G. Landsbergis apie B. Hodgeso pastabas dėl karinių pajėgumų: turime priimti rimtai | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS APIE B. HODGESO PASTABAS DĖL KARINIŲ PAJĖGUMŲ: TURIME PRIIMTI RIMTAI

Iš NATO partnerių girdimas pastabas apie karinių pajėgumų stiprinimą turime priimti rimtai, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Manau, kad pastabos, kurias mes girdime iš savo partnerių, turime priimti rimtai. Žmonės, gynybos srityje dirbę, ne vienerius metus rūpinęsi taip pat Lietuvos saugumu, turi šitą pasakyti ir turi tam mandatą ir galimybę“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje žurnalistams kalbėjo G. Landsbergis.

Taip ministras sureagavo į praėjusią savaitę sostinėje apsilankiusio buvusio Jungtinių Amerikos Valstijų sausumos pajėgų vado Europoje Beno Hodgeso (Beno Hodžeso) kritiką Lietuvai dėl pajėgumų.

B. Hodgesas svarstė, ar Lietuva daro viską, kad būtų pasirengusi gintis ir pastebėjo, jog šalyje nepakankamai diskutuojama apie tai, kokius veiksmus ji turėtų atlikti, stiprindama savo pajėgumus.

Atsargos generolas teigė, kad Lietuva turi per 100 tūkst. parengtojo rezervo karių, tačiau jų iš esmės netreniruoja.

Pasigirti ir ką parodyti turime, bet nereiškia, kad viskas jau yra padaryta.

Vis tik, G. Landsbergio nuomone, kai kurią kritiką galima atremti objektyviai.

„Lietuva yra tarp nedaugelio valstybių NATO, kuri yra pasiekusi tokį finansavimo lygį, kokį mes dabar turim“, – sakė ministras.

Anot G. Landsbergio, šįmet tikimasi viršyti 2,5 proc. BVP gynybai.

„Priklausomai nuo ekonomikos poslinkio per metus, gali būti, kad metus pabaigsime su 2,65 proc. nuo bendrojo vidaus produkto gynybai, tai rimtas įsipareigojimas“, – kalbėjo jis.

G. Landsbergis taip pat priminė, kad Lietuva pradeda vieną didžiausią infrastruktūros projektų, turėdamas omeny objektus, skirtus Vokietijos karių brigadai Lietuvoje priimti.

„Pasigirti ir ką parodyti turime, bet nereiškia, kad viskas jau yra padaryta“, – sakė jis,

Pasak ministro, svarbu kalbėti ir apie fortifikacijas, rimtesnius regioninės gynybos įsipareigojimus, didesnį partnerių įsitraukimą regione.

Reaguodamas į JAV sausumos pajėgų vado kritiką, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pabrėžė, jog parengtasis rezervas skirtas karo metu papildomoms funkcijoms atlikti, o ne palaikyti nuolatinei parengčiai.

Tuo metu kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys sakė, kad B. Hodgesas rėmėsi „neišsamia ir netikslia“ bei galbūt tendencingai jam pateikta informacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

TAM PIEMENIUI

Dar ir šiandien nadaeina, kad tas Hodgesas tiesiai šviesiai sako, kad praleido galimybę sukelti karą Lietuvoje. Piemuo ir liks piemeniu...

taigi

Iki apsikakojimo kišotės į kitų valstybių reikalus, susikabine rankomis vertėte Baltarusijos prezidentą, o dabar, marš, apkasų kasti. Kad geruoju tai nesibaigs buvo aišku ir runkeliui, bet šis veikėjas vis cypavo, kad nereikia Rusijos bijoti, mat galima penktu straipsniu mojuoti. Amerika turi jau praktiką sukelti karus ir tepti slides. Landsbergi, jei nori, kad žmonės aukotų savo gyvybes, pirmiausia parodyk pavyzdį su savo vaikais. Kai būsi pasiryžęs savuosius pirmose linijose pastatyti, tada ir likusieji runkeliai stos šalia.

Buldozeris

Visus buvusius KAM ministrus, uz kariuomenes sunaikinima reikia teisti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS