Eurokomisaras T. Bretonas ketina atvykti į Lietuvą dėl situacijos su Kinija | KaunoDiena.lt

EUROKOMISARAS T. BRETONAS KETINA ATVYKTI Į LIETUVĄ DĖL SITUACIJOS SU KINIJA

Už Europos Sąjungos vidaus rinkas atsakingas Europos Komisijos narys Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas) artimiausiu metu ketina atvykti į Vilnių ir domėtis situacija dėl Kinijos spaudimo šalies verslui.

Eurokomisaras tai pareiškė antradienį po neformalaus ES Konkurencingumo tarybos posėdžio Paryžiuje. Apie tai antradienį pirmas pranešė nacionalinis transliuotojas LRT.

„Mes palaikome Lietuvos Vyriausybę ir verslą. Artimiausiomis dienomis atvyksiu į Vilnių kalbėtis su valdžios ir verslo atstovais apie tai, ką jiems teko patirti ir ką mes galime padaryti, kad padėtume Lietuvai“, – spaudos konferencijoje sakė T. Bretonas.

Jo teigimu, jeigu grėsmių kyla vienai Bendrijos šaliai, jų kyla ir visai ES.

„Kai šalis narė patiria hibridinių – karinių ar ekonominių – grėsmių, tai jas patiria visa ES (...) Mes visiškai palaikome Lietuvos Vyriausybę ir verslą“, – teigė eurokomisaras.

ES Konkurencingumo tarybos posėdyje dalyvavo ir ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, kuri supažindino ES šalių pramonės ir vidaus rinkos ministrus su padėtimi, kuri susiklostė dėl Kinijos spaudimo Lietuvos verslui.

Šiame susitikime tariamasi, kaip mažinti ES pramonės priklausomybę nuo Kinijos ir kitų trečiųjų šalių.

Lietuvos ir Kinijos santykiai pašlijo Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, pavadinime naudojant salos vardą. Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Pernai lapkritį Pekinas oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių. Diplomatiniam konfliktui vystantis, Lietuvos verslininkai pranešė patyrę įvairių prekybos su Kinija apribojimų. Šalies politikai juos pavadino nepaskelbtomis sankcijomis.

Dėl to Europos Sąjunga praėjusią savaitę kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO).

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS