G. Landsbergis: svarbu kurti naują Europos migracijos politiką | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS: SVARBU KURTI NAUJĄ EUROPOS MIGRACIJOS POLITIKĄ

Svarbu kurti naują Europos Sąjungos migracijos politiką, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Jis drauge su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite antradienį susitiko su Austrijos kolegomis, kartu lankėsi Lietuvos pasienyje.

„Šios dienos klausimas aiškus – dabar svarbiausia yra aptarti ir sutarti, kaip mes drauge siūlome Europos Sąjungai ir kitoms valstybėms, su kuriomis esame kartu sąjungoje, žiūrėti į migraciją apskritai. Akivaizdu, kad instrumentai, kurie yra pasiūlomi, ne visada yra adekvatūs ir tinkami“, – Medininkuose antradienį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Mes sutarėme, kad drauge sieksime kurti naują Europos migracijos politiką, kuri padėtų apsaugoti tiek Lietuvą, tiek ir kitas valstybes, kurios neabejotinai ateityje susidurs su panašiomis krizėmis“, – pridūrė jis.

Tai, kad Europos Sąjungos migracijos teisinėje sistemoje reikalingi pokyčiai, pabrėžė ir A. Bilotaitė.

Akivaizdu, kad instrumentai, kurie yra pasiūlomi, ne visada yra adekvatūs ir tinkami.

„Šalims turi būti sudaryta sąlyga reaguoti greitai ir ginti savo nacionalinį saugumą“, – teigė ji.

Vis dėlto vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pabrėžė, kad ne ką mažiau svarbu yra finansinė Europos Sąjungos parama pasienyje su Baltarusija statomam barjerui.

„Šiuo atveju labai svarbu, kad mes galėtume tikėtis iš Europos Sąjungos finansinio palaikymo, statant šį fizinį barjerą“, – kalbėjo ministrą.

Austrija: neleisime Baltarusijai veikti ES politikos

Austrijos politikai Lietuvoje domisi neteisėta migracija per Baltarusiją. Austrija Lietuvai skyrė modulinių konteinerių, skirtų migrantams apgyvendinti.

„Šiandien mes galime džiaugtis tuo, kad turime Austrijos policininkų pagalbą, mes turime ir konteinerius, ir techninę pagalbą iš Austrijos ir iš tikrųjų tai buvo viena iš pirmųjų valstybių, kuri stipriausiai, ryškiausiai atsiliepė į Lietuvos pagalbos prašymą“, – sakė G. Landsbergis.

Austrijos užsienio reikalų ministras Alexanderis Schallenbergas (Aleksanderis Šalenbergas) teigė, jog Baltarusijos autoritarinis vadovas Aliaksandras Lukašenka elgiasi ciniškai pasinaudodamas žmonėmis, norinčiais atvykti į Europą.

„Mums šiandien reikia žiūrėti, kaip mes su tuo cinišku trečiųjų valstybių elgesiu visi kartu apsieisime ir elgsimės. Pasinaudoti migrantais ir paversti ginklu – yra tikrai ciniškas A. Lukašenkos elgesys. Visiems aišku, kad mes, kaip Europos Sąjungos valstybės, turime kalbėti vieningai. Mes turime apsaugoti ES išorines sienas ir turime visi kartu bendradarbiauti“, – kalbėjo Austrijos ministras.

Jis taip pat ragino kalbėtis su migrantų kilmės bei tranzito šalimis, nes atvejis, kai buvo deramasi su Iraku, parodė, kad tai sėkminga taktika.

Austrijos vidaus reikalų ministras Karlas Nehammeris (Karlas Nehameris) teigė, jog Europos Sąjunga nesileis šantažuojama trečiųjų valstybių nelegaliais migrantais.

Pasinaudoti migrantais ir paversti ginklu – yra tikrai ciniškas A. Lukašenkos elgesys.

„Neleisime tokiu būdu daryti įtakos Europos Sąjungos politikai. Baltarusija tokiu būdu, pasinaudodama žmonių kančia, bando veikti Europos Sąjungos politiką“, – teigė jis.

Austrijos ministras dėkojo Lietuvai už sienos apsaugą, pabrėždamas, jog Lietuvos sienos apsauga šiuo atveju reiškia ir Austrijos sienos apsaugą.

„Mes Europos Sąjungoje ieškosime strateginės partnerystės, kad galėtume Europos Komisijai aiškiai parodyti, kad stipri Europos Sąjungos išorinių sienų apsauga, greitas prieglobsčio prašytojų prašymų išnagrinėjimas, greitas grąžinimas yra geresni signalai išvengti nelegalios migracijos negu kalbėti apie skrydžių uždraudimą“, – teigė K. Nehammeris.

Delegacija lankosi Padvarionių užkardoje, pasienio ruože, Medininkų pasienio apsaugos mokyklos teritorijoje įrengiamoje migrantų stovyklavietėje.

Šiemet į Lietuvą per sieną su Baltarusija jau pateko per 4,1 tūkst. migrantų.

Lietuvos pareigūnai išaugusius migracijos srautus vadina Baltarusijos režimo hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali padėtis.

Taip pat priimtas sprendimas apgręžti neteisėtai sieną bandančius kirsti asmenis, tai gerokai sumažino plūstančiųjų srautus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Algirdas

Ar nėra ciniškumo viršūnė paskelbti Cichanovską Baltarusijos prezidente

Aisku

Jis nori ES pinigu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS