G. Landsbergis: nebelieka jėgų, galinčių sustabdyti R. Karbauskio siautėjimą | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS: NEBELIEKA JĖGŲ, GALINČIŲ SUSTABDYTI R. KARBAUSKIO SIAUTĖJIMĄ

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad valstybėje labai susilpnėjo jėgos, galinčios sustabdyti „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio siautėjimą.

Politiko teigimu, R. Karbauskis tvirtinant Vyriausybę „perlaužė“ Prezidentūros valią dalyvauti vidaus politikoje, o iki tol aktyviu buvęs premjeras Saulius Skvernelis po prezidento rinkimų, svarstė G. Landsbergis, liko pasyvus. Be to, akcentuoja TS-LKD lyderis, premjero paviešinta liga, jo nuomone, atitrauks dėmesį nuo politikos ir taip prisidės prie R. Karbauskio siekio koncentruoti valdžią.

„Man regis, kad čia Ramūnas Karbauskis gauna naują vėją sau į nugarą. Jis sugebėjo „perlaužti“ prezidento valią su ministrais ir pasidaryti Vyriausybę tokią, kokios norėjo. Antras dalykas, jis turi premjerą, į kurį visuomenė gali žiūrėti, kad premjeras turi daugiau iššūkių negu šiandien Vyriausybė. Ir kas yra tikrasis vadovas – tai vėlgi Ramūnas Karbauskis“, – „Žinių radijui“ samprotavo konservatorius, pridurdamas, kad visą šią situaciją regi kaip politinių polių, galinčių stabdyti nedemokratines tendencijas, silpnėjimą.

„Seime ir Vyriausybėje mes artėjame prie tam tikro diktatūrinio varianto, nes nebėra kitų galios centrų. Prezidentūra neatsistojusi į vėžes, negali pasakyti, kur tiksliai važiuoja traukinys, premjeras turi kitų iššūkių. Ir galia (lieka. – ELTA) tokiose baltarusiškose rankose“, – sakė G. Landsbergis, pridurdamas, kad bent jau paskutiniais metais iki Seimo rinkimų sunku atsverti „valstiečių“ lyderio daromą įtaką.

„Mes matome labai didelį susilpnėjimą visų aplink galių, kurios galėjo kontroliuoti Ramūno Karbauskio siautėjimą“, – teigė TS-LKD pirmininkas.

G. Landsbergis pridūrė, kad opozicija liko vienintelė reali atsvara valdančiųjų „valstiečių“ valdžiai.

Jis sugebėjo „perlaužti“ prezidento valią su ministrais ir pasidaryti Vyriausybę tokią, kokios norėjo.

„Opozicija, ko gero, lieka vienintele atsvara Ramūno Karbauskio valdžiai. Anksčiau mes matėme daugiau nei vieną galios centrą, kaip Dalia Grybauskaitę, tą patį Saulių Skvernelį (...), dabar opozicija lieka praktiškai vienintelė atsvara, atsverti tuos sprendimus ir juos tikrinti, kad jie nepažeistų Konstitucijos",– apibendrino G. Landsbergis.

Tinka žmonės, siejami su Kremliumi

G. Landsbergis sako, kad planuojamas atlikti parlamentinis tyrimas dėl Seimo narės Irinos Rozovos ryšių su Rusijos diplomatais yra gera proga valdantiesiems „valstiečiams“ pašalinti Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį iš pareigų, remiantis tuo, kad jis neatliko jokių veiksmų, prieš pusantrų metų gavęs Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą, detalizuojančią I. Rozovos veiklą, kuri buvo susijusi su Rusijos diplomatais.

Opozicijos uždavinys šiuo metu, sako G. Landsbergis, yra priminti tyrimo esmę – kalba eina apie Rusijos įtaką Lietuvos politinei sistemai, o ne V. Pranckietį, teigia konservatorių lyderis.

„Beveik neabejoju, kad tyrimas, kuris bus daromas Seime, jį bus bandoma pakreipti Seimo pirmininko link. Tirsim Seimo pirmininką, nepaisant to, kad informaciją turėjo ir premjeras, ir jo patarėjai, ko gero, daug daugiau ir valstybės tarnautojų. Beveik neabejoju, kad žinojo ir Ramūnas Karbauskis informaciją apie Rozovą ir kad tai buvo politiniai sprendimai (...) Šiandien tiems opozicijos nariams, kurie bus tyrimo komisijoje, yra labai svarbu priminti, kad šitas tyrimas yra apie Rusijos įtaką pirmiausia“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė G. Landsbergis.

Tirsim Seimo pirmininką, nepaisant to, kad informaciją turėjo ir premjeras, ir jo patarėjai, ko gero, daug daugiau ir valstybės tarnautojų.

Konservatorių lyderis priminė ir kitų valdančiųjų parlamentarų ryšius su Rusijos diplomatais – Mindaugo Basčio, Artūro Skardžiaus.

„Tai yra koalicija, kuriai tinka žmonės, kurie yra siejami su Kremliaus įtaka Lietuvoje“, – konstatavo G. Landsbergis.

Pasitvirtinus informacijai apie I. Rozovos veiklą, ji turėtų būti pašalinta iš Seimo, sako TS-LKD pirmininkas.

„Viskas priklauso, koks bus tyrimas. (...) Ar ji žinojo, ką ji daro ir jei ji tai darė žinodama ne vieną kartą, ir toliau manė, kad ta veikla yra tinkama, tai akivaizdu, kad tai yra sąmoningas veikimas prieš valstybę. Jeigu tie faktai yra įrodomi, jeigu yra tokia informacija, tas asmuo niekaip Seimo nariu negalėtų būti paliktas dirbti toliau“, – sakė G. Landsbergis.

Vis dėlto, jo teigimu „valstiečiai“ gali siekti apsaugoti I. Rozovą, nes nori išlaikyti gerus santykius su koalicijos partneriais Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS). Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, sako G. Landsbergis, privalo atsakyti, ar, neviešindamas neįslaptintos VSD pažymos apie I. Rozovos veiklą, nesulaukė spaudimo iš R. Karbauskio.

„Pranckietis turi atsakyti į labai paprastą klausimą – ar R. Karbauskis žinojo, ar prašė jo tos informacijos neviešinti“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Jeigu šioje situacijoje yra V. Pranckiečio kaltės, sako TS-LKD lyderis, nepasitikėjimo procedūra dėl jo Seime turėtų būti daroma tik pasibaigus tyrimui.

„Balsavimas dėl jo pasitikėjimo, mano siūlymu, turėtų būti daromas tik pasibaigus tyrimui“, – sakė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę buvo paviešinta VSD pažyma dėl LLRA-KŠS frakcijos narės I. Rozovos.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), išnagrinėjęs VSD pateiktą informaciją, kodėl nebuvo suteiktas leidimas I. Rozovai dirbti su slapta informacija, nusprendė kurti laikinąją Seimo tyrimų komisiją, kurioje bus aiškinamasi, ar gali būti jai pradėtas apkaltos procesas. NSGK pirmininko Dainiaus Gaižausko teigimu, kartu planuojama aiškintis, kaip vertinti Seimo pirmininką V. Pranckietį ir buvusį komiteto pirmininką Vytautą Baką bei dar keletą Seimo narių, kurie seniai iš žvalgybos pažymų žinoję apie nuslėptus I. Rozovos ryšius, pasak jo, nesiėmė veiksmų užkardyti grėsmes nacionaliniam saugumui.

Nauja partija – „valstiečių“ gelbėjimosi valtis

G. Landsbergis sako, kad ketvirtadienį paskelbtas siekis steigti naują krikdemišką partiją gali būti kai kurių „valstiečių“ kuriama „gelbėjimosi valtis“, jei 2020 m. vyksiantys Seimo rinkimai valdantiesiems susiklostytų nepalankiai. G. Landsbergio teigimu, tokias prielaidas kelti leidžia tai, kad vienas iš naujos politinės jėgos iniciatorių – Vytautas Sinica yra „valstiečiams“ priklausančio Seimo nario Eugenijaus Jovaišos patarėjas.

Ponas Sinica yra įtakingo „valstiečio“ pono Jovaišos patarėjas. Ir čia man kyla tokia konspiracinė teorija, ar tai nėra tokia gelbėjimosi valtis kai kuriems „valstiečiams“.

„Ponas Sinica yra įtakingo „valstiečio“ pono Jovaišos patarėjas. Ir čia man kyla tokia konspiracinė teorija, ar tai nėra tokia gelbėjimosi valtis kai kuriems „valstiečiams“, kurie galbūt mato... Pamename, kad ponas Jovaiša sakė, kad kitame Seime liks tik 15 „valstiečių“, tai jis, matyt, savęs nebeįskaičiuoja. Galbūt jis sau atsargiai kuriasi kitą judėjimuką, kuriame galėtų iš skęstančio „Titaniko“ gumine valtimi išsigelbėti“, – „Žinių radijuje“ svarstė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Vilniaus mokytojų namuose paskelbta apie naujo politinio judėjimo kūrimą, kurio iniciatorių gretose – ir ilgametis konservatorius, po nesutarimų partijoje pasitraukęs iš TS-LKD gretų, Rimantas Jonas Dagys, profesorius Vytautas Radžvilas.

Naujos politinės jėgos iniciatorių teigimu, partija užpildys krikdemiškąją, konservatoriškomis vertybėmis paremtą politinę nišą, kurią, pasak idėją palaikančio V. Sinicos, išdavė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

GALERIJA

  • G. Landsbergis: nebelieka jėgų, galinčių sustabdyti R. Karbauskio siautėjimą
Rašyti komentarą
Komentarai (56)

jei

asmuo yra isvien su spec tarnybom tai 1 reikia nuo ju pradet bet tai jau globaline problem .....

> Kis

Juokingiausia, kada apie smegenis kalba besmegeniai Putino subinlaižiai.

Kis

Kodel jis toks balvonas.Bent grama turint smegenu niekas nemegintu apkaltinti Karbauskio del Rozovos,tai ne jo galvos skausmas,juk si moteris sedi seime bent 8 metus ,o GFrina sakes,kad visi apie tai zinojo,tada as Klausiu;kame cia reikalas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS