G. Landsbergis kreipėsi į TBT prokurorą dėl Minsko vaidmens deportuojant Ukrainos vaikus | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS KREIPĖSI Į TBT PROKURORĄ DĖL MINSKO VAIDMENS DEPORTUOJANT UKRAINOS VAIKUS

  • 0

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis laišku kreipėsi į Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokurorą Karimą A. A. Khaną (Karimą Kaną) dėl Baltarusijos vaidmens padedant Rusijai vykdyti karo nusikaltimus.

Laiške G. Landsbergis pažymi, kad TBT išdavus Vladimiro Putino arešto orderį dėl neteisėtos vaikų deportacijos iš Rusijos okupuotų Ukrainos teritorijų „dėl nežmoniško šių nusikaltimų masto būtina taip pat siekti ir kitų asmenų, bendrininkaujančių ir prisidedančių prie Rusijos vykdomų karo nusikaltimų atsakomybės“.

Kai pranešė Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos diplomatijos vadovas Tarptautinio Baudžiamojo teismo prokurorui taip pat persiuntė Svetlanos Cichanouskajos surinktą informaciją apie Baltarusijos politinio elito ir valstybinių įmonių įsitraukimą perkeliant vaikus iš Ukrainos į Baltarusijos teritoriją.

Pasak pranešimo, į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą, pabrėždama akivaizdų Baltarusijos režimo dalyvavimą ir įsitraukimą į Rusijos karą prieš Ukrainą, Lietuva kreipėsi dar pernai vasarį.

Nuo Rusijos pradėto plataus masto karo pradžios iš Ukrainos neteisėtai išvežta tūkstančiai vaikų, didžioji dauguma – iš okupuotų pietinių ir rytinių Ukrainos regionų. Ukrainos Generalinė prokuratūra nurodo, kad iš okupuotų teritorijų rusai pagrobė ir išvežė apie 15 tūkst. vaikų.

Dėl neteisėto ukrainiečių vaikų deportavimo į Rusiją Tarptautinis Baudžiamasis Teismas yra išdavęs arešto orderį Rusijos prezidentui V. Putinui ir vaiko teisių apsaugos kontrolierei Marijai Lvovai-Belovai.

Gairės: Gabrielius Landsbergis, Tarptautinis baudžiamasis teismas, vaikų deportacija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS