G. Landsbergis: Lietuva iš EK reikalaus didesnio aiškumo dėl vakcinų pristatymo | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS: LIETUVA IŠ EK REIKALAUS DIDESNIO AIŠKUMO DĖL VAKCINŲ PRISTATYMO

Lietuva iš Europos Komisijos (EK) reikalaus didesnio aiškumo dėl koronaviruso vakcinų pristatymo terminų, konkrečių kiekių, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Trečiadienį Vyriausybėje pristatydamas būsimą Europos Sąjungos (ES) Bendrųjų reikalų tarybos darbotvarkę ir Lietuvos pozicijas, jis teigė, jog pagrindinis Lietuvos tikslas yra užtikrinti, jog bendrai su ES valstybėmis įsigyjamų vakcinų kiekiai ir laikas „atitiktų mūsų poreikius“. Anot jo, šiuo metu kylantys neaiškumai kelia įtampą tarp šalių.

„Kviesime Europos Komisiją užtikrinti maksimalų skaidrumą derybose dėl šiokių tokių situacijų, kuomet nėra atskleidžiamas pristatymo laikas, įsigijimo sąlygos. Kyla ginčai ir tarp valstybių ir apskritai, mažėja pasitikėjimas įsigijimo bendruoju mechanizmu, kyla pasiūlymai įsigyti savarankiškai, kas būtų dar žalingiau valstybėms, nei dalyvaujant bendrame projekte. Manome, kad didesnis skaidrumas būtų naudingas visiems“, – sakė G. Landsbergis.

Kyla ginčai ir tarp valstybių ir apskritai, mažėja pasitikėjimas įsigijimo bendruoju mechanizmu, kyla pasiūlymai įsigyti savarankiškai.

Klausimas dėl valstybių veiksmų koordinavimo valdant COVID-19 pandemiją kitą savaitę nuotoliniu būdu bus aptartas ir ES ministrų, ir Europos Vadovų Tarybos lygmeniu.

URM pateiktoje Lietuvos pozicijoje pažymima, jog didžiausių sunkumų kelia nepakankamas vakcinų dozių skaičius, todėl su gamintojais būtina ieškoti galimybių didinti gamybos pajėgumus, taip pat trumpinti vakcinos pristatymo terminus.

Statistikos departamento duomenimis, iki šiol Lietuvoje pirmąja doze jau paskiepyta daugiau nei 27 tūkst. žmonių. Šiuo metu naudojamos „BioNTech“ ir „Pfizer“ bei „Moderna“ vakcinos. Lietuva taip pat yra išreiškusi pageidavimą pirkti „AstraZeneca“, „Janssen Pharmaceutica NV“, „Sanofi ir GSK“ bei „CureVac“ vakcinas, Europos vaistų agentūra jų dar nėra patvirtinusi.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

KONCERVŲ MARAS

Landbirbi,labai ačių tau už labai uolų sankcijų Baltarusijai vykdymą,kurių pats ir prašei Europos Sąjungoje.Jūsų,koncervatorių dėka,pagaliau pavyko uždaryti Belorus sanatoriją Druskininkuose,ir 400 druskininkiečių padaryti bedarbiais.Valio tovarišči,toliau Klaipedos uostas,bet ten bus ne 400 o kokie 4000 bedarbių.Ačių partijai ir tėvynei ,kad dirbate žmonių labui.FCK

Jo

O tai prie ko cia anukas savo trigrasi ikiso ar jis sveikatos ministras

Anonimas

Maksimalus skaidrumas būna WC, nuleidus vandenį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS