G. Landsbergis: sankcijų apėjimas – opi problema, reikės nueiti ilgą kelią kaišant skyles | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS: SANKCIJŲ APĖJIMAS – OPI PROBLEMA, REIKĖS NUEITI ILGĄ KELIĄ KAIŠANT SKYLES

  • 0

Europos Sąjungai (ES) šią savaitę patvirtinus naujas sankcijas Rusijai, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, jog 11–ojo sankcijų paketo tikslas geras, tačiau iki visų sankcijų apėjimo skylių uždarymo reikės nueiti dar ilgą kelią.

„Pakete didžiausias dėmesys skiriamas kovai su sankcijų apėjimu sukuriant ES teisinę galimybę nustatyti ribojimus trečiosioms šalims, kurios sistemingai padeda Rusijai gauti jos karinių pajėgumų stiprinimui būtinų, bet ES draudžiamų, prekių“, – penktadienį išplatintame Užsienio reikalų ministerijos pranešime cituojamas Lietuvos diplomatijos vadovas.

„ES prekybos srautai į Rytus nelėtėja, matome augančią trečiųjų šalių prekybą su Rusija itin jautriais, karo lauke atsiduriančiais produktais, taigi 11 paketas – geras, bet reikės ir regioninių bei nacionalinių priemonių“, – pažymi jis.

ES trečiadienį sutarė dėl vienuolikto sankcijų invaziją Ukrainoje tęsiančiai Rusijai paketo, apimančio priemones, nukreiptas prieš anksčiau priimtų sankcijų apeidinėjimą.

ES prekybos srautai į Rytus nelėtėja, matome augančią trečiųjų šalių prekybą su Rusija itin jautriais, karo lauke atsiduriančiais produktais.

Pakete išplėstas sankcionavimo kriterijus, leidžiantis sankcionuoti fizinius ir juridinius asmenis už sankcijų apeidinėjimą. Nustatytas naujas sankcionavimo kriterijus, leisiantis sankcionuoti informacinių technologijų įmones, turinčias Rusijos žvalgybos FSB licenciją. Papildytas karinės paskirties gavėjų sąrašas, kurioms draudžiama tiekti dvigubos paskirties ir kitas jautrias prekes.

„Svarbu pažymėti, kad nustatytas papildomas draudimas parduoti ar kitaip perduoti intelektinės nuosavybės teises ar komercines paslaptis, susijusias su prekėmis ir technologijomis, kurių pardavimas, tiekimas, perdavimas ar eksportas asmeniui arba įstaigai Rusijoje yra jau draudžiamas. Taip pat naujuoju sankcijų paketu išplėstas draudimas vežti krovinius ES keliais Rusijoje registruotomis priekabomis ir puspriekabėmis, įskaitant tuos atvejus, kai jas veža ne Rusijoje registruoti sunkvežimiai“, – nurodo ministerija.

Be to, priimtas transliacijų draudimas papildomiems rusiškos propagandos kanalams.

Siekiant užkardyti draudimo teikti perleidžiamus vertybinius popierius asmenims Rusijoje apėjimus, šis draudimas nuo šiol bus taikomas finansinėms priemonėms, išreikštoms bet kuria valiuta.

Priimtas draudimas įplaukti į ES uostus ir šliuzus laivams, kurie užsiima naftos ir naftos produktų perkrovimais atviroje jūroje (ang. ship to ship transfer) arba išjungia laivo buvimo vietą rodančius siųstuvus, šitaip apeidinėjamos priemonės rusiškos naftos ir naftos produktų atžvilgiu.

Naujuoju sankcijų paketu taip pat išplėstas sąrašas subjektų, kuriems taikomos sankcijos, į jį įtraukiant papildomai 71 asmenis ir 33 įmones.

Gairės: Gabrielius Landsbergis, sankcijos Rusijai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS