G. Landsbergis: užduotis VSD tikrinti kiekvieną atvykstantį baltarusį – ne visai adekvati | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS: UŽDUOTIS VSD TIKRINTI KIEKVIENĄ ATVYKSTANTĮ BALTARUSĮ – NE VISAI ADEKVATI

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, kad Valstybės saugumo departamentui (VSD) numatyta pareiga patikrinti kiekvieną į šalį atvykstantį baltarusį nėra iki galo adekvati.

Taip jis kalbėjo departamento vadui Dariui Jauniškiui pareiškus, kad valdžios institucijos turi arba riboti imigraciją, arba stiprinti žvalgybą, nes dabar artėjama prie ribos, kada pareigūnai nebepajėgs patikrinti visų į šalį atvykstančių užsieniečių.

„VSD yra suteiktas galbūt ne iki galo tikslus uždavinys. (...) Priemonė patikrinti tūkstančius atvažiuojančių žmonių institucijai iki galo nėra adekvati, – žurnalistams ketvirtadienį sakė diplomatijos vadovas. – Tikėtis, kad VSD turi galimybę adekvačiai patikrinti kiekvieną, yra truputėli nerealistiška. Todėl reikia pažiūrėti, ką mes galime padaryti.“

VSD šiuo metu teikia išvadą dėl kiekvieno Baltarusijos ar kitos trečiosios šalies piliečio, kuris prašo leidimo gyventi Lietuvoje ar vizos. Tai turi daryti ir keletas kitų institucijų.

Ministro teigimu, Vidaus reikalų ministerijai pavesta pateikti priemonių sąrašą, kaip sumažinti atvykstančiųjų iš Baltarusijos srautus.

„Vertinsime, kurios priemonės yra adekvačiausios“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Jis teigė, kad apskritai kelionės į ir iš Baltarusijos kelią klausimų.

„Tas pralaidumas per Lietuvos sienas į Baltarusiją, jis nebūtinai yra suderinamas su mūsų nacionalinio saugumo interesais“, – sakė diplomatijos vadovas.

„Būdai tai spręsti yra įvairūs“, – pridūrė jis.

Seimas pernai pavasarį yra priėmęs įstatymą dėl ribojamų priemonių Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, tačiau pastariesiems ribojimų buvo įvesta mažiau.

Rusams ir baltarusiams ribojama galimybė gauti Lietuvos vizas, elektroninio rezidento statusą, tačiau Rusijos piliečiams dar papildomai apsunkinta galimybė atvykti į Lietuvą, įsigyti nekilnojamojo turto, taip pat laikinai nepriimami jų prašymai dėl leidimo gyventi šalyje.

Siekiant sumažinti baltarusių srautus į Lietuvą, grupė konservatorių parlamentarų pateikė siūlymą sugriežtinti jiems šiuo metu taikomus ribojimus.

VSD skaičiuoja, kad per metus į Lietuvą įvažiuoja po 17 tūkst. baltarusių su darbo vizomis arba laikinu leidimu gyventi.

Migracijos departamento duomenimis, įvairius pagrindus gyventi Lietuvoje turi daugiau nei 60 tūkst. Baltarusijos piliečių. Anot departamento, dalis Lietuvoje gyvenančių baltarusių važinėja į tėvynę ir atgal.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

PIEMENĖLI...

Pradėk nuo Cichanovskos. Ir...kiek galint greičiau siųsk ją ten, kur laivas plaukia...

yra tokia e .orlova

is Novosibirsko Lietuva ivardija : rusu rojum ,o kariaujancias puses ivardija kaip viena ir kita puse,kodel neivardija ,kad rusija uzpuole Ukraina ,o gal ji ir yra snipe ir zino jog i cia ateis putleris su savo smogikais ?

anuke

joems ant kaktos neparasyta ,kas per tipas,kam jie cia reikalingi ,putlerio ir lukosenkos veiksmams ivykdit,? Jie rusai ,kaip ir ukrainos pasu atvyke 'ukrainieciai ' nemokantys ukrainietiskai ,koks savo salies patrijotasprabiltu prieso kalba,tik parsidaves?.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS