrėždamas, kad 2018 m. biudžetui pritarė 84 balsavę Seimo nariai, tarp kurių nebuvo konservatorių. „Taigi tarp jų nebuvo tų partijų, kurios dabar kalba apie didesnį finansavimą“, - akcentavo V. Pranckietis.

Ateinančiais metais planuojama, kad Lietuva įgyvendins savo įsipareigojimus NATO ir skirs 2 proc. gynybai. Tuo tarpu šiemet išlaidos gynybai turėtų siekti 1,8 proc. BVP.

Pozicijoje esančių partijų siūlomame susitarime kalbama apie tai, kad 2018 pasiekus 2 proc. BVP, išlaidos gynybai turėtų tolygiai didėti. Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis yra suabejojęs, ar siūlomame pasirašyti atnaujintame partijų susitarime dėl gynybos, saugumo ir užsienio politikos gairių yra įtvirtinta pozicija, deklaruojanti siekį stiprinti šalies gynybinius pajėgumus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tai

karo kurstymo propoganda ir jei didziosios imperijos pesasi tai smulkiosios laizo joms padurkus ir jei kiltu 3 P tai mes 1 taptume /karstais blynais/ o gaubicos musulmonu bus priduotos metlauzui uz kuriuos konjuknevic nupirks azuoliuku masinems kapavietiems.......

APGAUDINĖJIMO versijos kartojasi /išseko "baterijos"/

GENTVILAI,------juk esate VIENAS iš konservatliberalų CHUNTOS dalyvių prisidėjęs ŽMONIŲ skurdinime,--------tik KVAILYS gali nesuprasti KONSERVATORIŲ "ėjimo"--juk jie ieško ASILŲ/gyventojų/,kad NEVA rūpinasi žmonių gerove aukodami saugumą,--------tai aiškiai matoma AFERA-- juk taip kažkada SIŪLĖ šutvės lyderis PAULAUSKAS / nusipelnęs gyventi geriau/-------kad papultų į seimą,-------ši CHUNTA turėtų SUVOKTI,kad į seimą papuls TIE--kurie konkrečiai dirbs gerinant ŽMONIŲ gyvenimą,-------įvairiomis AFEROMIS gyventojų apgauti NEPAVYKS. Ir dar,GENTVILAI,----pats ir panašūs į tave- privalo SUVOKTI,kad esate išsikrovęs BALASTAS -- tad užleiskite vietą profesionaliam JAUNIMUI.

Bokis

Per 27 nepriklausomybes metus, manau turetu buti aisku, kas kam dirba...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS