G. Landsbergis dalyvaus ES Užsienio reikalų taryboje, tarsis dėl sankcijų | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS DALYVAUS ES UŽSIENIO REIKALŲ TARYBOJE, TARSIS DĖL SANKCIJŲ

  • 10

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pirmadienį dalyvaus Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje, drauge su kitais ministrais tarsis dėl sankcijų už žmogaus teisių pažeidimus.

„Tikimasi, kad ministrai patvirtins geografiškai platų sankcijų sąrašą asmenims, atsakingiems už sisteminius žmogaus teisių pažeidimus savo šalyse pagal ES globalų žmogaus teisių sankcijų režimą“, – sako G. Landsbergis.

Kaip nurodo Užsienio reikalų ministerija, susitikime didžiausias dėmesys bus skiriamas ES ir Turkijos santykiams, ES Pietų kaimynystės politikai, bus aptariama situacija Sakartvele, Mianmare, Venesueloje, Vakarų Balkanuose, taip pat Rusijoje, kur pastebimos stiprėjančios Kremliaus represijos prieš opozicijos atstovus.

Tikimasi, kad ministrai patvirtins geografiškai platų sankcijų sąrašą asmenims, atsakingiems už sisteminius žmogaus teisių pažeidimus savo šalyse.

Anot diplomatų, sankcijas planuojama paskelbti asmenims Rusijoje, Šiaurės Korėjoje, Eritrėjoje, Pietų Sudane ir Libijoje. Be kita ko, jos turėtų būti pritaikytos ir keturiems Kinijos pareigūnams bei vienam juridiniam asmeniui dėl Pekino griežtos politikos uigūrų etninės mažumos atžvilgiu.

Sankcijos turėtų būti paskelbtos iš viso maždaug tuzinui asmenų. 

Kinija jau anksčiau piktai reagavo į planus nubausti ją už Pekino veiksmus Sindziango regione.

Užsienio reikalų taryba rengiama, ruošiantis savaitės pabaigoje vyksiančiai Europos Vadovų Tarybai.

ES užsienio reikalų ministrai nuotoliniu būdu kalbėsis su Jungtinių Tautų vyriausiąja žmogaus teisių komisare Michelle Bachelet (Mišel Bačelet), aptars pasauliniu mastu aktualiausius klausimus žmogaus teisių apsaugos srityje.

Ministrai taip pat aptars vasario 9 dieną paskelbtą bendrą Europos Komisijos ir ES vyriausiojo įgaliotinio užsienio reikalams bei saugumo politikai Josepo Borellio (Žozepo Borelio) komunikatą dėl ES Pietų kaimynystės, kuriame pateiktos išsamios stipresnio bendradarbiavimo su šiuo regionu gairės.

Susitikimo metu bus diskutuojama, kaip sustiprinti politinį dialogą su regiono šalimis.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Kaunietis

Atrodo, kad gaus pamoką dėl savo vietos nesupratimo ir nereikalingų išsišokimų.

Ką gali Lietuva pašokineti, jei nieko neturi

Tik sankcijas.

liudas

o jeigu taip galvą paskutus tai būtų panašus į iljyčių leniną
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS