Estija ketina padėti Lietuvai sustiprinti sienos su Baltarusija apsaugą | KaunoDiena.lt

ESTIJA KETINA PADĖTI LIETUVAI SUSTIPRINTI SIENOS SU BALTARUSIJA APSAUGĄ

Estija ketina padėti Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybai, patiriančiai padidėjusį spaudimą dėl Baltarusijos režimo skatinamo neteisėtų migrantų antplūdžio, antradienį pranešė visuomeninis transliuotojas ERR.

Estija pagalbą Lietuvai suteiks pagal Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros (FRONTEX) programą.

„Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros (FRONTEX) iš tikrųjų kreipėsi į valstybes nares, įskaitant Estiją, prisidėti prie papildomos paramos apsaugant Lietuvos sieną. Buvo paprašyta pagalbos papildomų pareigūnų ir technikos pavidalu, ir tai Estija kartu su kitomis [šalimis] siūlo Lietuvai“, – sakė Estijos policijos ir sienos apsaugos valdybos Tarptautinio bendradarbiavimo biuro vadovė Helen Neider-Veerme (Helen Neider-Vermė).

Ji pridūrė dėl saugumo priežasčių negalinti atskleisti išsamesnių detalių apie šiuos planus.

„Ateityje pareigūnų skaičius ir technikos kiekis smarkiai priklausys nuo dabartinės padėties. Kintant migracijos spaudimui, tai bus nuolat svarstoma, ar indėlį saugant Lietuvos sieną reikia sumažinti, ar dar labiau padidinti, – sakė H. Neider-Veerme. – Tiek Estijos, tiek kitų [šalių] pareigūnai, dalyvausiančių bendroje operacijoje, įsitraukimo į sienos stebėjimą mastas taip pat priklausys nuo tolesnių įvykių prie Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių sienų.“

Lietuva pastarosiomis savaitėmis sulaukia daugiau iš Baltarusijos neteisėtai atvykstančių migrantų, kuriems, kaip manoma, sieną pasiekti padeda  kaimyninės šalies tarnybos. Šis antplūdis laikomas Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos kerštu už Lietuvos pastangas užtikrinti didesnį Europos spaudimą Minsko režimą dėl žmogaus teisių pažeidimų.

Per praeitus metus buvo sulaikytas 81 žmogus, neteisėtai atvykęs į Lietuvą iš Baltarusijos. Nuo šių metų pradžios tokių sulaikytųjų buvo jau mažiausiai 405. Dauguma jų yra irakiečiai, atskrendantys į Minską iš Bagdado užsakomaisiais reisais.

Pasak H. Neider-Veerme, FRONTEX nuolat stebi padėtį prie ES išorinių sienų ir yra pasiruošusi prireikus pasiųsti į pagalbą bloko narėęms papildomų pareigūnų arba įrangos.

Tokių bendrų operacijų kaštai apmokami iš agentūros biudžeto.

Pasiūlymui suteikti pagalbą užtikrinant Lietuvos sienų apsaugą taip pat turėtų patvirtinti Estijos vyriausybė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Jes

Šūdą mala,savo solidarumą geriau įsikiša sau į uodegą,vežkit stulpų tvorai skardos ir spygliuotos vielos,vietoj deklaracijų.

Anonimas

Zodziai vien zodziai viedmainiu sneka oka konkreciai gal kelis zmogeliukus atsius paveizeti.Nors musu PASIENIO APSAUGOS TARNYBA tikrai geri profai bet kai siena 600 km ir dar politikai jiems risa rankas su ivariomis zmogaus teisemis belieka konstaktuoti fakta kiek ateis tiek reikes priimti

neskaitęs

gal AK47 su šoviniais paskolins?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS