G. Landsbergis: situacija Zaporižios AE pavojinga visai Europai | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS: SITUACIJA ZAPORIŽIOS AE PAVOJINGA VISAI EUROPAI

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tvirtina, kad situaciją Zaporižios atominės elektrinės (AE) teritorijoje yra pavojinga ne tik ukrainiečiams, tačiau ir visai Europos Sąjungai. Pasak jo, šis klausimas turi tapti vienu iš esminiu, o jį sprendžiant galėtų būti pasitelktos ir tarptautinės pajėgos.

„Mano vertinimu, šis klausimas turėtų tapti vienu iš pagrindiniu politinės darbotvarkės klausimu, nepaisant, kad atrodo vizoms skiriame daug didesnį dėmesį. Vis dėlto, turbūt nesame anksčiau atsidūrę taip arti prie pavojingos situacijos visiems, ir ukrainiečiams, kurie gyvena aplink AE ir toliau, bet ir visai Europos Sąjungai“, – ketvirtadienį žurnalistams Užsienio reikalų ministerijoje teigė G. Landsbergis.

Ministras aiškina, kad sprendimai, kaip užtikrinti Zaporižios AE saugumą, turi būti ieškomi ir vienas iš jų galėtų būti saugių zonų Ukrainoje sukūrimas.

Užtenka vienos paklydusios raketos, ir aukomis taps ne tik ukrainiečiai, kurie kovoja už mūsų saugumą, laisvę ir demokratiją nuo Rusijos, bet ir didelė dalis Europos žmonių.

„Galėtų būti tai, kas buvo kalbama anksčiau, saugių zonų Ukrainoje sukūrimas, pasitelkiant tarptautines pajėgas. Šią idėją pristačiau ir toliau aktyviai ketiname ją ketiname kelti visuose formatuose, pirmiausia Jungtinėse Tautose. Jeigu ten, kaip tikėtina, jis būtų vetuotas, neatmesčiau, kad ieškosime kitų partnerių, su kuriais galėtume šį klausimą kelti“, – sakė politikas.

„Užtenka vienos paklydusios raketos, ir aukomis taps ne tik ukrainiečiai, kurie kovoja už mūsų saugumą, laisvę ir demokratiją nuo Rusijos, bet ir didelė dalis Europos žmonių“, – pridūrė jis.

Zaporižios AE rugpjūčio mėnesį yra reguliariai apšaudoma. Rugpjūčio viduryje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareikalavo, kad Rusijos pajėgos nedelsiant paliktų užimtą Zaporižios atominę elektrinę, kaltindamas Rusiją „branduoliniu šantažu“.

Šešis reaktorius turinčią Zaporižios branduolinę elektrinę rusų pajėgos užėmė kovo pradžioje. Ji turi strateginę reikšmę šalies aprūpinimui elektra.

Rugsėjo 1 d. Jungtinių Tautų inspektoriai, atvyko į Rusijos kontroliuojamą Zaporižios atominę elektrinę. Vizito metu jie siekia užkirsti kelią „branduolinei avarijai“, trečiadienį, prieš išvykstant į Zaporižios AE pareiškė TATENA vadovas.

„Mano misija yra... užkirsti kelią branduolinei avarijai ir išsaugoti didžiausią Europoje atominę elektrinę“, – sakė Tarptautinės atominės energijos agentūros generalinis direktorius Rafaelis Grossis.

Gairės: Gabrielius Landsbergis, Zaporižios AE, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS