G. Landsbergis: Rusijos ieškomiems politikams reikės įvertinti keliones į trečiąsias šalis | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS: RUSIJOS IEŠKOMIEMS POLITIKAMS REIKĖS ĮVERTINTI KELIONES Į TREČIĄSIAS ŠALIS

Rusijai paskelbus kultūros ministro, Klaipėdos mero ir kitų Lietuvos politikų paiešką, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad šiems asmenims reikės įvertinti savo keliones į trečiąsias šalis, kurios gali nuspręsti vykdyti Rusijos arešto orderį.

G. Landsbergis teigė informaciją, jog Lietuvos politikai gali būti paskelbti ieškomais Rusijos, sužinojo būdamas Užsienio reikalų komitete, ir ją dar reikia patikrinti.

„Tai visiškai nauja informacija. Jeigu turime tokių galimybių, reikia patikrinti jos tikrumą, kaip suprantu tai yra iš nutekintos duomenų bazės, tai nėra oficiali informacija“, – žurnalistams antradienį Seime sakė G. Landsbergis.

„Politinis vertinimas – tai, aišku, yra tam tikras apdovanojimas žmonėms, kurie remia Ukrainą ir palaiko gėrio kovą prieš blogį“, – pridūrė jis.

Anot ministro, jei ši informacija pasitvirtins, tai rodo Rusijos veikimo būdus.

„Asmuo, net ir turintis imunitetą, kaip Estijos premjerė, gali turėti iššūkių su teisėsauga trečiojoje valstybėje, kuri nuspręstų vykdyti Rusijos arešto orderį, net tam žmogui apie tai nežinant. Kiek aš suprantu, niekas iš tų žmonių, esančių sąraše, tikrame ar menamame, nebuvo apie tai informuoti“, – kalbėjo G. Landsbergis.

„Tai reikia priimti rimtai ir įvertinti keliones taip pat“, – pridūrė jis.

Prezidento patarėja Asta Skaisgirytė sako, kad šitas atvejis turi būti ištirtas, kad „operuotume ne nuogirdomis, o tikra informacija“. Ji pažymėjo, kad anksčiau Rusija viešai neskelbdavo ieškomų asmenų sąrašų.

„Tie asmenys teoriškai gali pakliūti į situaciją, kai jie kur nors vyksta ir ant sienos yra sulaikomi. (...) Tai ant savo kailio gali patirti ir daugiau lietuvių, pavyzdžiui, Sausio 13-osios bylos teisėjai, kur Rusija neslėpdama pasakė, kad jie įtraukti į sąrašą“, – kalbėjo A. Skaisgirytė.

„Realybė yra tokia, tokioje realybėje gyvename ir atitinkamai reikia elgtis“, – pridūrė jis.

Rusijos nepriklausoma naujienų svetainė „Mediazona“, patikrinusi viešai prieinamą Rusijos vidaus reikalų ministerijos informaciją, antradienį pranešė, jog Rusija yra paskelbusi kultūros ministro Simono Kairio, Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus ir dar kelių dešimčių Lietuvos politikų paiešką. Portalo duomenimis, iš viso ieškomi 25 Lietuvos pareigūnai, įskaitant S. Kairį, A. Vaitkų, savivaldybių tarybų narius, du istorikus, pasisakiusius už sovietinių paminklų nugriovimą Lietuvoje.

Sąraše galima rasti ir teisėjus, priėmusius sprendimą Sausio 13-osios byloje: Ainorą Korneliją Macevičienę, Virginiją Pakalnytę-Tamošiūnaitę ir Artūrą Šumską, įtrauktas advokatas, buvęs Generalinės prokuratūros prokuroras Simonas Slapšinskas. Apie tai, jog šiems teisininkams Rusijoje iškeltos baudžiamosios bylos, skelbta jau anksčiau.

Šiame sąraše yra ir kitų šalių politikai, kiti asmenys, tarp jų – ir Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

putleris

cia ramu jis pasitiki savais uzkastais 75 metams ir ju atzalomis ir gal reikalui esant jam pades ,tik ,kur ziuri musu saugumad gi jie neuzkasti ?

pikis

Na nėra ko stebėtis kad rusijos valdovas save įsitikinęs neliečiamu tai Nato šalių tokių kaip Turkija turėjo būti sulaikytas Putinas bet turkas prisismardino kelnes ką gi padarysi kraujagerys trokšta nekaltų žmonių kraujo

kgb

putlerio ,savu cia neivardijo,nes tie matyt atlieka tam tikras funkcijas,kurios yra naudingos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS