G. Landsbergis: JAV karių buvimas Lietuvoje – veiksminga Rusijos atgrasymo priemonė | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS: JAV KARIŲ BUVIMAS LIETUVOJE – VEIKSMINGA RUSIJOS ATGRASYMO PRIEMONĖ

  • 3

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, su darbo vizitu gegužės 9-10 dienomis viešintis Vašingtone, JAV, susitiko su JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman, JAV prekybos atstove Katherine Tai ir JAV prezidento patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jonu Fineriu, praneša Užsienio reikalų ministerija.

Susitikime su valstybės sekretoriaus pavaduotoja W. Sherman aptarti Lietuvos ir regiono saugumo klausimai. Ministras G. Landsbergis akcentavo, kad JAV įsipareigojimai ginti kiekvieną NATO teritorijos centimetrą Lietuvai yra ypač svarbūs, o JAV karių buvimas Lietuvoje yra veiksminga Rusijos atgrasymo priemonė. „Kai kalbame apie atsaką į Rusijos revanšistinius siekius, gynybos strategijos įgyvendinimui mūsų regione JAV lyderystė yra ypač svarbi“, – teigė ministras.

G. Landsbergis taip pat pasidalino paskutinio vizito Kyjive, Ukrainoje, rezultatais bei atkreipė dėmesį, kad dėl Rusijos karinių veiksmų yra iškilusi pasaulinės humanitarinės krizės rizika.

Turime padėti Ukrainai eksportuoti tai, ką ji užaugina, tam reikalinga užtikrinti Odesos uosto saugumą.

„Ukraina yra viena iš pagrindinių maisto tiekėjų pasaulio mastu, mūsų visų – sąjungininkų ir Ukrainos – bendras interesas, kad prekyba tęstųsi ir labiausiai pažeidžiamos šalys nepritrūktų maisto, grūdų. Turime padėti Ukrainai eksportuoti tai, ką ji užaugina, tam reikalinga užtikrinti Odesos uosto saugumą“, – pažymėjo ministras G. Landsbergis.

Susitikime su JAV prekybos atstove K. Tai ministras G. Landsbergis pabrėžė Rusijos sukelto karo padarinius tarptautinės prekybos stabilumui bei bendradarbiavimą daugiašaliuose formatuose, siekiant kovoti su neteisėto ekonominio spaudimo priemonėmis. Pokalbio metu, kaip nurodoma ministerijos pranešime, taip pat aptarti dvišaliai Lietuvos ir JAV prekybiniai santykiai, bendradarbiavimas Indijos–Ramiojo vandenynų regione.

Vizito Vašingtone metu ministras G. Landsbergis taip pat susitiko su Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjo pavaduotoju J. Fineriu, su kuriuo aptarė pasirengimą NATO viršūnių susitikimui Madride, Ispanijoje. Ministras pabrėžė, kad Lietuva tikisi ambicingų sprendimų dėl NATO rytinio flango gynybos sustiprinimo.

Antradienį ministras G. Landsbergis susitiks su JAV Nacionalinio saugumo tarybos koordinatoriumi Kurtu Campbellu bei dalyvaus Miuncheno lyderių susitikimuose, kurie yra Miuncheno saugumo konferencijos dalis. Ministras G. Landsbergis atidarys įžanginę renginio sesiją, skirtą transatlantiniam bendradarbiavimui gynybos srityje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Su komiku

Zalemskiu ukraina laimes kaskoks grybas zelenskis kaip nauseda lygiai dar kaskoks senis usa prezidentas nieko nedaro pinigus kabina sau grabui buvo Obama kaska judino nu sitas senis kaip ir trampinis musmires

Jo amerikosai

Pades bailiai kaip xaxolai isdavikai juokina tokie straipsniai ukrainieciai didziausi skundalei isdavikai rusai jega za rodinu nu tine usa ar ukraina

kodėl JANKIAI Lietuvoje - kaip a t g r ą s y m o ŠLAMŠTAS ?-

pasirodžius RUSAMS - jie d i n g s , palikdami savo s m a r v ę, juk taip p a d a r ė UKRAINOJE.--JANKIAI turėtų g i n t i Lietuvą PIRMI - šiuo atveju jie DABAR yra tik b r a n g ū s "rūpintojėliai", kurie vaidina , kad " saugo" NATO valstybę.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS