G. Landsbergis: laikas Ukrainai aiškiai atsakyti, kaip ir kada ji galės tapti NATO nare | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS: LAIKAS UKRAINAI AIŠKIAI ATSAKYTI, KAIP IR KADA JI GALĖS TAPTI NATO NARE

  • 0

Jau laikas Ukrainai aiškiai atsakyti, kaip ir kada ji gali tapti NATO nare, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Ukraina 14 metų laukė atsakymo iš NATO. Per šį laiką mes visi tapome dviejų Rusijos invazijų prieš Ukrainą liudininkais. Jau laikas aiškiai pasakyti Ukrainai, kaip ir kada ji gali prisijungti prie Aljanso – miglotų pažadų dalijimo metas baigėsi“, – per neformalų NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą Osle sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Pernai rugsėjį Rusijai oficialiai aneksavus keturis okupuotus Ukrainos regionus, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė prašymą priimti šalį į NATO taikant spartesnę procedūrą. Aiškesnių žinių dėl narystės Aljanse perspektyvų ukrainiečiai tikisi išgirsti per liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

Anot G. Landsbergio, negalima pasiduoti iliuzijai, kad Rusija, kovodama su Ukraina, kelia mažesnį pavojų Aljanso rytų flangui, jo teigimu, ši šalis geba persigrupuoti ir atsinaujinti.

„Baltarusijos tapimas Rusijos bendrininke šiame kare taip pat yra papildomas rūpestį keliantis faktorius ir pagrindas kuo skubiau vykdyti Madride pasiektus susitarimus – stiprinti gynybą ir atgrasymą mūsų regione“, – teigė G. Landsbergis.

Anot Užsienio reikalų ministerijos pranešimo, Osle vykusiame NATO ministrų susitikime didžiausias dėmesys skirtas Vilniuje liepą vyksiančio NATO viršūnių susitikimo darbotvarkei.

„Osle įvykusi atvira diskusija – labai svarbus ir būtinas žingsnis ieškant sutarimo tarp Aljanso narių“, – tvirtino G. Landsbergis.

Gairės: Gabrielius Landsbergis, karas Ukrainoje, narystė NATO, Ukraina
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS