FNTT akiratyje – mįslingi premjero patarėjo pinigai | KaunoDiena.lt

FNTT AKIRATYJE – MĮSLINGI PREMJERO PATARĖJO PINIGAI

Susisiekimo klausimais buvusiam premjerui Algirdui Butkevičiui patarinėjęs Darius Jarmantavičius minimas baudžiamojoje byloje dėl neaiškios kilmės grynųjų pinigų. Bankui sukėlė įtarimų 190 tūkst. eurų, kurie per bankomatus buvo įnešti į D.Jarmantavičiaus šeimos valdomos įmonės sąskaitas.

Įtakingos pažintys

Pats D.Jarmantavičius, vos tik Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) pradėjo domėtis į banko sąskaitas įneštų pinigų kilme, panašu, jog nėrė į užsienį.

Vasarą Vilniuje sutiktam Seimo nariui A.Butkevičiui D.Jarmantavičius gyrėsi besišildantis po Jungtinių Arabų Emyratų saule ir esą Lietuvoje palikti reikalai nelabai jo domina.

Iš Mažeikių kilęs D.Jarmantavičius politinę karjerą pradėjo įstojęs į anuomet A.Butkevičiaus vadovaujamą Socialdemokratų partiją.

D.Jarmantavičius dešimtmetį sukosi Mažeikių rajono politiniame gyvenime, buvo Mažeikių rajono savivaldybės narys.

Nuo 2012 m. iki 2016 m. vyras dirbo Vyriausybės kanceliarijoje, buvo tuomečio premjero A.Butkevičiaus patarėjas susisiekimo klausimais.

Ryšiai: STT ėmus domėtis įmonės "Lietuvos geležinkeliai" Krovinių vežimo direkcijos vadovo S.Gudvalio, kuris dirbo S.Dailydkos pavaduotoju, veikla, išaiškėjo D.Jarmantavičiaus giminystės ryšiai – jis yra vedęs S.Gudvalio dukterį. (V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.)

Šis jaunuolis dirbo patarėju, kai Susisiekimo ministerijai dar vadovavo Rimantas Sinkevičius.

Su portfeliu – prie bankomatų

D.Jarmantavičiaus bėdos prasidėjo po to, kai "Swedbank" susidomėjo šio politinio ir visuomeninio veikėjo sąskaitomis.

Bankas pastebėjo, jog į Mažeikių rajone, Krakių kaime registruotos D.Jarmantavičiaus šeimos įmonės "Vikreda" sąskaitas per bankomatus ėmė plaukti nepaaiškinamai stambios pinigų sumos.

Iš viso 190 tūkst. eurų buvo įnešinėjami į sąskaitą per Mažeikiuose esančius bankomatus.

Kas vaikštinėjo su pilnu portfeliu ir kokios kilmės pluoštus grynųjų įnešinėjo į transporto įmonės sąskaitas, bankas paprašė išsiaiškinti FNTT.

Paaiškėjo, kad pinigai įmonės "Vikreda" sąskaitose neužsibuvo. Vos įnešti 2018 m. balandį, tą patį mėnesį jie iškeliavo į kitos įmonės sąskaitą.

Iš 190 tūkst. eurų 153 670 buvo pervesti į automobilių prekyba užsiimančios įmonės "Autotechnika" sąskaitą.

Iš pradžių bankas "Vikredos" paprašė paaiškinti grynųjų pinigų kilmę ir pateikti tai pagrindžiančius įrodymus.

Iš kur pinigai?

Pagal įmonės "Vikreda" paaiškinimą, lėšos esą buvo gautos kaip paskola iš įmonės direktoriaus Viktoro Jarmantavičiaus sūnaus Dariaus Jarmantavičiaus.

Oficialiai šios įmonės akcininkė yra D.Jarmantavičiaus sesuo Aušra. Transporto verslui vadovauja D.Jarmantavičiaus tėvas Viktoras.

Paaiškinimuose D.Jarmantavičius tyrėjams teigė, jog šiuos pinigus tiesiog paskolino šeimos verslui. Esą paskola įforminta sutartimi.

Tačiau šis sandoris nebuvo patvirtintas notaro.

Sėkmė: iš Mažeikių rajono kilusį D.Jarmantavičių lydi pavydėtina sėkmė. Vos įstojęs į Socialdemokratų partiją D.Jarmantavičius ne tik sėkmingai darė karjerą politikoje, tapo premjero A.Butkevičiaus patarėju, bet ir mįslingai praturtėjo. (V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.)

D.Jarmantavičiaus tėvas Viktoras tyrėjams patvirtino, kad sūnus pinigus skolino grynaisiais.

Štai dėl to ir atsirado neaiškumų. Kilo klausimų dėl D.Jarmantavičiaus finansinės padėties. Lyginant vyro pajamas ir išlaidas, kilo įtarimų, ar 190 tūkst. eurų galėjo būti įgyti legaliai?

Bankų išrašuose esą matyti, jog prieš suteikiant paskolą D.Jarmantavičius savo bankinėse sąskaitose jokių stambių operacijų nebuvo atlikęs.

Vienoje sąskaitų nuo 2017 m. pradžios apskritai nebuvo atlikta jokių operacijų.

Kitos sąskaitos išrašuose matyti, kad D.Jarmantavičius gavo 585 tūkst. eurų įplaukų ir būta 583 tūkst. eurų išlaidų.

Pajamas turėjęs deklaruoti D.Jarmantavčius, be oficialaus atlyginimo, nurodo gavęs pajamų ir iš sunkiasvorio transporto nuomos tai pačiai įmonei "Vikreda".

Patarėjo alga – 1,7 tūkst. eurų

Be oficialaus atlyginimo, pajamų gautų iš automobilių nuomos, D.Jarmantavičiaus įplaukas į sąskaitą papildė ir grynųjų pinigų įnašai per bankomatus.

Nuo 2017 m. pradžios iki 2018 m. gegužės pabaigos D.Jarmantavičius kitame banke esančią savo sąskaitą papildė net 162,4 tūkst. eurų grynaisiais pinigais.

Bylos tyrėjams aiškinta, jog visa ši suma atiteko kaip paskola įmonei "Vikreda".

Jei iš Vyriausybės kanceliarijos D.Jarmantavičius į rankas gaudavo apie 1,7 tūkst. eurų atlyginimą, nėra iki galo aišku, ar D.Jarmantavičius galėjo legaliai gauti tokias įspūdingas sumas papildomų lėšų?

Kiek kiek? 190 tūkst. eurų? Oho.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, karjeros pradžioje premjero A.Butkevičiaus komandoje D.Jarmantavičius turto deklaracijoje už 2012 m. nurodė turįs žemės sklypų už 10 tūkst. Lt (2,9 tūkst. Eur), savo automobilius įvertino 82,28 tūkst. Lt (24 tūkst. Eur) bei nurodė turįs kiek daugiau nei 230 tūkst. Lt (66,6 tūkst. Eur) piniginėmis lėšomis.

Be to, jis tuo metu turėjo ir negrąžintų paskolų už 86 tūkst. Lt (beveik 25 tūkst. Eur).

Turtai augo

D.Jarmantavičius premjerui patarinėjo itin opiais šaliai klausimais – vyras kuravo susisiekimo sritį, kurioje būta ne vieno skandalo dėl viešųjų pirkimų bei europinės paramos lėšų panaudojimo.

D.Jarmantavičiui dirbant A.Butkevičiaus komandoje, jo turtai įspūdingai ėmė augti.

Deklaracijoje patarėjas už 2013 m. nurodė jau valdantis 160 tūkst. eurų nekilnojamąjį turtą.

Aiškėja, kad vyras ėmė paskolą iš banko. Paskolos banke prašė ir D.Jarmantavičiaus sutuoktinė.

O štai deklaracijoje už 2014 m. patarėjo turimos piniginės lėšos išauga kone puse milijono litų (apie 145 tūkst. eurų).

Klausimų apie deklaruotų lėšų kilmę D.Jarmantavičius iš žurnalistų sulaukė dar 2015 m. rugsėjį ("Klausimas už pusę milijono: kiek pinigų turi premjero patarėjas?", portalas 15min.lt).

Tą kartą žurnalistams D.Jarmantavičius aiškino, jog jo sąskaitos išaugo po tėvų dovanos tuoktuvių proga.

Esą tėvai jaunavedžiams padovanojo apie 23 tūkst. eurų.

Sritis: D.Jarmantavičius premjerui susisiekimo klausimais patarinėjo tuo metu, kai susisiekimo ministro pareigas ėjo R.Sinkevičius. (LSDP nuotr.)

Taip pat patarėjas tikino, jog turtai susikaupė iš vilkiko ir puspriekabės nuomos sesers įmonei.

Už transporto nuomą įmonei "Vikreda" vyras tikino gavęs 2,9 tūkst. eurų per mėnesį.

Tačiau šios sumos vargu ar gali pagrįsti staigaus šio politinio veikėjo turtų augimo apimtis.

Giminaitis – iš Indijos

Vyriausiajai tarnybinei etikos komisijai D.Jarmantavičius yra deklaravęs, jog 2011, 2012, 2013 ir 2014 m. po 10 tūkst. eurų kaip paskolą gaudavo iš Indijos verslininko Prem'o Parkash'o Bharti.

"Tai mano sesers vaiko tėtis. Kaip ir giminaitis", – portalui 15min.lt paaiškino D.Jarmantavičius.

Tačiau Jarmantavičių šeimoje vienas kitam suteikinėjamų paskolų tradicijos gali kelti ir kur kas rimtesnių klausimų.

Ar tokiais būdais nemėginama legalizuoti neaiškios kilmės grynųjų?

Tai tėvai sūnui dovanoja stambias pinigų sumas, tai D.Jarmantavičius sulaukia sesers vaiko tėvo skolintų pinigų, tai pats, dar neišsimokėjęs bankui būsto paskolos, sugeba šeimos įmonei skolinti šimtus tūkstančių eurų. Iš kur visa tai?

Aiškėja, kad 2016 m. lapkritį vyras įformino 70 tūkst. eurų paskolą sesers ir tėvo įmonei "Vikreda". Paskola suteikta iki 2021 m. lapkričio.

O štai 2018 m. balandį jis jau sugeba skolinti dar 190 tūkst. eurų.

Per ketverius metus, kol dirbo A.Butkevičiaus patarėju, D.Jarmantavičius preliminariai turėjo gauti apie 82 tūkst. eurų algos.

Iš kur visos kitos D.Jarmantavičiaus operuojamos piniginės lėšos, iki šiol nėra aišku.

Uošvis – ne giminė

Dar vienas D.Jarmantavičiaus giminystės ryšys išaiškėjo, kai STT ėmė domėtis tam tikromis įmonės "Lietuvos geležinkeliai" personalijomis.

Tai nutiko 2016 m., kai STT ėmė narplioti "Lietuvos geležinkelių" Krovinių vežimo direkcijos vadovo Stasio Gudvalio veiklą.

Šis asmuo kone tris dešimtmečius dirbo direktoriaus Stasio Dailydkos pavaduotoju.

Į viešumą iškilo, kad premjero A.Butkevičiaus patarėją su S.Gudvaliu sieja asmeniniai ryšiai – jaunuolis yra vedęs S.Gudvalio dukterį.

BNS A.Butkevičius tuomet teigė, kad apie šį faktą yra girdėjęs, bet detalios informacijos neturįs.

"Kažkur girdėjau, bet, kas yra jo uošvis, neakcentavo", – neslėpė A.Butkevičius.

Paklaustas, ar nemato poreikio deklaruoti šį ryšį, nes premjero komandoje kuravo susisiekimo klausimus, pats D.Jarmantavičius tikino, kad uošvis – ne giminė, tada ir reikmės deklaruoti šį ryšį nėra.

Tų pačių 2016 m. gruodį S.Gudvalis pasitraukė iš pareigų, kai į viešumą iškilo faktai apie "Lietuvos geležinkelių" maitintas tuomečių Socialdemokratų partijos atstovų rinkimų apygardų švietimo įstaigas.

Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje premjeras A.Butkevičius į Seimą kandidatavo nuo 1996 m., o Mažeikiuose savivaldybės tarybos nariu dirbo ministro pirmininko patarėjas susisiekimo klausimais D.Jarmantavičius.

Pajamos kelia įtarimų

Prasidėjus FNTT tyrimui ir pradėjus aiškintis, iš kur staiga D.Jarmantavičiaus kišenėje atsirado 190 tūkst. eurų, domėtasi, ar vyras nepardavė kokio nors nekilnojamojo turto.

D.Jarmantavičiui nuosavybės teise tuo momentu priklausė dalis žemės sklypo su statiniais Klaipėdoje, Turistų gatvėje, žemės sklypas Mažeikių rajone.

Nuo 2013 m. šeima valdė butą su garažu ir žemės sklypo dalimi Vilniuje, Blindžių g. D.Jarmantavičiaus sutuoktinei Aušrai Jarmantavičienei nuo 2013 m. priklauso butas Vilniuje, Jonažolių g.

Prieš įnešant 190 tūkst. eurų į sąskaitą, nei D. Jarmantavičius, nei A.Jarmantavičienė jokio nekilnojamojo turto nepardavė.

Pats D.Jarmantavičius deklaravo, kad 2017-aisiais pajamų negavo, o 2016 m. gavo 68 638,45 euro apmokestinamųjų pajamų.

A.Jarmantavičienė deklaravo 2016 m. gavusi 8 817 eurų su darbo santykiais susijusių pajamų, kadangi dirbo įmonėje "Vikreda", ir 30 tūkst. eurų individualios veiklos pajamų.

2017 m. A.Jarmantavičienė, kaip ir D. Jarmantavičius, taip pat deklaravo pajamų negavusi.

Metinėje turto deklaracijoje už 2016 m. D.Jarmantavičius nurodė, kad su sutuoktine turi privalomo registruoti turto už 273 639 Eur, piniginių lėšų – 214 189 Eur (iš jų 63 243 Eur – ne banke), suteiktų paskolų – 134 703 Eur, gautų paskolų iš bankų – 185 398 Eur.

Be to, D.Jarmantavičius kartu su sutuoktine A.Jarmantavičiene nuo 2017 m. vasario deklaravo išvykimą iš šalies.

Nuo 2017 m. sausio 1-osios iki 2018 m. birželio 6 d. vyras iš Vilniaus oro uosto buvo penkis kartus išvykęs į užsienį ir penkiskart sugrįžęs.

Kadangi kyla pagrįstų įtarimų, ar viešas asmuo operavo tikrai legaliais būdais įgytais pinigais, dienraštis mėgino susisiekti su šiuo metu užsienyje gyvenančiu D.Jarmantavičiumi.

Tačiau socialiniais tinklais D.Jarmantavičius į redakcijos nusiųstus klausimus neatsakė, nors laiko turėjo daugiau, nei reikia. Atsakymo į užklausą laukta nuo praėjusių metų lapkričio 7 d.

Nuostaba dėl pinigų

Seimo narys A.Butkevičius, išgirdęs, dėl kokios priežasties ieškoma jo buvusio patarėjo D.Jarmantavičiaus kontaktų, itin nustebo.

Politikui nebuvo maloni žinia, jog teisėsauga susidomėjo buvusio bendradarbio piniginių lėšų kilme.

Ypatingų postūmių byloje nėra. Reikia juk su Emyratais bendrauti. Stebuklų neįvyko per tą laiką.

"Jis šiuo metu nėra jau partijos narys ir yra ne Lietuvos rezidentas. Kiek aš žinau, jo tėvo įmonė išsikėlė į užsienį ir jis pats kažkur užsienyje dirba. Kur ieškoti, negaliu pasakyti", – tikino A.Butkevičius.

Paklaustas, ar turi savo versiją, iš kur D.Jarmantavičius galėjo gauti tokias įspūdingas sumas grynųjų, A.Butkevičius stebėjosi.

"Kiek kiek? 190 tūkst. eurų? Oho. Per skirtingus bankomatus įnešinėjo? Labai įdomu. Na, tikrai čia klausimų yra. Pastaruoju metu jo čia nebuvo. Reikėtų paklausti tų, su kuriais jis dar bendrauja. O tai tie pinigai nuo kada? Nuo 2015 metų? Aš jo sykį klausiau, kur jis ir ką veikia, buvau sutikęs "Forum Palace". Sakė, ne Lietuvoje, užsienyje dirba kapitalo rinkoje. Tai buvo 2019 m. vasarą", – prisiminė A.Butkevičius.

Klausimai įsiutino

Įmonės "Vikreda" direktorius V.Jarmantavičius, išgirdęs, kokiais klausimais sulaukė žurnalistų skambučio, išsisukinėjo nuo atsakymų.

"Kada gimęs, kada gimtadienis norite paklausti? O ką apie FNTT? Ką jūs norite tirti? Klauskite FNTT, ko jūs manęs klausiate? Nu ir kas, kad įnešta į bankomatus? Ir ką norite paklausti? Iš kur pinigai? Patikrinkite deklaracijas, jis buvo žinomas žmogus, viskas deklaruota, ką jūs čia dabar manęs klausinėjate? Nematote? Jį tikrina FNTT, jie viską žino. Viskas atitinka. Čia jo pinigai, aš jų neskaičiuoju", – piktinosi D.Jarmantavičiaus tėvas.

Po kiekvieno sakinio V.Jarmantavičius vis labiau prarado kantrybę, kol galų gale ėmė kelti balsą.

"Jis gyvena Dubajuje, važiuokite į Dubajų ir klausinėkite. Aš komentarų neturiu. Įmonė tikrinama, ko čia dabar norite iš manęs?" – galų gale vyras tėškė telefono ragelį.

Peržvelgus įmonės "Vikreda" finansines ataskaitas, klausimų gali kilti ir daugiau.

Pavyzdžiui, įmonė nurodo 2017 m. dirbusi pelningai, tiesa, per finansinius metus gavo tik vieną eurą grynojo pelno. Vienintelės akcininkės sprendimu, pelnas perkeltas į kitus finansinius metus.

Kyla klausimas, ar įmonėje tikrai kruopščiai mokami mokesčiai ir apskaitomos visos pajamos bei išlaidos?

Paieškos neskelbė

FNTT Šiaulių miesto valdybos Nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus viršininkas Aivaras Murauskas tikino, jog tyrėjams žinoma, kad D.Jarmantavičius šiuo metu gyvena užsienyje.

"Ne, jokių paieškų neskelbėme. Ne visiems gali skirti sankcijas. Kai atsiranda procesinis statusas, tada gali. Ypatingų postūmių byloje nėra. Reikia juk su Emyratais bendrauti. Stebuklų neįvyko per tą laiką. Na, gal rudeniop ir baigsime tyrimą", – patikino A.Murauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Mazeikiai

Gaila, o buvo vienas is tú, kur galvojom, jog tikrai bent prisidės prie šviesesnės LT ateities. Sėkmės jam. Visada yra laikas prabusti ir atsiversti.

WWw

Gaila kad jauna nepriklausomybės karta dar aršiau sukčiauja negu jų tėvai,uošviai ,todėl kaip pinigai tapo dievu geresnių laikų reiks palaukti.O Butkevičius apie bebrus apsimeta nieko nežinantis,net apie savo patarėją jo reputaciją klausimai nedomina.O gaila

nuomone

na kada gi is biudzeto vagiu prades turta atimineti?Bet kas ta darys,kokie teisejai tokius sprendimus priims?Juk visi tai panasus......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS